
Läs även andra bloggares åsikter om Ebbe Carlsson, Censur, Dokumentär, Geijeraffären
Av Tomas Agdalen
20100425 Idag körde P1:s Godmorgon, Världen! ett inslag de kallade till höger om höger som tog sin utgångspunkt i Fox-journalisten Glenn Beck, mormonen. Nu älskar amerikanska yttersta högern "Becks frispråkighet". Och han tillåts bre ut sig i sin tevekanal för att leverera en kompott av kärleksbudskap och konspirationer av de mest horribla slag samtidigt som han gör hätska utfall mot Washington. Med gråtande röst berättar den nu nyktre journalisten om hotet från staten. "Partiet måste likt en alkoholist bekänna sitt misslyckande, säger Beck om GOP. Så han slår att alla håll. Många av dem som projicerar sina förhoppningar genom Beck hoppas att han ska vara parhäst med Sarah Palin i kampen mot president Obama. Jag konstaterar att det allt tydligare syns att högern saknar ledarskap och att det öppnar för en maktkamp. Porten öppnas för de mindre moderata krafterna. Jag tycker att det är dags för GOP att signalera att man har kontroll. I annat fall är det svårt att se hur högern ska kunna hålla ihop och undvika en delning som annars brukar vara förbehållet grupper på yttersta vänsterkanten.
20100414 New York Times politiska kommentatorer David Brooks och Gail Collins spekulerar i vem som kommer att leda det republikanska partiet i nästa presidentval. Collins säger sig inte vara del av den suicida vänstergrupperingen som säger sig vara säker på att Sarah Palin kommer att vara GOP:s nominerade kandidat. Brooks säger kryptiskt att han skulle välja någon som har stort inflytande i partiet. Men han konstaterar att bara inom några månader kommer de riktiga politikerna att uppmärksammas de som för politiska kampanjer för att vinna "office" - då kommer amerikanarna att sluta intressera sig för teve-ikoner i reality shows. Bra om så är, säger jag. Hoppas. Men bara att två av de tyngsta politiska journalisterna ägnar veckans politiska samtal åt Palin åtminstone antyder att hon är att räkna med. Fast som jag nyligen skrev i ett tidigare stick är det bra om dårar som Gingrich fortsätter att hylla henne.
20100411 Nu förklarar förre talmannen för representanthuset i Kongressen, och djupt konservative, Newt Gingrich att Sarah Palin har en stor framtid framför sig som toppolitiker och att han gärna ser hennes som president istället för Barack Obama efter nästa val. "Sarah Palin är just nu jätteviktig. Kanske hon för fyrtio procent av landet personifierar mod och klarhet", säger Gingrich till nyhetskanalen CNN. Medan han öste ytterligare superlativ över Palin fick han också fram att hon har potential att fylla ett politiskt utrymme en långt tid framöver. Gingrich lyfte även fram att Palins typ passar bra i vår tid med kablel-teve och radioshower. Jag kan bara konstatera att de blir alltfler de som sjunger Palins lov. Hua! Men kanske är det så att Gingrich är fel stöd. Snarare behöver Palin stöd av mer moderata republikanska grupperingar. Men det är bra att dårarna stöder varandra.
4 kommentarer:
Återigen (s)tatstelevisionen med dess k(v)innodominans som på skattebetalarnas bekostnad försöker dölja sanningen om (s) politikers sexköp. Att Geijer inte ställdes inför rätta är ju helt naturligt. Socialdemokraterna kontrollerade hela samhället, utnämde domare och åklagare och de flesta av dess hade suttit i Regeringskansliet/ Justitiedepartementet före utnämningen. Många av dessa sitter fortfarande kvar i domstolar och åklagarmyndigheter men har (s) att tacka för sina poster.
Det där var en aning konspiratoriskt. Men vem vet hur det gick till och vad som egentligen hände.
SVT omformulerar men censurerar knappast genom att betona att
den utpekade justitieministern aldrig dömdes. Det i sin tur är en tung påminnelse om tidsandan.
Den alltså att partiet hade aånt grepp om statsapparaten att en oberoende rättsstat inte kunde ge motstånd nog i likhet med de föga proffsiga journalister som försökte.
Det är ingen dålig smocka i planeten på dagens
unga oskulder som alltmer skiter i politiken. Ebbefilmen är viktig också med tanke på
den svenska tv-kulturens i ett internationellt perspektiv rent
hisnande brist på granskning av svensk nutidshistoria. Proffsigheten räcker inte för
att ännu 23 år efter Palmes död göra en dokumentär värd namnet om vår mest internationellt kände politiker. Orsakerna till det är värt en egen dokumentär.
Eller ta Dag Hammarskjölds svenska karriär före FN som påminnelse om hur det kämpats att tvätta
Sverige rent inför andra världskrigets segrarmakter.
Och är det inte ganska typiskt att det är en icke-svensk tvproduktion tysk faktiskt som exempelvis 22 april i fransk-tyska kulturkanalen Arte på bästa tid dokumenterarden förste Bernadotten på Sveriges tron. Svenska tittare får nöja sig med att kolla sin egen historia via
europeiska tvkanaler.
Så instängt är det.
Anonym: Du har säkert rätt i din nyansering, men t.o.m. DN kör faktiskt idag censurvinkel.
Och visst är det en mängd dokumentärer som är ogjorda. Vi kanske kan göra en ihop? Fast då kanske inte på den förste Bernadotten i Sverige. Då är kanske den figur som skulle ha varit svensk monark intressantare att porträttera och djupdyka i, som exempel.
Jag kanske skulle göra en lista över inte gjorde dokumentärer.
Skicka en kommentar