torsdag 18 juni 2009

Sarah Palin uppdateringar - 100 steg till följer henne hela vägen

Jag har ambitionen att följa Sarah Palin fram till nästa presidentval i USA. Jag vet inte riktigt varför. Kanske mest för att jag uppfattar henne som intressant. Hon är helt klart eljest ur svenskt hänseende. Och kanske kan hon komma så långt att hon nomineras som republikanernas kandidat 2012, om hon nu ställer upp. Det skulle vara en överraskning för alla utom Palin själv Jag feedar hur som helst på fram till the bitter end. De tre senaste nyheterna hittar du på förstasidan i vänstermarginalen på förstasidan. I den här posten kommer jag att vartefter att lägga äldre nyheter om henne.

20100331 Nu meddelas att Sarah Palin kommer att göra en teve-serie i Discovery om livet i Alaska. Hon går heller inte lottlös. DN beskriver "att den 46-årige före detta guvernören, krävde nästan 9 miljoner kronor per avsnitt för att ställa upp. Summan för serien i åtta delar landade till slut på 7,5 miljoner kronor per avsnitt". I tv-programmet kommer tittarna att bli guidade genom Alaskas vildmark av Sarah Palin, och showen har många likheter med nätverkets tidigare satsningar ”Life” och ”Planet Earth”. Sämre plattform kan man välja för att marknadsföra sig inför valet 2012. Att leda ett sådant program lär ju i alla fall inte vara politiskt kontroversiellt. Snarare kommer hon att framstå som den mysiga naturtanten hon vill vara.


20100328 Och nu har Sarah Palin hittat sin politiska plattform. För idag kan vi se att hon tar avstamp hos den djupt konservativa Teapartyrörelsen mot president Obamas sjukvårdsreform. I helgen i Nevada startade en kampanj mot reformen. Syftet är att arbeta för att fler republikaner väljs in i kongressen under valet i november. Med en annan majoritet hoppas man kunna stoppa planerna på en allmän sjukvårdsförsäkring. Runt 7.000 personer hade samlats för det första mötet i en landsomfattande turné som kommer att fortsätta till 42 städer och avslutas i Washington i mitten av april. Jag konstatera att det konservativa USA genom sjukvårdsreformen fått en fråga att samla sig kring. Frågan är den kan bära Palin ända in i Vita huset.
20100327

Nu beskriver också Dagens Nyheter hur Sarah Palin ska hjälpa förre kampanjkamraten John McCain att i höst bli omval till senaten. Framförallt ska hon hacka fram den konservativa sidan hos honom. Jag har tidigare beskrivit att McCain har svårt mot en långt mer Palin-lika figuren JD Hayworth, som har en politisk bakgrund och nu är radiopratare. Och Palins popularitet bekräftas igen av en i publikhavet. "Jag ville bara komma och se Sarah Palin. Jag tycker att hon är toppen. Jag läste hennes bok och jag skulle vilja se henne som USA:s president", sa Mary Sparks.

20100323 Chicago Tribune rapporterar nu att flera teve-bolag i Hollywood vill göra reality show av Sarah Palin i Alaska. Exempelvis erbjuder Discovery henne en miljon dollar per avsnitt. "It may be her Alaska, but no word yet on whose reality it is", är en kommentar. Tanken är att serien ska likna Discovery's Planet Earth genom att fokusera den naturvackra staten. Och jag kan tänka mig att Palin, om det nu blir något av showen, fokuserar också sig själv. Bättre spot kan hon knappast få inför kommande presidentkampanj. Det blir som två i ett - pengar och utrymme. Den kvinna har matjord i fickorna. Hoppas bara att folket inte har spån i huvudena så att valet inte tar en ända med förskräckelse. Men söndagens beslut i representanthuset om och för Obamas sjukvårdsreform borgar för att tillräckligt vett och sans finns. Tack för det. Annars hade vi i världen blivit riktigt oroliga. (DN.se skriver om det 20010324)
20100316 Allt groll mellan förre republikanske presidentkandidaten John McCain och hans dåvarande kandidat som vice president Sarah Palin verkar vara som bortblåst. Nu kampanjar de nämligen ihop igen. Palin gör vad hon kan för att hjälpa McCain bli återvald som senater för Arizona. McCain ser också ut att behöva hjälp för han möter hårt motstånd i den tidigare kongressledamoten för staten och numera radioprataren JD Hayworth. Intressant att se hur Sarah Palin växer sig allt starkare, nu i sådan grad att hon anses vara ett plusvärde för en omvalskampanj. Som vanligt ser vi anledning att här på bloggen varna för det som komma ska. Palin runs för president snarare än de flesta anar.
20100309 Och idag kunde vi se hur Sarah Palin går till stenhård attack mot Kanadas statliga allmänna sjukförsäkring. Hon säger att det är ett socialistiskt system som står i vägen för fri företagsamhet. Men under det tal hon höll i Calgary lät hon påminna sig om hur hon och hennes familj när hon var barn lät utnyttja just den kanadensiska sjukvården. Hon växte upp i Alaska nära Kanadas gräns. När det var så dåligt väder att planen inte kunde lyfta var tågen ofta det enda fungerande färdmedlet. I dessa situationer var det ibland tvungna att åka över till grannlandet för att få medicinsk vård. Ja, det gäller nu för Palin att stämma i bäcken. Det ser ju inte bra ut att vara kritisk mot president Obamas planer och samtidigt låta Kanadas allmänna system vara okritiserat.
20100304 Sarah Palin vilar inte på lagrarna. Direkt efter succén i Jay Lenos Tonight Show meddelas att hon planerar en uppföljare till förra årets boketta Going Rough. Palin ska skriva en bok om USA:s förtjänster och styrkor. Jag undrar om det finns något som stoppar den kvinnan från att nå målet att bli republikanernas kandidat i nästa presidentval. Jag tror inte det och fortsätter därför att bevaka den galna kvinnans framfart över den amerikanska kontinenten. För snart kan hon vara också en angelägenhet för oss och hela övriga världen. Hua! Är ni beredda på det? Mycket handlar nu om president Obamas arbetet. Han behöver stärka sin politiska position för att inte riskera att förlora mot Palin. Hna har absolut inte råd att förlora striden i senatsen om sjukvårdsreformen.

20100303 Okej, så har Sarah Palin gästat Jay Leno i hans nypremiär av "Tonight Show". Och hon gjorde inte bort sig, utan gick rakt in och gjorde en så säkert framförd stand up att det nu absolut inte går att bortse från henne som en möjlig kandidat i nästa presidentval. De politiska kommentatorerna är nästa intill mållösa. "Hur kan hon gå in med sådant självförtroende, frågade sig en". En annan konstaterade att "hon har totalt självförtroende som en man som kandiderar för ett politiskt ämbete". På den här bloggen har vi sedan länge varnat för höken från Alaska. Palins succé var därför ingen överraskning. Och det är alltså hög tid att ta henne på allvar nu för annars styrs värden snart av någon som är än läskigare än den före Obama. Och särskilt när det nu går så dåligt för Obamas sjukvårdsreform blir åtminstone jag orolig.

20100223 Det har väl inte undgått någon att Jay Lenos nya program gått dåligt. Ersättaren Conan O'Briens version av The Tonight Show har inte levt upp till förväntningarna. Tevekanalens NBC misslyckades alltså i sitt försök att förnya sig. På kuppen har man tappat miljoner tittare. Men sedan en tid har det stått klart att Leno återkommer till sin gamla programtid. Nu börjar man också se konturerna av återkomsten. Amerikansk press meddelar att Sarah Palin är premiärgäst i nyprämiären av Tonight Show Hon kommer att vara där tillsammans med flerfaldiga olympiska mästarinnan Lindsey Vonn och skådespelaren Jamie Foxx. Valet av Palin kan bara betyda att hennes medverkan drar publik.

20100221 Sarah Palin har gått till storms mot det tecknade satir-teveserien Family Guy. Hon tycker att de driver med hennes yngsta son Trig och att han har Downs syndrom. Man har tillfälligt skrivit in en barnkaraktär med funktionshindret och som bär samma namn som Palins son. Också syskonen har reagerat. "När du är son eller dotter till en offentlig person måste du lära dig att bli hårdhudad. Mina syskon och jag har lärt oss det, men förolämpningar mot vår yngste bror sårar för mycket för att vi ska förbli tysta", citeras äldsta dottern på mammans Facebook. Men Palins har även fått mothugg. Skådespelerskan Andrea Fey Friedman, som gör den i serien aktuella rösten, och som har Downs syndrom, säger att Palin saknar humor. "Min mamma släpade aldrig runt med mig under armen som en baguette som ex-guvernör Palin bär omkring på Trig för att få sympati och röster" säger Friedman.

20100220 Det blir alltmer tydligt att Sarah Palin bereder marken inför 2012. De som följer hennes aktiviteter kommer att bli förvånade om hon inte gör ett allvarligt menat försök att bli republikanernas kandidat vid nästa presidentval. I dagarna har hon följdenligt besökt en stor stock car-tävling (Dayton 500) i viktiga Florida. Det handlar om en så kallad swing state. Swing stat är en stat som skiftar mellan att stödja demokraterna och republikanerna. Under senare tid har republikaner vunnit viktiga politiska val i flera sådana stater. Och även om det var ett inofficiellt besök gör nu Palin vad hon kan för att muta in regionen. Hon konstaterade att tävlingen är en fantastiskt tillställning, patriotisk och bara för USA som land.
20010209 Idag har president Barack Obamas pressekreterare Robert Gibb skämtat aprillo med Sarah Palin. Efter att hon under helgens Teaparty-kongress i Nashville hånat Obama för att han läser från en sådan där genomskinlig skärm svarade Gibbs med att parafrera Palin genom att ha anteckningar i handflatan. Fotografier och videor från Nashville visade nämligen att hon hade skrivit "energy," "tax" and "lift American spirits" i sin hand och att hon tittade ner i den då hon fick frågor av journalister. Gibbs hade i sin tur, för att inte glömma, ritat dit "hope" och "change", för Obama-administrationen lika självklara nyckelord som de Palin hade är för henne.
20100207 Till den konservativa nyhetskanalen Fox News säger Sarah Palin ikväll att hon överväger att ställa upp som presidentkandidat 2012. Hon gör det om hon tycker att det är bra för Amerika. Detta meddelande kom sedan hon mottagits med stort jubel under Teaparty-rörelsens konvent i helgen i Nashville. Och jag har tidigare skrivit om att vi inte sett Palin för sista gången i de större politiska sammanhangen. I Fox News hävdade Palin också att hon nu är mycket mer inläst på både utrikes– och inrikespolitik än när hon kandiderade 2008. Ja, högstanivån var låt för gången. Hur lite låg är den nu då? Världen bävar.
20100206 Sarah Palin har idag hållit tal på Teapartys-rörelsen kongress i Nashville. Det är en konservativ amerikansk toryrörelse, bildad som en reaktion mot president Obamas ekonomiska politik. Den är aggressiv och hittills framgångsrik. Man låg exmpelvis bakom republikanen Scott Browns framgång i Massachusetts när han vann fyllnadsvalet efter avlidne Ted Kennedy. Brown hade gjort motståndet till Obamas sjukvårdsreform till sin huvudfråga. Palin var en populär talare teapartykongressen, även om några bojkottade tillställningen sedan det kommit fram att hon fått 100.000 dollar för medverkan. Hon sa att USA är redo för en revolution. Och de som lyssnade krävde att Palin ska ställa upp som presidentkandidat 2012. Idag hånar ingen längre Teaparty-gänget.
20100204 Foxnews nätupplaga meddelar att GOP:s väljare är djupt splittrade i frågan om vilken kandidat de helst ser representera dem i 2012 års valkampanj. Men än så länge leder Sarah Palin, om än knappt. Det är dock idag omöjligt at säga något säker om utgången. Så många som fyrtiotvå procent av de listade republikanerna har inte bestämt sig än. Tidigare har Mike Huckabee nämnts som en av huvudkonkurrenterna.
20100111 Den konservativa tevekanalen Fox News meddelar nu att Sarah Palin ska arbeta åt dem som kommentator. Hon ska analysera politik i Fox tevekanaler, radio och på internet. Samtidigt beskrivs att livet leker för Palin. Hennes bokturné är en succé och boken ligger högt på försäljningslistorna. Vi får se vad det här teveandet betyder för henne. Kan det var så att de politiska ambitionerna svalnat? Vi kan ju bara hoppas, eller?
20091220 Senator John McCain förutser idag att Sarah Palin kommer att vara en kraft inom det republikanska partiet under en lång tid. Han beskriver att demokraterna insett det genom att hänvisa till de hårda attacker de utsätter henne för. Detta gjorde han i samband med den diskussion som nyligen uppkommit sedan det framkommit att Sarah Palin under 2008 års presidentkampanj på Hawaii täckte över McCains namn på en pr-artikel. Hon försvarar handlandet med att hon reste inkognito på semester med sin make. McCain säger sig ha förståelse för åtgärden. Och vid det här laget är få som tror att Palin kommer att kunna vara inkognito mycket mera i sitt liv. Visst är hon en av presidentkandidaterna när det väl drar ihop sig till val.
20091201 DN har idag ett uppslag i vilket tidningen konstaterar att Sarah Palins beslut att tidigt i sin karriär släppa en biografi är en del i en trend bland toppolitiker. Det handlar om självbiografin som politisk strategi. Litteraturvetaren Lisbeth Larsson pekar på att Barack Obama, Thomas Bodström och Pär Nuder skrivit böcker om sig själva som politisk strategi. Nuder passade också på att, i likhet med Palin, kritisera sin chef. Palin McCain och Nuder Sahlin. Och läsarna älskar det. Trots att Palin blivit anklagad för lögn av McCains kampanjledare fortsätter folk att sluka historien som saluförs som autentisk. Larsson framhåller också att de politiska biografierna överlever som tidsdokument. Det vi nu ser är alltså en del av historieskrivningen. Sann eller falsk? Ja, vem bryr sig om hundra år.
20091125 När Sarah Palins bokkampanjbuss rullade in i Orlando, Florida, skanderar fansen "president Palin". Fler än 1000 personer hade samlats utanför den bokaffär som Palin skulle besöka för att marknadsföra sin bio Going Rough. Orlando är en av de 31 städer som hon besöker under kampanjen, som är arrangerad likt en traditionell presidentkampanj. Palin har nogsamt valt platser som president Obama vann i presidentvalet. Hon är inte dum. Och Jackie Larkin, 47 år, som köat utanför bokhandeln hela natten tillsammans med sin svärdotter Heather Larkin, 27 år, berättar att republikanen Sarah Palin är den konservativa presidentkandidat de alla väntat på. Det kanske inte den republikanska kandidaten Dede Scozzafava tycker sedan hon häromveckan förlorade fyllnadsvalet till kongressen efter att Palin valt att stödja den konservativa kandidaten. GOP tappade därmed en i förväg på pappret given plats till demokraterna. Vad tycker partiet om det?
20091123 Los Angeles Times, som får betraktas som något av en vänstertidning, bekräftar att Sarah Palin för tillfället går som tåget. Medan förtroendesiffrorna för president Barack Obama rasat till runt 48 procent har förtroendet för Palin stigit i takt med mediernas fokus på hennes bokkampanj med anledning av sin biografi Going Rough som hon nyligen släppt. Hon är i det närmaste ikapp. Hela hennes beteende indikerar att hon har för avsikt att kampanja för nästa presidentval. Men hon vägrar fortfarande att avslöja ifall hon har sådana planer. Dick Erixon skriver på sin blogg om hur Palin underskattats, inte minst i Sverige.
20091122 Senotor John McCain tycker, enligt Chicago Trubune, att Sarah Palins biografi Going Rough är underhållande. McCain förnekar att det finnas en osämja dem emellan. Han förklarar att han pratade med Palin för bara ett par dagar sedan. Tribune rapporterar samtidigt att McCain inte tar allvarligt på Palins kritik i bion mot honom om att han och staben i presidentkampanjen höll tillbaka henne i slutet av kampanjen. I sådana situationer är det alltid spänt, menar han, och beskriver vidare att det då ofta förekommer skilda åsikter - men att de i efterhand sällan upplevs som någon stor sak. Inte nu heller. Den specialintresserade kan klicka in sig på länken för att se filmer från Sarah Palins pågående bokkampanj.
20091119 Bloggaren Lennart rapporterar på sin blogg Det progressiva USA om hur det etablerade USA börjat inse att Sarah Palin måste tas på allvar. Peter Wallenstein i Wall Street Journal säger visserligen att det ännu inte finns tecken på att Palin planerar att ställa upp i 2012 års val men den omständigheten att Newsweek den här veckan har henne i ett flersidigt uppslag och på omslaget tyder på att man inte längre försöker vifta bort henne. I tidningen levererar liberal efter liberal "svavelosande salvor om att hon är en okunnig populist som tror på häxkraft och förnekar darwinismen som avfärdar klimatkrisen som nys och nu försöker dupera en obildad allmänhet med skamlösa förenklingar och infantil religiositet", förklarar Per Bjurman i AB. Och det är på tiden för det står idag klart att GOP går mot extremism. Man vägrar exempelvis att samarbeta över partigränserna. Man känner medvind nu när mittenväljarna överger Obama. Nu ser det ut som om republikanerna vinner en storseger i nästa års kongressval. Lennart jämför nuvarande stämningar med de i München under 1920-talet. USA får se upp så att det inte våldtas.
20091118 Sarah Palins anklags nu för at ljuga i sin biografi Going Rough. Hon har skrivit om hur illa hon behandlades av McCains kampanjledare - bland annat skall hon ha belagts med munkavel. Men nu säger Nicolle Wallace, som var kampanjrådgivare åt McCain under presidentvalet, att vissa saker i boken har bara inträffat i hennes fantasi. Ja, vad vet jag men drag är det i amerikansk politik och Palin fortsätter att växer i den. Hur stor blir hon?
20091116 SvD beskriver i en artikel om Sarah Palins bio Going Rouge, som släpps imorgon, att boken mer är en attack mot hennes fiender än ett valmanifest inför 2012. Tidningen konstaterar att åsikterna om Sarah Palin skiftar. Bland konservativa republikaner har hon stort stöd. I vänstern konstaterar man dock belåtet att Palins inhopp i ett fyllnadsval i delstaten New York hjälpte demokraten att knipa stolen i representanthuset. Hon kan ha bidragit till att en på förhand given plats för republikanerna slank dem ur händerna genom att Palin stödde den konservativa kandidaten. Hon har fortfarande inte visat att hon bara inte är problem. Imorgon drar i alla fall henne bokturné igång. (se också DN och AB)
20091115 Idag berättade P1 att Sarah Palin släpper sin biografi Going Rouge på tisdag den 17:e. Och, som jag rapporterat tidigare är förväntningarna uppskruvad, ja hysteriska. Får vi fläskiga avslöjande om kampanjen med McCain? Genom radion berättas också att Palin lansera boken genom en bussturné på ett sätt som inte är helt olik den traditionell valkampanj. Jag har sagt det förut och säger det igen: Sarah Palin är inte korkat. Hon har sin agenda. Vill amerikanarna ha den? Det ska hon noga undersöka och försöka övertyga om under de närmaste månaderna. Att hon tillhör GOP:s gräsrötters förhandsfavoriter inför presidentval vet vi.
20091113 Jag var ju på restaurang KGB igår för att bevittna re-releaseparty med first lobbyist. I sällskap kom han bland annat sin IT-arbetande kamrat med ett specialintresse för amerikansk politik. Han berättade, som jag tagit upp tidigare på bloggen, hur de oavhängiga (marginalväljarna), sviker president Obama. Han menar att vi i Sverige inte förstår hur precis hon når fram till många amerikanens själ och hjärta. Enligt honom är Palin inte alls uträknat. Hon kan mycket snart träda fram som en trovärdig presidentkandidat. Och vi på bloggen vet sen tidigare att Palin är populär hos partiets fotfolk. Ett eldprov blir arbetet mot Obamas vision om en allmän statlig sjukförsäkring. Kan hon stoppa den?
20091110 Nu rapporterar Bizzare News att Sarah Palin lämnat källaren för att tweeta igen. I samband med att hon i slutet av juli hoppade av Alaskas guvernörspost bestämde hon att fortsätta kommunicera med omvärlden via Facebook. Hennes gamla Twitter ser dock livlöst ut. Däremot verkar hon arbeta med SarahPalin_blog. Mycket handlar naturligtvis om hennes bio Going Rogue som släpps den 17 november. Inför det närmast kokar landet av spänning. Man vill ha smaskigheter från förra presidentkampanjen. Men parhästen McCain meddelar att han fortfarande är imponerad av den positiva inverkan hon hade - no hard feelings alltså.
20091108 Jag är skyldig er en redovisning av hur det gick för Sarah Palins favorit i det nyligen genomförda fyllnadsvalet i New York till kongressen. Hennes konservative Doug Hoffman förlorade till demokraten Bill Owens. Palins agerande kan därmed ha lett till att republikanerna förlorade en på förhand tämligen given plats. Bara dagarna efter att hon meddelade att hon stödde Hoffman hoppade nämligen republikanernas Dede Scozzafava av, som då hade en övertygande ledning i opinionen. Fast vad som egentligen låg bakom Palins agerande är oklart. Men att hon också officiellt far allt längre höger ut på den politiska skalan bör inte ha undgått någon.
20091105 Vi får nu veta att sju av tio republikanska väljarna föredrar Mike Huckabee som en av kandidaterna i nästa nomineringskampanjen inför kommande presidentval i USA. Han är enligt den undersökningen populärare än Sarah Palin. Som kreationist är Huckabee inte mindre kontroversiell än Palin. Men jag tror inte hon oroar sig för sin position. Enligt en annan lista som publicerades häromdagen är hon rankad etta. Jag tror att hon kommer att vara en av de två hugande 2012 när det är dags att på allvar positionera sig. Hon bidra nu sin tid vid sin facebook från vilken hon ständigt skickar nya giftiga kommentarer.
20091102 Debatten kring morgondagens fyllnadsval till kongressen har kommit att handla om Sarah Palin. Kan det ha något med att hon stödjer fel kandidat. Palin är inte dum. Hon vet hur man hamnar i centrum. Och sedan vicepresident Joe Bidden anklagat henne för en ansvarslös energipolitik som enbart handlar om "drill, baby, drill" svara hon, var annars, på sin facebook att det handlar om att rädda amerikanska jobb. För att markera sitt ställningstagande i valet passar hon till slut på att travesterar sin motståndare genom knorren "Hoffman, baby, Hoffman". Sarah Palin kör man inte med, inte ens erfarne Bidden.
20091101 För några dagar sedan meddelade jag att Sarah Palin inte stöder republikanernas kandidat Dede Scozzafava i veckans fyllnadsval till kongressen. Nu står det klart att Scozzafava hoppar av valet. Fältet lämnas därmed öppet för demokraterna som antagligen lägger beslag på en plats som traditionellt tillhör GOP. Ska vi säga att det var bra jobbat av Palin att utifrån sina privata etiska utgångspunkter välja att framhålla den konservative Doug Hoffman? Nja, var det här ett smakprov på den kalabalik som väntar ifall hon gör allvar av sina planer att ställa upp i 2012-års presidentval.
20091027 Amerikansk press rapporterar att Sarah Palin låter sina politiska ideal gå före sin politiska partitillhörighet. Det genom att stödja en konservativ kandidat istället för en republikansk i ett fyllnadsval till kongressen gällande en New York-plats. På sin facebook skriver hon att republikanska och konservativa gräsrötter sänder ett viktigt meddelande genom att framhålla konservative Doug Hoffman framför republikanska Dede Scozzafava. Valet hålls den 3 november. Naturligtvis kommer Hoffman inte att vinna en plats. Men det hindrar inte Palin, som alltså orientera sig höger ut.
20091020 Uppmärksamheten av Sarah Palins framgångar fortsätter i svenska medier. Nu låter svenskans Johan Wennström henne illustrera den amerikanska dumhögerns frammarsch. Wennström menar att hennes i november kommande bio är "bedrövlig tankegods" och bedömer att den inte kommer att kunna mätas sig med klassisk republikansk kanon. Han menar dessutom att amerikanska högern generellt lider brist på intellektualism och stödjer sig på vilka kandidater republikanska väljare föredrar i presidentvalet 2012 - Palin 18, Mitt Romney 24 och Mike Huckabee 29 procent.
20091018 Också i Sverige blir det mer uppenbart att Sarah Palin inte är uträknad. Expressen Britta Svensson beskriver nu att medan många i Sverige avfärdar hennes som en galen, vapenälskande abortmotståndare, är bilden av henne i USA mer sammansatt. Där inser politiska journalister att många väljare delar Palins åsikter. Hon ses fortfarande som en kandidat till att bli Barack Obamas motståndare i valet 2012. Opinionsläget talar dessuton för henne som kandidat.
2091011 Förre presidentkandidaten John McCain menar att Sarah Palin trots allt hade en positiv effekt på hans valkampanj sedan hon kom in som vicepresidentkandidat. Och han säger sig fortfarande hysa varma känslor för henne. Men en av hans topprådgivare från den tiden är mindre positiv. Denne menar att det skulle vara en katastrof för GOP om Palin blir partiets presidentkandidat 2012. Ja, vi har hört det förr - det verkligen pyr och positioneras i det politiska US och alla väntar på boken.
20091006 DN:s Lennart Pehrson rapporterar att Sarah Palins bokframgång väcker blandade känslor. Flera konservativa grupperingar inom republikanska partiet menar att hon kan putta ut Obama ur Vita huset 2012. Samtidigt varnar moderata krafter i partiet för att Palin skrämmer mittenväljare och därför omöjliggör en valvinst i nästa presidentval. Hur som helst är det just nu en boom för konservativa politiska författare. Bäst går det för Palin. Vi vänter med spänning på hennes nästa drag. Lurig politiker den där före detta Alaskaguvernören.
20091001 Alla väntar väl nu på Sarah Palin bio, Going rogue: An American life. Den 17 november släpps eposet över hennes ännu unga liv. Om nu inte samtliga världens medborgare tänker slänga sig över memoarerna finns det ändå tillräckligt många förväntansfulla för att lyfta den som etta hos de största nätbokhandlarna. Hennes förre presidentkandidat John McCain ser fram emot att läsa om hur Palins energi fick hans kampanj att lyft. Men det finns också viss oenighet att se fram emot, säger McCain.
20090924 Den internationella Sarah Palin gör debut sedan det asiatiska analysföretaget CLSA bjudit henne att tala. Företaget har gjort sig känt för att ge ett årligt toppseminarie. Tidigare har exempelvis Bill Clinton medverkat. CLAS bjuder in nyckeltalare som de upplever är opinionsmakare, som skapar nyheter. Och amerikanarna ropar stolt ut att den moderata Palin framträder.
20090918 Jag kunde häromdagen berätta att det var möjligt att på ebay buda till sig en middag med Sarah Palin. Cathy Maples vann platsen vid bordet genom att lägga upp 435.000 kronor. Kvällsposten rapporterar Maples äger ett företag som har avtal med den amerikanska militären och säger att hon stöder de män och kvinnor som kämpar för landet fullt ut. Hon är en stark förespråkare för Sarah Palin och vill ha henne som president. Pengarna går till krigsveteraner.
20090914 Tina Fey har vunnit en Emmy för sin karaktärisering i Saturday Night Live av Sarah Palin. Kul. Det gillar vi som inte kan få nog av Palin, i någon form. Det var Feys genom åren sjätte pris i den prestigefulla tevegalan. Kolla gärna också in rapklassikern som hela US pratade om.
20090911 Vill du äta middag med Sarah Palin. I så fall kan du via ebay köpa dig en plats bland fem förväntansfulla. Just ligger budet på 39 tusen Dollar. Det är sju dagar kvar till avgörandet så det är bara hem och fundera över hur de ska kunna bli en av de lyckliga. Överskottet går varken till eventuella böter för att ha använt Alaskas allmänna medel oetiskt eller till sälarna, utan till krigsveteraner. Bra!
20090907 Den före detta journalisten Sarah Palin nyttjar sin Facebook för att kritisera AP för att ha publicerat fotografier av två döda soldater. Hon tycker att nyhetsbyrån ska skämmas för att de ignorerat den sörjande familjens önskan om att någon inte skulle använda bilder på detta sätt. Det är alltså så att Palin gör vad hon kan för att synas, vilket hon också gör överallt.
20090903 Aftonbladet skriver att kongressen i USA förbereder ett lagförslag som ger presidenten rätt att med ett knapptryck släcka ned Internet. Wolfgang Hansson tvivlar inte att Obama kan anförtros sådan makt, men han är mer orolig över det som kan hända 2012, nämligen att den här bloggens kelgris Sarah Palin slår till och blir president. Ja, vad kan hända då? Faktiskt vad som helst – till och med att det fria Internetet som vi i dag känner det inte finns längre.
20090824 Vi som följer Sarah Palin i vått och torrt har kunnat se hennes hätska utfall från sin Facebook mot Obamas försök att genomföra en allmän sjukvårdsreform. Hon har sagt att den kommer att medföra att funktionshindrade barn döms till döden. Nu kommer en motreaktion i samma forum. Man har startat en grupp för att han ska ta tillbaka sina "lögner".
20090819 Tidningen Vanityfair har låtit en talexpert gå igenom det avskedstal Sarah Palin höll för ett par veckor när hon slutade som Guvernör för Alaska. Och han har gått fram med rödpennan. Tidningen konstaterar också att Palins tal håller långt sämre kvalitet sedan hennes ordinarie talskrivaren kastat in pennan. Bara att kolla in katastrofen.
20090818 Igår följde självaste Sarah Palin mitt twitter under några skälvande timmar. Jag har alltså under en kort tid stått mitt i storpolitikens epicentrum. Självklart är jag lycklig över att ha tilldelats en sådan betydelse att man i HQ i Alaska ansåg det nödvändigt att följa upp mig. Jag tror att intresset väcktes sedan jag nämnde politikern vid namn flera gånger i olika tweetar. Det verkar som att det finnas en manick eller så som spårar upp folk som säger vissa saker. Bra att veta i dessa FRA-tider. Men lyckan varar sällan länge och när jag kollade upp mina followers imorse hade Sarah Palin unfollowat mig. Skit också, tänkte jag.
20090816 I dagens rundabordsamtal i Washington konstaterade analyseliten att Sarah Palin numera styr världen från sin Facebook. Man syftar naturligtvis på hennes, som man säger, "osakliga angrepp" på Obamas sjukvårdsreform. De säger att Palin räknades bort i och med att hon lämnade guvernörskapet men att hon visar att hon är en kraft för det republikanska partiet. Läskigt va, eller hur?
20090811 I helgen har vi kunnat se hur Sarah Palin använt sin Facebook för att få ut sitt motstånd mot president Barack Obamas planerade allmänna sjukvårdsförsäkring. Och med hänsyn till sin republikanska hemvist är hennes inställning självklar, ja närmast naturrättslig. Hon sa att hennes föräldrar och hennes son med Downs syndrom skulle drabbas av "ransonering" av vården när "Obamas dödspanel" dragit upp riktlinjer. Det var ord och inga visor det.
20090806 Stoppa pressarna Sarah Palin är i stan utropar CNN. Palin har kommit till New York för att träffa sin förläggare med anledning av den bok hon snart släpper. Den händelsen ser jag naturligtvis fram emot. Palins bok kanske blir etta min julklappslista som jag nu som bäst håller på att knåpa med. Få kan ha så många intressanta idéer om politiken knep och knåp.
20070802 Sarah Palin "gone dark" från Twitter skriver man i amerikansk press. Vi som närmast slaviskt followar den lätt överaktiva politikern undrar också vart tweetarna tog vägen. Ingen sedan den 27 juli. Hennes advokat Thomas Van Flein bedömer det dock som smart av henne att försvinna ett tag. Samtidigt lovar han att hon snart är back on track. Jag tror att hennes personlighet gör att det sker snabbare än någon kunde ana. Tack för det!
20090729 Har Sarah Palin en Sex Appeal? Det är ämnet för en paneldiskussion på en nyhetsstationen MSNBC. Jag behöver inte titta på diskussionen för att svara ja. Hon har något galet magiskt över sig. Sakerna tillstånd styrks dessutom av det faktum att folket i USA inte verkar göra annat än att intressera sig för Palin person. För inte kan det vara politiken som drar. Är du mera osäker över hur det förhåller sig med detta så ta och kolla in videon.
20090727 Nu har Sarah Palin lämnat över sitt guvernörskap i Alaska. Hon passad samtidigt på att skälla ut pressen i ett tal som numera kallas "Mad as Hell". Palin anklagade journalisterna för att inte uppfylla sitt demokratiska uppdrag och krävde att de ska sluta hitta på sina historier.
20090722 Jag har tidigare rapporterat att det skapats en fond för att hjälpa Sarah Palin med de rättegångskostnader hon drabbas av med anledning stämningar mot henne för hur hon använt Alaskas pengar. Nu framförs att också fonden strider mot de etiskas lagarna. Palin själv tillbakavisar anklagelsen om att hon skulle gjort något fel och meddelar bland annat att hon vare sig skapat fonden eller tagit emot pengar från den.
20090719 Det kommer nu fram att organisationen kring McCains valkampanj inte synade Sarah Palin i sömmarna innan de valde ut henne som kandidat till vicepresidentposten. Eller rättar sagt så var det omöjligt att få fram uppgifter. Hennes liv verkar ha varit bevakat som Fort Knox. Och en katastrof blev hon för republikanerna. En nära medarbetare till John McCain kallar Palin för "Little Shop of Horrors". Kul, men hon är nu på allas läppar. De visste inte vad de gjorde när de släppte lös kvinnan från Alaska.
20090717 Den snart före detta Alaskaguvernören Sarah Palin är populär bland republikanerna. Enligt en intern undersökning där man fick välja mellan sex möjliga presidentkandidater kom Palin på andra plats. Många ser henne alltså gärna i Vita huset från 2012.
20090712 Sarah Palin säger att hon kan komma att ställa upp som en oberoende kandidat i nästa presidentval i USA. Det viktiga för henne är att hon företräder en grupp som delar hennes åsikter om en begränsad statsmakt, ett starkt försvar och ett energioberoende. Men Palin förklarar också att det saknar betydelse ifall hon gör det för republikanerna, demokraterna eller ett tredje parti. Hon är bara lojal till sina ideal.
20090707 Martin Gelin berättar på SvD:s USA-blogg om Sarah Palinregeln: oavsett vad som händer får vi se mer av Sarah Palin. Och så är det ju absolut på 100 steg till. The Daily Beast har förtjänstfullt sammanställt 11 teorier om vad hon nu kan ha i kikaren. Man misstänker bland annat att hennes narcissistiska personlighet kräver att hon ses som större än gud. Så det är kanske ändå inte presidentskapet hon traktar efter.
20090704 Sarah Palin meddelar att hon lämnar guvernörsposten i Alaska. Det är anklagelser mot henne om att hon använt allmänna medel för personliga ändamål som ligger bakom beslutet. Det spekuleras nu om att hon är slut som politiker. Det stämmer sämre med gårdagens rapport om att vissa republikaner ser hennes "oemotståndliga personlighet" som en tillgång för partiet. Kan avhoppet istället handla om att rädda en politisk karriär på nationell nivå?
20090703 Sarah Pahlin vilar inte på lagrarna. Redan idag, dagen efter sitt avhopp, hintar hon om sin politiska framtid. På Facebook skriver Palin att hon undersöker hur "vi tillsammans kan utveckla detta land enligt våra värderingar om mindre statligt inblandning och större oberoende samt stärka den nationell säkerheten och skapa en bättre kontroll över rikets finanser". Det låter som hon snart har ett nytt toppjobb.
20090702 Sedan republikanerna i dagarna efter åtta månaders rösträknande tappat en senatsplats för Minnesota och hamnat i minoritet förs självklart interna diskussioner om hur man ska återta initiativet i kongressen. I dessa förekommer naturligtvis Sarah Palin. Några menar att hennes "oemotståndliga personlighet" kan vara bra för partiets framtid.
20090628 Att Sarah Palin sällan, om ens aldrig, är svarslös vet vi sedan tidigare. Häromdagen öppnade hon för ett nytt politiskt tonläge när hon bemötte förre presidentkandidaten John Kerry i en ordväxling med frågan: "John Kerry, why the long face?’” Alla vi som minns demokratens karaktäristiska utseende undrar då om man nu får skoja med folks lyten?
20090624 CNN berättar att Sarah Palin betalat över 8.000 dollar till staten Alaska. Det är en återbetalning för resekostnader staten betalat för dottern då hon följt med sin mamma under officiella resor. Häromdagen kunde vi också läsa att det skapats en nationell fond för att samla in pengar till Sarah Palin med anledning av olika etiska klagomål mot henne. Hon riskerar hamna i en stämningskarusell och behöver säkert all hjälp.
20090620 Women in news skriver att Sarah Palin hittills i år är femma på listan över de mest nyhetsskapande kvinnorna i US. Bara jättarna Sonia Sotomayor, Hillary Clinton, Michelle Obama och Nancy Pelosi är för tillfället större i amerikansk press.
20090618 Ibland syns Sarah Palin på sitt guvernörskontor. I dagarna har pressen rapporterat att hon skrivit under en ny lag om säkerhet för barn under bilfärd. Sarah Palin säger att den kommer att minska antalet trafikskadade barn. En enligt min mening väldigt bra lag.
20090617 Sarah Palin har sedan David Letterman skämt ut sig genom att dra ett grovt sexskämt om hennes 14-åriga dotter varit på allas läppar. Palin gick i taket. Letterman, som trodde skämtet rörde den 18-åriga dottern och tillika tonårsmamma, har bett om ursäkt. Den har accepterats, med hänvisning till konstitutionell yttrandefrihet. Palin passade också på att prata om unga mammors situation och framstår nu som ett feministiskt alternativ. Trodde jag inte kunde hända.
20090614 Sarah Palin rapporteras vara omåttligt populär. Till och med James Carville säger att han både som demokrat och en som gillar att bli underhållen inte kan få nog av henne. Republikanske strategen Matthew Dowd förklarar att Palin är den alla talar om. Än hemlighåller Palin sina eventuella presidentplaner.
20090607 Bloggaren Lars Lindberg rapporterar att Sarah Palin börjar synas i det offentliga livet. Palin har bland annat setts på fundraising. Ska hon ställa upp i 2013-års kampanj "for president" och till slut splittra republikanerna med sin kreationism? Världen väntar andäktigt på svaret.

Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer: