torsdag 6 maj 2010

Säger nej Demoskops opinionsuppgifter - Kjöller får fortsätta deppa

Kanske är det som Kulturbloggen idag konstaterar att Demoskops väljarbarometer undergräver förtroendet för opinionsundersökningar. För hur ska man som väljare och mediakonsument kunna ta de uppgifter som idag presenteras i Expressen på allvar. Rödgrönt, som i praktiken haft minst en tioprocentig ledning i alla opinionsundersökningar sedan valet 2006, skulle plötsligt att tappat en sådär en uppåt tio procent (justerat efter påpekande i en kommentar) på bara några dagar jämfört med DN/Synovates undersökning och förlora ledningen mot Alliansen. ”För första gången sedan juni förra året leder alliansen över de rödgröna partierna, 49,2 procent mot 47,4.Demoskops väljarbarometer, som genomfördes på uppdrag av Expressen under tiden 28 april till 5 maj, visar att de rödgröna har förlorat 5,0 procentenheter på bara en månad” rapporterar Expressen. Är detta en information som bör få DN:s politiska kommentator Hanne Kjöller att sluta hänga läpp? Vi kunde ju häromdagen se hur Kjöller redan har gett upp valet i september. Eller ska vi lita på att Demoskop har rätta uppgifterna. Jag är tveksam till dem. Och jag är tycker att det är för tidigt att som Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann dra en slutsats om att väljarna tröttnat på Mona Sahlins politik. Hans förklaring är att väljarna nu har lämnat fasen där de kunnat "önskedrömma om de rödgrönas politik". Rödgrön presenterade sin skuggbudget så sent som i måndags. Därmed har inte den påverkat Demoskops undersökningsgrupp. Dessutom har jag svårt att se något annat hos Rödgrön som kunnat medför ett sådant ras. Mot den bakgrunden säger jag bestämt nej till dagens uppgifter om väljarstödet och fortsätter förlita mig till DN/Synovates. Och även om DN:s politiske kolumist Henrik Brors är försiktigt intresserad av Demoskops resultat vill han vänta och se vad större mätningar visar innan han säkert kan säga att det är en omsvängning på gång. Svt:s väljarbarometer, som är en sammanvägning av samtliga undersökningar, bekräftar DN/Synovates siffror. Därför tror jag att Kjöller får deppa ett tag till.

Andra Bloggar: Greger Tidlund Dick Erixon Gulan Avci Svensson

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Greger sa...

40% har inte bestämt sig för något block och 16,4% är osäkra på partival. Det undanhöll Expressen i sin artikel.

Tomas Agdalen sa...

Okej, Greger Expressen friserar för att på en häftigare rubrik?

Tomas Agdalen sa...

magnus123 (at) live.se: Tog bort din anonyma kommentar eftersom jag tycker den var trist. Men okej, jag håller med om att jag kanske är väl översiktlig just i detta fall när det gäller procenten. Men på det stora hela ser vi nu skiftningar i sådan grad mellan olika undersökningar. Jag justerar därför texten.

Mary X Jensen sa...

Jag har nästan helt slutat att ta opinionssiffror på allvar. De kommer för tätt och de visar hur som helst känns det som. Ena dagen är det si och andra är det så.

Man får jobba på för det man tror på helt enkelt och så visar det på valdagen vad som lyckades bäst.

Mohammedi sa...

Hej hej, vilken bra blogg du har :)
Btw: Ska vi följa varandra via bloglovin?

*Ha en trevlig helg* :)

Tomas Agdalen sa...

Mohammedi: Kul att du gillar bloggen. Men jag är inte aktiv här längre. Syns istället på http://200stegtill.blogspot.com. Och jag vet inte vad bloglovin är?

Vishal Mahour sa...

I've read your all article that you've posted and You such a share great knowledge to your viewer. Thanks for your valuable blog!You can also check our blog
Ganga Bhakti where we share Ganga Bhakti Songs Ganga Bhakti Arti Ganga Bhakti Chalisa