fredag 27 november 2009

SD-framgång ger alltså en rödgrön-grön/blå eller en blågrön koalition

Mona Sahlin ställer nu ultimatum och kräver att det ska bildas en majoritetsregering efter valet om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen och får en vågmästarställning. "Det skulle bli politiskt kaos med en minoritetsregering", förklarar hon för DN. Vi är många som funderat över vilka konsekvenser ett inträde i riksdagen av SD får. Om inget av blocken får egen majoritet har jag tillsammans med många andra resonerat kring att största block bör bilda minoritetsregering. Något som DN:s Peter Wolodarski förespråkat. Någon har också framfört att blocken i en sådan situation måste göra breda överenskommelser. Jag har även framhållit att situationen med många småpartier med extrem politik på sikt leder till ett åtminstone informellt tvåpartisystem. De större blocken tvingas att jobba närmare varandra inom koalitionen för att vi ska kunna ha en ekonomisk och politisk stabilitet. Nu säger alltså Mona Sahlin att Socialdemokraterna för det fall inget block får egen majoritet kommer att söka stöd hos Folkpartiet och Centerpartiet för att bilda regeringen. Och så måste det i den situationen bli oavsett vilket block som är störst. Det är inte realistiskt att tro att riksdagen kan fungerar genom att ett block under en mandatperiod helt slutar att ta politiska initiativ. Det är självklart också sådana övervägande som ligger bakom Folkpartiet Jan Björklunds invit till Miljöpartiet. Nu talar allt för att vi med andledning av valet 2010 kommer att ha ett regeringssamarbete över blockgränserna. För ingen tror väl idag att Sverigedemokraterna inte får en vågmästarroll. Störst block kommer att regera, antingen rödgrönt med Folkpartiet alternativt Centerpartiet eller blått lag med Miljöpartiet. Ja, så blir det -i alla fall enligt dagsnoteringen för idag rapporterar DN att undersökningsföretaget Synovates nya opinionssiffror visar det hittills högsta väljarstödet för SD. Partiet får 4,7 procent. "Sverigedemokraterna verkar ha parkerat sig på en något högre nivå, som ligger närmare 4 än 3 procent", säger Synovates opinionsanalytiker Nicklas Källebring. DN:s kolumnist Henrik Brors konstaterar at SD har fått stigande siffror hos de flesta opinionsinstitut efter Aftonbladets publicering av partiledaren Jimmie Åkessons debattinlägg för en månad sedan där muslimer pekades ut som ett hot mot Sverige". Bereder alltså på en rödgrön-grön/blå eller en blågrön koalition.

Andra bloggar: Dagens Arena Jinge.se Peter Andersson Röda Malmö

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

Joakim S sa...

Sahlin har gjort ett flertal taktiska misstag och sänkt partiets opinionssiffror. Men detta idiotiska utspel måste väl ändå ta priset. Verkar som om Sahlin siktar på att komma under 30%. Jag fattar ingenting

Tomas Agdalen sa...

Joakim S: taktiskt misstag
1. att inte hålla fast vid att hålla V utanför, men det var ju partiet som tvinga henne backa,
2. att hålla fast vid återställarpolitiken och
3. gå ut med 40-procentmålet - väcker bara löje.

Nu gäller det att finna en egen politik och sluta neggakampanja.

Dagens utspel är en politisk realitet. Landet måste kunna regeras.

Inge sa...

Vi skulle enligt Synovate få 173 mandat med deras siffor och behöver vinna 2 mandat till för att få majoritet. Nu vet vi att Mp inte vill ha med Alliansen att göra och s.k. mittenpartier vill inte ha med De rödgröna att göra. Vi har god chans att öka från våra 173 f.n. i riksdagen till 175 och däröver. Den fighten ska vi ta. Diskussionen om ev. samlingsregeringar efter valet kan definitivt bordläggas. Blocken är permanentade och något organiserade samarbete ska vi inte räkna med.

Inge sa...

Jag vill tillägga eftersom jag känner Mp och har samarbetat med dem sedan de bildades att de defintitivt inte är någon Mädschen fur alles. De har för övrigt givit klara besked efter Reinfeldts,Olofsson och Björklunds frierier.De avvisar dem. Det är också märkligt att detta väckte inga kommentarer men när Mona tar upp behov av ev samarbete för att säkra en stabil regering i Sverige då blir det ett j-a liv och artikel på sid 1 i DN.

Tomas Agdalen sa...

Inge: Inget tyder idag på att rödgrönt får egen majoritet. Ska bli intressant att se hur detta utvecklas under de närmaste månaderna.

MP:s väljare är i huvudsak vänster, ja. Men jag tror att ledningen är mer realpolitiskt inriktad. Får vi ett majoritetsproblem får osvuret vara bäst.

Anonym sa...

Senaste mätnigen som demoskop genomförde gav sosseblocket egen majoritet. Moderaterna tapade 4%

snart börjar de väl med nåt djävelskap mot de svaga grupperna när de inser de förlorar makten.

Eller hur Agdalen visst är det så ni moderater tänkt.