
Läs även andra bloggares åsikter om Piratpartiet, EU-val, EP-val, Europaparlamentet, Sverigedemokraterna, Fildelning, Enfrågepartier
Av Tomas Agdalen
20100425 Idag körde P1:s Godmorgon, Världen! ett inslag de kallade till höger om höger som tog sin utgångspunkt i Fox-journalisten Glenn Beck, mormonen. Nu älskar amerikanska yttersta högern "Becks frispråkighet". Och han tillåts bre ut sig i sin tevekanal för att leverera en kompott av kärleksbudskap och konspirationer av de mest horribla slag samtidigt som han gör hätska utfall mot Washington. Med gråtande röst berättar den nu nyktre journalisten om hotet från staten. "Partiet måste likt en alkoholist bekänna sitt misslyckande, säger Beck om GOP. Så han slår att alla håll. Många av dem som projicerar sina förhoppningar genom Beck hoppas att han ska vara parhäst med Sarah Palin i kampen mot president Obama. Jag konstaterar att det allt tydligare syns att högern saknar ledarskap och att det öppnar för en maktkamp. Porten öppnas för de mindre moderata krafterna. Jag tycker att det är dags för GOP att signalera att man har kontroll. I annat fall är det svårt att se hur högern ska kunna hålla ihop och undvika en delning som annars brukar vara förbehållet grupper på yttersta vänsterkanten.
20100414 New York Times politiska kommentatorer David Brooks och Gail Collins spekulerar i vem som kommer att leda det republikanska partiet i nästa presidentval. Collins säger sig inte vara del av den suicida vänstergrupperingen som säger sig vara säker på att Sarah Palin kommer att vara GOP:s nominerade kandidat. Brooks säger kryptiskt att han skulle välja någon som har stort inflytande i partiet. Men han konstaterar att bara inom några månader kommer de riktiga politikerna att uppmärksammas de som för politiska kampanjer för att vinna "office" - då kommer amerikanarna att sluta intressera sig för teve-ikoner i reality shows. Bra om så är, säger jag. Hoppas. Men bara att två av de tyngsta politiska journalisterna ägnar veckans politiska samtal åt Palin åtminstone antyder att hon är att räkna med. Fast som jag nyligen skrev i ett tidigare stick är det bra om dårar som Gingrich fortsätter att hylla henne.
20100411 Nu förklarar förre talmannen för representanthuset i Kongressen, och djupt konservative, Newt Gingrich att Sarah Palin har en stor framtid framför sig som toppolitiker och att han gärna ser hennes som president istället för Barack Obama efter nästa val. "Sarah Palin är just nu jätteviktig. Kanske hon för fyrtio procent av landet personifierar mod och klarhet", säger Gingrich till nyhetskanalen CNN. Medan han öste ytterligare superlativ över Palin fick han också fram att hon har potential att fylla ett politiskt utrymme en långt tid framöver. Gingrich lyfte även fram att Palins typ passar bra i vår tid med kablel-teve och radioshower. Jag kan bara konstatera att de blir alltfler de som sjunger Palins lov. Hua! Men kanske är det så att Gingrich är fel stöd. Snarare behöver Palin stöd av mer moderata republikanska grupperingar. Men det är bra att dårarna stöder varandra.
4 kommentarer:
Fundera lite på hur många politiska frågor man kan härleda från grundkonceptet med demokrati och mänskliga rättigheter, så blir PP knappast ett enfrågeparti. Jämför sedan det med vilka frågor som andra enfrågepartier driver, tex "lägre skatt" (M), "miljö" (MP), "teokrati" (KD), arbetarrätt (S) och så vidare, så kan du ju fundera på vilken fråga som är viktigast för att de andra frågorna överhuvudtaget ska kunna diskuteras.
PP är inte heller mot ägande. Man anser att upphovsrätten idag är oproportionerlig. Man behöver inte ha upphovsrättsskydd tills man varit död i 70 år för att leva på sitt arbete. Slutar jag på mitt jobb så har jag några månaders uppsägningstid där jag får lön, varför ska då en upphovsman kunna fortsätta tjäna pengar på ett avslutat jobb i över 100 år?
Det första steget som behövs för att upphovsrätten ska respekteras är inte att stärka den, det är att försvaga den och göra den proportionerlig, för om den betraktas som orimlig så kommer den inte att respekteras. Den måste bli rimlig.
Om man ska sätta en "enfrågeettikett" på Piratpartiet så är den "medborgarrätt". Piratpartiet kämpar främst för de demokratiska grundvalarna. Visst, de är inte ensamma om det, men de enda som sätter det främst.
Det representativa demokratiska systemet bygger på att ALLA partiet sätter demokratin främst (aldrig förhandlingsbart) och sedan sina fokusfrågor (får bara ge vika för de medborgerliga och mänskliga rättigheterna), och i tredje hand övriga frågor vilka kan förhandlas med.
Men någonstans på vägen förhandlades bland annat rättssäkerheten, den personliga integriteten och brevhemligheten bort. Dessa är alla grundvalar i det demokratiska systemet. Jag väljer att inte peka ut något särskilt parti, för båda blocken är lika ansvariga.
Det är med tungt hjärta jag konstaterar att Piratpartiet har blivit nödvändigt.
Hej,
Idag håller jag helt med dig. Inte ens när mitt eget parti var som allra mest efter sin tid vad gällde miljön övervägde jag allvarligt att rösta grönt. Och när mitt parti nu gör bort sig fullständigt vad gäller nätintegritet finns ändå andra frågor som också är viktiga. Så jag kommer som vanligt att rösta s på söndag. För att försvara piratpartiet lite till tror jag ändå det är att ta i att säga att de har samma väljare, snarare att piratpartiets svans till viss del överlappar SDs hejarklack.
Anders Troberg: Jo, jag alltid tyckt att PP:s argumentation mot upphovsmännens rätt är underlig. Särskilt mot bakgrund av att toppskiktet kommer från den liberala högerflygeln. Men vi får se hur PP väljer att definiera ägandefrågan för materiel som kan fildelas. Ska annat gälla för detta?
greyman: Så himla rättsosäkert tycker jag inte dagens system är. Och det har och kommer alltid att finnas undantag från principen om var och ens rätt till personlig integritet. Det gäller dock att hitta de rätta avvägningarna. Det har man absolut inte gjort om man vägrar förhandla.
Henrik Brändén. Nej SD och PP har absolut inte, i vart i teorin, samma "hejarklack". Jag har alltid föreställt mig att SD hämtar sitt stöd bland de äldre medborgarna. Därför tycker jag att nuvarande opinionsställning är mycket underlig. Jag kan inte riktigt hitta en möjlig förklaring till varför SD tappat. Men det är hur som helst en intressant vinkling att sätta upp resultatet mot PP:s framgångar. Jag kommer att kryssa http://korta.nu/1baa.
Skicka en kommentar