torsdag 19 mars 2009

100 steg till med usel vinboxsmak - DN:s Kronstam skrattar ut bloggarn

Ni halvvinalkade bloggenläsare kan nu börja planera sommarens grillsäsong med hjälp av DN:s vinskribent Bengt-Göran Kronstam. Han har gått igenom Systembolagets samtliga boxar och listat dem i en kvalitetsordning. De fyra bästa får särskilt muntligt omnämnande. Boxen som 100 steg till bjöd gästerna på i lördags under Melodifestivalens final har recensenten av någon outgrundlig anledning dissat och placerat bland de sämsta. Vi upptäckte Rocca di Montemassi (223 kr) i somras och körde den hårt både till grillad lax och nöt. Vinet funkade hur bra som helst, liksom i lördags då alla hade det riktigt trevlig - sa åtminstone alla. Jag har diffusa minnen om detaljerna efter den upprördhet resultatet medförde. Jag ser dessutom att en annan av våra favoriter hamnat bara snäppet före. Kaliforniska Sundance Select Cabernet Sauvignon för 219 kr är också usel enligt vår vinkännare. Satan vad dålig smak jag verkar ha. Men italienska Mario Primativio (ni vet den där blå boxen med brandgul botten och topp) har ändå placerat sig bland de som får särskilt omnämnande. Skönt, jag började nämligen tvivla på mig själv även om jag egentligen tycker att den är väl lättdrucken, påminner lite om fruktjuice. Jag söker också efter min idol och Kronstams TV4-konkurrent Bengt Frithiofssons utvalda utan att hitta de vare sig på listan eller systemets sajt. En sökning ger tre träffar på tre olika flaskor i 70 kronorsklassen (två röda och en vit). Det verkar alltså som det ska bli en grillsommar 2009 utan Fritiofsson. Hur som helst är Kronstams vinnare bland de röda spanska skräcken Castillo de Gredos för 149 spänn. Ni ska inte inbilla er att jag tänker dricka den finkeln. För det första har jag inte druckit spanskt sedan studentåren i Uppsala och för det andra tror jag inte på att den är drickbar. Att DN:s vinkung valt ut den menar jag enbart beror på att han vill snobba och göra sig märkvärdig. Men det imponerar inte på den här bloggarn. Fast någon av er kanske har en erfarenhet som gör att ni kan övertyga mig om vinets förträfflighet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

JP sa...

Man kan egentligen tuta och köra på vilket boxvin som helst. Efter en halv box brukar smaklökarna vara såpass bedövade att man knappt känner skillnad mellan rött eller vitt vin om man blundar. Hela Kronstams upplägg luktar snobbism... jodå visst hittar vi ett guldkorn i finkelklassen och jodå jag tycker, trots att jag annars bara dricker 500 kronorsviner, att det är jättegott, fantastiskt!

Tomas sa...

Så ska det låta! Det är bara att ta på sig de gröna stövlarna, hänga på sig hagelbössan och vandra ut på sina ägor för att sedan inmundiga ett 500 kronors glas. Jag har en kamrat som skulle snobba på Grand och beställde ett glas amarone. Fatta vad det kosta. Övriga i sällskapet tog en stor stark.