söndag 5 april 2009

Wanja Lundby-Wedin får svårt att klar krisen efter Sahlins uttalande

Jag undrar hur stort offer LO-ordförande Wanja Lundby-Wedins idag offentliggjorda avhopp från AMF-styrelsen egentligen är. Efter att de borgerliga tagit ledningen verkar det, som också DN:s Henrik Brors slår fast, råda kalabalik hos Socialdemokraterna. Partiledare Mona Sahlin skylde igår i Ekot väljarraset på en förvånad LO-ordföranden, men som ändå medger att förtroendet för henne "har fått sig en törn". Det säger hon samtidigt som varannan svensk vill att hon avgår som LO-ordförande. Dessutom beskriver valanalytikern Sören Holmberg Lunby-Wedin som ett sänke för arbetarrörelsen. Jag har ju tidigare bedömt att hon kan klara att rida ut stormen. Hon hade, tyckte jag, på ett streetsmart sätt lyckats vända fokus från henne till vd:n med bonusen och ordföranden för AMF. De skulle ha mörkat pensionsupplägget. Nu tvingas jag troligen att revidera detta. För hur man vrider och vänder på saken går det inte att bortse från ett bolags styrelseledamots ansvar för att ha kontroll över dess vd:s pensionsförmåner. I detta fall ska det enligt P1:s Plånboken idag röra sig om sjuttio procent av fyra miljoner kronor under 20 år. Någon måste nu hängas när det går så erbarmligt illa för Sahlin och hennes parti. I den rollen passar Lundby-Wedin som handen i handsken. Summa sumaris är alltså det förhållandevis lilla offret Lundby-Wedin idag gjort inte tillräckligt. Ganska snart får vi ett läge där det krävs ett offer i paritet med den uppkomna krisen. Så är det och så blir det. Hur ogärna än Lundby-Wedin vill inse det.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 kommentarer:

Anna BH sa...

Jo, hon ryker nog. Frågan är hur mycket det kommer att hjälpa socialdemokraterna? Jag är mer för ett byte av Mona. Pappa, liberalen, tycker att sossarna definitivt ska behålla Mona eftersom det garanterar alliansens valvinst även nästa val:-(

Tomas Agdalen sa...

Jag skriver under på allt du och pappa säger. 100-procentig analys.

Anonym sa...

Mona Sahlin har satt kniven i ryggen pa Wanja i tron att det raddar henne sjalv.
Inget kan vara mer fel de flesta inser att Mona Sahlin ar den verkliga katastrofen och ansvarig for partiets tillbaka gang och att hon sjlav kommer att sparkas.

Tomas Agdalen sa...

Såg nyss på TV4-nyheterna att Lunby-Wedin sitter kvar. Mitt första intryck stämde alltså. Man ska aldrig tvivla på sin intuition. Eller hur, alla ni som följer mina tips hit och dit. Vi får se hur länge hon står pall. Jag lade märke till att förbundet som räknas inte var bland de som vill ha bort henne, dvs. Metall. Börjar de gruffa blir det svårt för henne att hålla i sig.