
söndag 26 april 2009
När ska vi slippa stollerierna om fildelning för att landa i realiteter?

Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Av Tomas Agdalen
20100425 Idag körde P1:s Godmorgon, Världen! ett inslag de kallade till höger om höger som tog sin utgångspunkt i Fox-journalisten Glenn Beck, mormonen. Nu älskar amerikanska yttersta högern "Becks frispråkighet". Och han tillåts bre ut sig i sin tevekanal för att leverera en kompott av kärleksbudskap och konspirationer av de mest horribla slag samtidigt som han gör hätska utfall mot Washington. Med gråtande röst berättar den nu nyktre journalisten om hotet från staten. "Partiet måste likt en alkoholist bekänna sitt misslyckande, säger Beck om GOP. Så han slår att alla håll. Många av dem som projicerar sina förhoppningar genom Beck hoppas att han ska vara parhäst med Sarah Palin i kampen mot president Obama. Jag konstaterar att det allt tydligare syns att högern saknar ledarskap och att det öppnar för en maktkamp. Porten öppnas för de mindre moderata krafterna. Jag tycker att det är dags för GOP att signalera att man har kontroll. I annat fall är det svårt att se hur högern ska kunna hålla ihop och undvika en delning som annars brukar vara förbehållet grupper på yttersta vänsterkanten.
20100414 New York Times politiska kommentatorer David Brooks och Gail Collins spekulerar i vem som kommer att leda det republikanska partiet i nästa presidentval. Collins säger sig inte vara del av den suicida vänstergrupperingen som säger sig vara säker på att Sarah Palin kommer att vara GOP:s nominerade kandidat. Brooks säger kryptiskt att han skulle välja någon som har stort inflytande i partiet. Men han konstaterar att bara inom några månader kommer de riktiga politikerna att uppmärksammas de som för politiska kampanjer för att vinna "office" - då kommer amerikanarna att sluta intressera sig för teve-ikoner i reality shows. Bra om så är, säger jag. Hoppas. Men bara att två av de tyngsta politiska journalisterna ägnar veckans politiska samtal åt Palin åtminstone antyder att hon är att räkna med. Fast som jag nyligen skrev i ett tidigare stick är det bra om dårar som Gingrich fortsätter att hylla henne.
20100411 Nu förklarar förre talmannen för representanthuset i Kongressen, och djupt konservative, Newt Gingrich att Sarah Palin har en stor framtid framför sig som toppolitiker och att han gärna ser hennes som president istället för Barack Obama efter nästa val. "Sarah Palin är just nu jätteviktig. Kanske hon för fyrtio procent av landet personifierar mod och klarhet", säger Gingrich till nyhetskanalen CNN. Medan han öste ytterligare superlativ över Palin fick han också fram att hon har potential att fylla ett politiskt utrymme en långt tid framöver. Gingrich lyfte även fram att Palins typ passar bra i vår tid med kablel-teve och radioshower. Jag kan bara konstatera att de blir alltfler de som sjunger Palins lov. Hua! Men kanske är det så att Gingrich är fel stöd. Snarare behöver Palin stöd av mer moderata republikanska grupperingar. Men det är bra att dårarna stöder varandra.
5 kommentarer:
Jag håller med dig i allt ovanstående. Ja, jag är aktiv medlem i PP. Jag är löjligt trött på fildelningens utrymme i media. Det är en jättebra teknik men det finns MYCKET viktigare frågor att prata om. Jag blir glad när folk håller isär stöld och brott mot upphovsrätt. Ja, kopiering av upphovsrättsskyddat material är ett brott. Och, JA, det är på tok för mycket pengar i omlopp och det är DET, tror jag, som är den stora boven i mycket, inte bara i mediebranschen.
Bra inlägg!
Hej Tomas,
Problemet i debatten ligger väl mångt och mycket i att (pp) agerar reaktivt: någon på "andra sidan" släpper ur sig en korkad kommentar, och vi pirater bemödar oss med att raljera över dumheten; bloggosfären får nys på något nytt galet lagförslag, och (pp) ropar varg. Istället borde partiet agera proaktivt, och initiera en dialog med andra politiska partier (att föra en dialog med upphovsrättslobbyn med de frågor vi driver får väl i dagsläget ses som ett dött lopp) angående de reformer vi anser som viktiga för att Sverige skall befästa sin plats i framkant av den digitala utvecklingen i världen.
Nu när partiet får uppmärksamhet i media dyker både det ena och det andra förlöjligande påståendet om partiet upp, och istället för att aktivt propagera för den politik vi önskar driva faller många tillbaks på ett försvar av partiets existens.
Att granskas av media (och numera även av bloggosfären) är något varje politiskt parti måste räkna med, och med 40.000 sympatisörer börjar vi bli tagna på allvar. Då fungerar det inte att fortsätta med den retorik som användes när partiet hade mindre 10.000 medlemmar, dvs när vi var en "liten och högljudd grupp" för att citera minister Ask - redan nu måste vi agera som om vi tagit plats i parlament och riksdag, och istället för att debattera upphovsrättens vara eller icke vara med lobbyns representanter i olika tv-soffor inrikta oss på att debattera en reform av densamma med de andra politiska partierna.
Att debattera de nu aktuella lagarna rörande FRA, IPRED, Datalagringsdirektiv och ACTA borde åtminstone de partier som följer opinionen vara intresserade av?
Således är valupptakten inför EU-valet ett gyllene tillfälle för (pp) att föra fram sina åsikter i två av sina tre principfrågor. Det gäller bara att ta chansen, och inte fastna i diskussionen om partiets existensberättigande, för då har motståndarsidan redan vunnit.
Matthias: Ja det behövs göras en storstädning ibland det tankegods som nu förs ut av de mest hängivna fildelarna och som ju får mest utrymme. Det finns som sagt viktiga saker att ta tag i och som går att göra något åt. Och tack för det fina omdömet.
Infol: Precis vad jag tycker. In med lite seriositet i debatten. Det vinner alla på. Och ett kan vi vara säkra på. Kulturintaget kommer ske på annat sätt än vad det gjorts på under de senaste 100 åren.
Det här med upphovsrätt är inte helt enkelt. Antag att Salman Rushdie hade mördats av någon som tog fatwan på allvar. Antag sedan att upphovsrätten sedan, efter "påtryckningar" hamnat hos något avogt inställt förlag som stoppat all fortsatt utgivning. Hade då kopiering, elektronisk eller på papper, ansetts fel? Eller tycker några miljarder kineser att det är fel att kopiera dataprogram som är skyddade av ett enkelsidigt västeuropeiskt upphovsrättsskydd?
"Stöld" eller kopiering av bl.a. teknologi har ofta i efterhand hyllats som utvecklande, t.ex. porslinstillverning, vävteknik, ståltillverkning. Idag försöker läkemedelsjättar hindra "piratkopiering" av bl.a. AIDS-mediciner i fattiga länder där befolkningen aldrig skulle klara att köpa de svindyra originalmedicinerna. När det gäller musik censurerade förr Sveriges Radio viss musik med s.k. dödskallemärkning. Det innebar i praktiken att musiken inte fick spelas i radio. Privatimporten och kopiering på kassetter florerade förståss eftersom ingen officiell import fanns p.g.a. den låga efterfrågan. Som var en följd av att det inte spelades i radio! Vem anser nu att den kopieringen var fel?
Helt enkelt är det som sagt inte...
Anonym: Och trots allt finns upphovsrätten kvar.
Skicka en kommentar