lördag 2 maj 2009

Kom igen nu beslutsfattare - låt oss slippa få in skiten i teveapparaterna

Budskapet i attacken på dagens DN-debatt utgör enligt min mening bara ytterligare skäl för våra folkvalda att snabbt som ögat se över reglerna för den politiska representationen på riksplanet. För sedan jag läst hur två medieforskare underkänner TV4:s beslut att vägra Sverigedemokraterna reklamtid drabbas jag genast av dubbel magont. Jag är ju redan orolig inför den parlamentariska katastrof som kommer att följa med att vi får in flera småpartier i riksdagen. Det kommer att bli omöjligt att bilda en majoritetsregering med politisk trovärdighet. Nu ska jag dessutom lida över risken att få in reklam om Sverigedemokraternas politik i min teve. Och bara så länge partiet står utanför riksdagen har TV4 en chans att hålla mot. Sedan är det absolut fritt fram att påstå vad som helst mellan till exempel Bygglov och nyheterna. Kom igen nu och rensa upp i röran, för det krävs krafttag. Överenskommelsen mellan de etablerade riksdagspartierna och oss väljare om att hålla ytterligheterna utanför har sagts upp, av väljarna. Vi är uppenbarligen inte mogna att ta ansvar för en parlamentarism med en fyraprocentspärr. Ta oss i örat, slå oss men för allt i världen höj samtidigt spärren till riskdagen. Tolv procent tycker jag känns som ett den minsta möjliga garantin för att klokskapen ska kunna få en chans.

4 kommentarer:

Realizten sa...

Så talar en sann antidemokrat.

"Alla åsikter är ok, så länge de tycker som jag. Lagstifta emot allt annat."

Tomas Agdalen sa...

Realizten: Å ena sidan ligger det väl något i det du säger. Fast å andra sidan finns det alltid en gräns för hur disparat en beslutande församling kan vara för att fungera. Därför finns det regler kring detta. Fyraprocentspärren är knappast en naturlag. Och det finns demokratier med spärr på över 50 procent. Det ligger krassa skäl bakom valet av den modellen.

Jag försöker mest beskriva ett tänkbart kaos som vi kan ha framför oss. Men det är väl ett pris man får betala. Det är väl bara att hålla sig flytande när båten kapsejsar. Vi har ju varit med om det förr.

Jag håller det dock inte för helt osannolikt att alliansen om inte för länge går fram med en lista. Då har vi i praktiken ett tvåpartisystem.

Anonym sa...

Varför inte en 50-procentspärr, då blir det enkelt att bilda regering.

Tomas Agdalen sa...

Ja, vad ska man säga. 4 eller 12 procent eller absolut majoritet. Personval eller inte. Intressant diskussion det där.