söndag 24 maj 2009

Lägg genast ner de galna avvisningarna av människor som kommit hit

Om Afa tillsammans med, ja hör nu upp för jag trodde inte sådant fanns, Revolutionära fronten ligger bakom att 50 utvisningshotade personer på kort tid rymt från Migrationsverkets förvar i Kållered tycker jag att den aktionen är klockren, till skillnad från andra aktioner av samma grupper fast med mer våldsromantiska inslag, som stenkastning och annan destruktiv verksamhet. Detta mot bakgrund av att jag under en längre tid undrat varför vi verkställer utvisningar av personer som mer eller mindre etablerat sig i Sverige utan att rimligheten i detta diskuteras på politisk nivå. Och igår rann det över för mig sedan P1:s Konflikt beskrivit hur svenska myndigheter tidigare i år avvisade 45 irakier från Sverige. Det var till exempel sorligt att höra en flicka räkna upp de lektioner hon den dagen intervjun gjordes skulle ha haft i skolan om hon tillåtits stanna. Potester måste göras. Polisen förklarar strömhoppet från Kålleredförvaret med att stället, i gammal god trotskistisk anda, är infiltrerat av aktivister från bland andra Afa. Chefen för gränspolisen i Västra Götaland Hans Lippens uppger att polisen "under senaste året fått tips och information om att det kan förekomma anställda på Migrationsverket som har knytningar till olika vänsterorganisationer, och tipsen har ökat i samband med att vi har fått flera rymningar". Men Migrationsverket slår tillbaka. Generaldirektören Dan Eliasson är upprörd. "Jag blir ju väldigt förvånad när polisen går ut i media och för en dialog om det här. Vi har själva gjort uppföljningar /…/ och inte hittat någonting. Har polisen hittat någonting borde det ju rimligtvis pågå någon form av förundersökning och då röjer man ju den förundersökningen om man pratar i media. Det är direkt olagligt", säger han. Olagligt, infiltration eller vad det nu handlar om på det formella planet så menar jag att vi på det mänskliga måste ta en diskussion om att förändra vår utvisningspolitik. Och ett är säkert: barn och deras anhöriga ska under inga förhållanden avisas från Sverige. Men det finns goda skäl att också i övrigt anpassa tillämpningen med en värdegrund som anstår ett civiliserat land, där medborgarna bryr sig om andra människor. Och om Kålleredfallet verkligen är en infiltrationsaktion menar jag att denna är försvarlig. Den kan få samma positiva effekt som Anna Odells psykosfejk genom att ge upphov till en nödvändig diskussion och synliggöra behovet av förändringar, i detta fall av ett mänskligare förhållningssätt till alla människor i Sverige. Att vi den här gången slapp läsa om att Migrationsverket firade den lyckade avvisningen med tårta är inte nog. Vi måste vakna, och det nu. Det finns inget att vinna på att upprätthålla en så hårdnackad och omänskligt attityd som våra utvisningar ger prov på.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

MEN det är mindre kul att vara en vanlig människa och komma på fel plats vid fel tidpunkt dvs mitt i rymningstillfället.
Usch, tänk att någon mitt på ljusan dagen hoppar in i din bil och dina barn är fastspända i baksätet... en mardrömssituation för de flesta. Paniken kändes verkligen i luften och det kan jag förstå, men att en vanlig familj blir inblandad och mår dåligt är inte okej. Rymning är inget alternativ, hoppas ingen råkar ut för detta framöver. Måste tas om hand och skötas på bättre sätt för alla parter!
Tack till de personer som var runt platsen och som kom springande för att hjälpa mig, hade inte klarat det själv utan dessa modiga vardagshjältar!!!

Tomas Agdalen sa...

Det du beskriver är ju rena mardrömmen. Det kan väl inte vara vanligen förekommande att förbipasserande blir indragna.

Jag håller med dig så långt att rymningar inte är ett bra alternativ. Men samtidigt förstår jag att människor handlar i panik. Jag försökte i postningen beskriva hur vansinnigt det är att utvisa människor, särskilt barn. Det är jag säker på att jag tycker. Nyheten utgjorde i huvudsak en anledning till att skriva om detta.