torsdag 5 november 2009

President Barack Obama alltmer ensam i sin kamp för att förändra USA

Igår oroade jag mig över USA:s president Barack Obamas möjligheter att driva en självständig politik. Idag beskriver USA-bloggen hur de oavhängiga nu lämnar president Obama. Väljarna utan självklar politisk hemvist söker en ny. Och eftersom presidenten, till skillnad från förre presidenten Bush gjorde, saknar en sammansvetsad politisk koalition bakom sig, utan hämtar stöd av en blandning av progressiva och konservativa demokrater, kan nästa års kongressval bli en mardröm för honom. Särskilt mot bakgrund av att demokraterna häromdagen förlorade två viktiga guvernörsval. Det handlade om Virginia och New Jersey. Stater som stödde Obama under presidentvalskampanjen. Nu handlar det snart om att hinna att distansera sig från en impopulär förlorare. Många menar därför att Obamas allians är i gungning och att jublande republikaner är på frammarsch. Att Obama är försvagad står alltmera klart. Lennart på USA-bloggen skriver att "valresultatet betyder att Obama nu inte kommer att kunna få de allt mer oroliga demokraterna bakom sig i klimatfrågan och sjukförsäkringsfrågan." Liksom jag vid flera tillfällen skrivit är Lennart nu mer övertygad om att Obama bara sitter mandatperiod ut. Jag tror att norska fredspriskommittén gjorde sitt för att påskynda förloppet. Att bli thorbjørnad är ingen lek. Man kan på ett par dagar gå från att vara lovande med en lysande framtid till att vingla framför stupet. Närmaste dagargna ligger det mycket i potten för Obama. Många har satt stor tilltro till att han ska göra världen bättre. Hinner han vända trenden eller är han snart uträknad? I den andra vågskålen finns kanske Sarah Palin.

Läs även andra bloggares åsikter om Barack Obama, Klimatkonferensen, Sjukvårdsreformen, Fredrik Reinfeldt, Sarah Palin, Afghanistan, Irak, Fredspriset, Thorbjørna, Nobel Peace Prize, Thorbjörna

2 kommentarer:

Spiritus sanctus sa...

Obama har makt framförallt som symbol. Den reella makten ligger inte hos honom. Det har inte med fredspriset i sig att göra men där han tidigare sågs av de inhemska som en relativt ofarlig symbol så blir han i och med priset ett hot mot den reella makten.

Tomas Agdalen sa...

Spiritus sanctus: Jag tycker att den omständigheten att Obama ännu inget gjort tillsammans med den att han tilldelats fredspiset gör honom till ett mindre hot. Men vi får se om han kan göra något bra av den här do nothing läget.