söndag 29 mars 2009

Wanja Lundby-Wedin starkare än någonsin - högt spel gav högsta vinst

Plötsligt ser det ut som om LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin står emot kraven om hennes avgång. Många bedömde att hon tog en stor risk när hon krävde en utredning om hur styrelsen i AMF informerats om vd:n Christer Elmehagens pension. "När utredningen /…/ är klar gäller det att revisorerna hittat något fel. Annars får hon svårt att förklara sig" analyserade DN häromdagen. Ikväll lade revisorerna fram rapporten. Den visar att styrelsen inte fick kännedom om viktiga detaljer i pensionsvillkoren och att Elmehagen fått för stora pensionsinbetalningar. LO kräver därför att pengarna återbetalas. Det kan handla om mer än 20 miljoner kronor. Fokus är nu alltså flyttat från Lundby-Wedin till Elmehagen. Många har underskattat undersköterskan från Farsta, som aldrig avsåg att låta sig offras för en direktörs fasoner genom att erkänna att hon sovit sig igenom sin 24 olika styrelseuppdrag. Snacka om att anfalla ibland är bästa försvar. En taktik som bara kan användas då det finns ammunition. Visste Lundby-Wedin att den var skarp eller handlade det om årtiondets hugskott? Lundby-Wedin imponerar i alla fall stort och har uppvisat en tuffhet som inte står långt efter Jimmy Hoffas, utan jämförelser i övrigt. Det är alltså inte för att hon, som Stig Malm menar, är en timid och älskad person som hon sannolikt kommer att vara starkare än någonsin efter AMF-historien. Så här i efterhand kan man tycka att Malm borde ha stått rakare i ryggen och ifrågasatt turerna kring de ersättningar som orsakade hans avgång, för ingen ska inbilla mig att arbetet i bolagsstyrelserna förändrats sedan dess. Jag tillhör de som hade räknat ut LO-ordföranden. 100 steg till applåderar och gör vågen. Snyggt jobbat.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Mitt tips är att Wanja kommer att avgå på tordag oavsett Hoffa.

Tomas Agdalen sa...

Anonym: Kan vara så. Jag vet också att det där ute i riktiga världen pågår vadslagning om detta. Men ännu tycker jag mig se att Lundby-Wedin styr utvecklingen.

Kan hon fortsätta visa att hon saknat möjlighet att påverka händelseförloppet som ledde fram till bonusen sitter hon kvar.

Elmehagen ger mest ett förvirrat intryck.

Lundby-Wedin har också efter dagens krismöte LO bakom sig (http://www.dn.se/ekonomi/lo-styrelsen-stodjer-lundby-wedin-1.833367). Viktigt som tusen.

Anonym sa...

Om Elmehagen har gjort något kriminellt polisanmäl honom, varför sätta en konsultfirma att utreda? Möjligen att få ett tvetydigt resultat som kan rädda Wanja.

Tomas Agdalen sa...

Anonym: Tvetydigheten är ofta den stabilaste tuvan att stå på. Retoriken kan spela många spratt. Vem blir sittande med svarte petter. Just nu verkar den hamna hos AMF:s tjänstemän.