söndag 29 mars 2009
Röda vinets läkande effekt ska fastställas av svenska forskare
Ekot rapporterar idag att det finns kraftiga indikationer på att rödvin är lika bra som de bästa läkemedlen mot till exempel hjärt- och kärlsjukdomar. Jämfört med att vara nykterist kan det röra sig om en minskad sjukdomsrisk med 30 procent. Professor Fredrik Nyström, vid Hälsouniversitetet i Linköping, menar att frågan om sambandet därför är viktig och inte kan viftas bort. Under tre månader ska 25 personer dricka rödvin varje dag. Män två glas och kvinnor ett glas, medan en lika stor grupp genom lottning väljs ut att vara helnyktra som jämförelsegrupp. Därefter undersöks olika eventuella förändringar hos personerna. Man tänker även se om rödvinsdrickandet ökar risken för diabetes. Den tunga tidskriften Cosmopolitan har rekommenderat sina läsare att åka till Medelhavet för att bli friskare, med mat och sol som främsta argument. Kanske är det istället den dagliga halvflaskan rödtjut som fått medelhavskropparna att slå volter. Och jag har under senare år funderat mycket kring varför storrökarna i Medelhavsområdet mår så mycket bättre än vi här uppe i norr, en väl bevarad hemlighet. Hur som helst verkar Nyströms syfte med undersökning vara att legitimera hälsorådet: drick rödvin människa. Slutsatsen kan säkert komma att leda till en upploppsmässig stämning hos alkoholexpertisen. Det brukar våldsamma paradigmskiften inom medicinområdet. Se bara det fettkaos läkaren Annika Dahlqvist orsakade när hon sjöng det mättat fettets lov. Riktigt smör ska det vara. Det var nästan att hon åkte ur kollegialet. Så känsligt kan det alltså vara att vända upp och ner på kanon. Men jag ser fram emot Nyströms rapport. (DN följde den 25/6-09 upp saken med en artikel om hur länge vindrickande halvvegetarianer lever. Fast det rör sig om en annan forskning än Nyströms. Men den handlar ändå om medelhavets fördelar. Man konstaterar att den som äter medelhavskost ökar sina chanser att leva länge. "Alkoholen tycks bland annat vara fördelaktig för näringsämnena i maten i magen", säger Dimitrios Trichopoulos, professor i epidemiologi vid universitetet i Aten och verksam vid Harvard School of Public Health i USA. Och hur länge har jag inte känt till detta. Jag vill leva i Gironde, längts upp på halvön.)
Läs även andra bloggares åsikter om Rödvin, Hjärt- och kärlsjukdomar, Mättat fett, Forskning, Medelhavet
Läs även andra bloggares åsikter om Rödvin, Hjärt- och kärlsjukdomar, Mättat fett, Forskning, Medelhavet
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar