
Läs även andra bloggares åsikter om Eddie Meduza, White trash, Dokumentär
Av Tomas Agdalen
20100425 Idag körde P1:s Godmorgon, Världen! ett inslag de kallade till höger om höger som tog sin utgångspunkt i Fox-journalisten Glenn Beck, mormonen. Nu älskar amerikanska yttersta högern "Becks frispråkighet". Och han tillåts bre ut sig i sin tevekanal för att leverera en kompott av kärleksbudskap och konspirationer av de mest horribla slag samtidigt som han gör hätska utfall mot Washington. Med gråtande röst berättar den nu nyktre journalisten om hotet från staten. "Partiet måste likt en alkoholist bekänna sitt misslyckande, säger Beck om GOP. Så han slår att alla håll. Många av dem som projicerar sina förhoppningar genom Beck hoppas att han ska vara parhäst med Sarah Palin i kampen mot president Obama. Jag konstaterar att det allt tydligare syns att högern saknar ledarskap och att det öppnar för en maktkamp. Porten öppnas för de mindre moderata krafterna. Jag tycker att det är dags för GOP att signalera att man har kontroll. I annat fall är det svårt att se hur högern ska kunna hålla ihop och undvika en delning som annars brukar vara förbehållet grupper på yttersta vänsterkanten.
20100414 New York Times politiska kommentatorer David Brooks och Gail Collins spekulerar i vem som kommer att leda det republikanska partiet i nästa presidentval. Collins säger sig inte vara del av den suicida vänstergrupperingen som säger sig vara säker på att Sarah Palin kommer att vara GOP:s nominerade kandidat. Brooks säger kryptiskt att han skulle välja någon som har stort inflytande i partiet. Men han konstaterar att bara inom några månader kommer de riktiga politikerna att uppmärksammas de som för politiska kampanjer för att vinna "office" - då kommer amerikanarna att sluta intressera sig för teve-ikoner i reality shows. Bra om så är, säger jag. Hoppas. Men bara att två av de tyngsta politiska journalisterna ägnar veckans politiska samtal åt Palin åtminstone antyder att hon är att räkna med. Fast som jag nyligen skrev i ett tidigare stick är det bra om dårar som Gingrich fortsätter att hylla henne.
20100411 Nu förklarar förre talmannen för representanthuset i Kongressen, och djupt konservative, Newt Gingrich att Sarah Palin har en stor framtid framför sig som toppolitiker och att han gärna ser hennes som president istället för Barack Obama efter nästa val. "Sarah Palin är just nu jätteviktig. Kanske hon för fyrtio procent av landet personifierar mod och klarhet", säger Gingrich till nyhetskanalen CNN. Medan han öste ytterligare superlativ över Palin fick han också fram att hon har potential att fylla ett politiskt utrymme en långt tid framöver. Gingrich lyfte även fram att Palins typ passar bra i vår tid med kablel-teve och radioshower. Jag kan bara konstatera att de blir alltfler de som sjunger Palins lov. Hua! Men kanske är det så att Gingrich är fel stöd. Snarare behöver Palin stöd av mer moderata republikanska grupperingar. Men det är bra att dårarna stöder varandra.
6 kommentarer:
Jag vet inte om du läst Ulf Lundells "Friheten", men här finns det lite funderingar kring boken ifråga.
http://www.alba.nu/artikel/artikel.php?id=916
Magnus: Jag ska ta och läsa Friheten omgående.
Efter att, som jag plågat er alla med, ha läst Ivarssons monsterbiografi om Lundell känns det nästan som han bor här hemma. I vart fall tänker jag mycket på honom.
Jag känner dessutom igen mycket av det han beskriver om utanförskapet. Också jag har vuxit upp en torftig intellektuell miljö. Också jag har misslyckats med skolan.
Inte satt vi där hemma i ett matrum och verbaliserade kring dagens händelser och peppade varandra. Jag tror att vi alla därhemma viste att vi inget var.
Den analys du gör om de i Friheten trasig karaktärernas inneboende destruktivitet är intressant. Jag sitter just nu och lyssnar på Kenta. För ett halvår sedan såg jag en kväll hela modstrilogin i ett svep. Jag såg då hur förutbestämt allt kan vara. I vart fall har man inte verktygen att förändra sitt liv. Eller så handlar det om att man inte vet att man kan förändra sitt liv.
Nästan alla Lundells karaktärer befinner är i fritt fall. Man har hållit näsan ovanför ytan under bra många år och skaffat sig ett liv. Men det orkar man inte hålla ihop. Man blir lämnad av alla och man bara skiter i det. Så mycket klass det är i detta berättande. Lundell är en politisk författare. Han berättar om igen historien om vi som vill upp och om de av oss som inte förstår att det är en möjlig ambition. Han berättar också hur svårt att det är att finna sig tillrätta. Det är lite därför jag bor i söderort och inte i norrort. Jag tror att det blir lättare då, att överleva.
Jag håller med dig om det du skriver om; huvudpersoner som av någon anledning tycks befinna sig i fritt fall. "Klassresenären" är ett återkommande tema i Lundells senare böcker: hur ser den ut? vilket pris fick man betala etc?
Magnus: Ser att jag blev lite mångordig i mitt svar, men det var fredag och allt. Hur som helst har jag inte riktigt hängt med ifråga om hur Lundell genreindelats men betraktas han som en skildrare av klassresenärens villkor, eller i första hand som något annat?
"Sur, tvär manschauvinistisk gubbe som gnäller" är kanske ingen genre, men det är framförallt de epiteten han och hans böcker får i media, tycker jag. Kanske inte helt orättvist, men heller inte rättvist. Det blir lätt lite tjatigt när alla kritiker anlägger samma perspektiv när de läser böckerna. Jag försöker visa att det inte bara rör sig om gubbgnäll eller kvinnohat i romanen "Friheten" exempelvis.
Magnus: Tyckte att det kändes som om det är just det omdömet du beskriver som generellt gäller för honom.
Skicka en kommentar