torsdag 16 april 2009

100 steg till får en stympad Ebbe till fredagsmyset - Svt klipper bort Geijer

Det känns inte helt bra att jag får se en nedklippt Ebbe the movie på fredag. Svt väljer att inför sändning rensa bort vissa detaljer som rör Geijeraffären. Skandalen som avslöjades av DN:s Peter Bratt och som tidningen sedan fick be om ursäkt för. Svenska Dagbladet skriver att filmmakarna Klintberg och Magnusson "har fått hård kritik om ett påstående i filmen om dåvarande justitieminister Lennart Geijers sexköp - ett påstående som de nu backar från". Trist med censur. Ingen har ju klagat offentligt medan dokumentären gick på bio. Varför ge efter nu? Men vi som varit med ett tag har kontroll över händelserna. Ni andra kan börja med att datera upp er genom att söka på den här bloggen. Därefter är det läge att klicka in er på P3 Dokumentär och lyssna på superreportaget om Bordellhärvan, som redaktionen valt att kalla härvan. I programmet förklaras också varför Bratt plötsligt stod ensam med sina uppgifter och en fjunig Leif G.W. Persson i det närmaste saknade fortsatt karriärmöjlighet. Jag vill också passa på att påminna om det viktiga påpekande DN:s Hanne Kjöller gjorde när hon kritiserade Klintberg och Magnusson för att de inte, vare sig i för- eller eftertexten, nämnt den vid premiären nyligen bortgångne författaren Anders Isaksson. Sannolikt var det hans bok om Ebbe Carlsson som inledningsvis väckte parets nyfikenhet och som utgjort utgångspunkten för filmmanuset. I vart fall har de hållit sig till hans historieskrivning. "Ett ord, en liten rad om detta hade varit på sin plats", menar Kjöller. Men det glömmer vi nu och ser fram emot fredagen med teve, popcorn, rödvin och en stympad Ebbe Carlsson. Det kan inte bli bättre förutsättningar för en dokumentärknarkare.

Läs även andra bloggares åsikter om Ebbe Carlsson, Censur, Dokumentär, Geijeraffären

4 kommentarer:

Anonym sa...

Återigen (s)tatstelevisionen med dess k(v)innodominans som på skattebetalarnas bekostnad försöker dölja sanningen om (s) politikers sexköp. Att Geijer inte ställdes inför rätta är ju helt naturligt. Socialdemokraterna kontrollerade hela samhället, utnämde domare och åklagare och de flesta av dess hade suttit i Regeringskansliet/ Justitiedepartementet före utnämningen. Många av dessa sitter fortfarande kvar i domstolar och åklagarmyndigheter men har (s) att tacka för sina poster.

Tomas Agdalen sa...

Det där var en aning konspiratoriskt. Men vem vet hur det gick till och vad som egentligen hände.

Anonym sa...

SVT omformulerar men censurerar knappast genom att betona att
den utpekade justitieministern aldrig dömdes. Det i sin tur är en tung påminnelse om tidsandan.
Den alltså att partiet hade aånt grepp om statsapparaten att en oberoende rättsstat inte kunde ge motstånd nog i likhet med de föga proffsiga journalister som försökte.
Det är ingen dålig smocka i planeten på dagens
unga oskulder som alltmer skiter i politiken. Ebbefilmen är viktig också med tanke på
den svenska tv-kulturens i ett internationellt perspektiv rent
hisnande brist på granskning av svensk nutidshistoria. Proffsigheten räcker inte för
att ännu 23 år efter Palmes död göra en dokumentär värd namnet om vår mest internationellt kände politiker. Orsakerna till det är värt en egen dokumentär.
Eller ta Dag Hammarskjölds svenska karriär före FN som påminnelse om hur det kämpats att tvätta
Sverige rent inför andra världskrigets segrarmakter.
Och är det inte ganska typiskt att det är en icke-svensk tvproduktion tysk faktiskt som exempelvis 22 april i fransk-tyska kulturkanalen Arte på bästa tid dokumenterarden förste Bernadotten på Sveriges tron. Svenska tittare får nöja sig med att kolla sin egen historia via
europeiska tvkanaler.
Så instängt är det.

Tomas Agdalen sa...

Anonym: Du har säkert rätt i din nyansering, men t.o.m. DN kör faktiskt idag censurvinkel.

Och visst är det en mängd dokumentärer som är ogjorda. Vi kanske kan göra en ihop? Fast då kanske inte på den förste Bernadotten i Sverige. Då är kanske den figur som skulle ha varit svensk monark intressantare att porträttera och djupdyka i, som exempel.

Jag kanske skulle göra en lista över inte gjorde dokumentärer.