måndag 9 mars 2009

Kommunal säger nej till frysta löner - ultranyliberalismen hålls stången

Småländska Älmhults kommun kräver att få frysa sina anställdas löner. "Alternativet skulle vara att säga upp personal och i det läget måste vi våga lyfta fram den här frågan", säger Elizabeth Peltola. Kommunals ordförande Ylva Thörn slår fast att detta är en lösning som hon "aldrig kommer att acceptera". DN rapporterar att flera fackkollegor ger henne stöd. "Det är inte rimligt, det finns ett avtal att hålla sig till", säger Gunnar Wetterberg, samhällspolitisk chef på Saco. Han tycker inte att det finns något som motiverar kommunpolitikerna att låta sig inspireras av Metalls avtal om sänkt arbetstid och lön med arbetsgivarna i industrin. I förra veckan meddelade Socialdemokraternas ordförande Mona Sahlin att hon tycker det var fel av Metall att gå med på det diskuterade avtalet med Teknikföretagarna. Hon konstaterade att Metall riskerar en utveckling där var och en får ta hand om sig själv. Det är märkligt hur Kommunal och Metall kan komma till så dimentralt olika slutsatser ställda inför samma hot. Men det är väl så att kommunerna helt enkelt inte klarar att bedriva verksamhet med mindre personalgrupp. Vi vet alla hur slimmat det är inom exempelvis äldreomsorgen. Det kan också Thörn kalkylera med. Den på bloggen så omdiskuterade ultranyliberalismen hålls ännu stången inom kommunerna. Och marknadens lagar gäller ju generellt inte för den offentliga sektorn. Vi får hoppas att det snart blir fart på tillverkningsindustrin eller vad vi nu ska leva av efter en eventuell omställning. I längden blir det svårt för kommunerna och landstingen att klara sina uppdrag med det annalkande inkomsttappet som verkställda varsel och lönesänkningar medför. Det är så som den allt hårdare konkurrensen på den globala marknaden riskerar att få genomslag i vår gemensamma välfärd. Nu gäller det för alla aktörer att hålla tungan rätt i munnen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 kommentarer:

Magnus sa...

Det är lättare för verkstadsindustrin IF Metall att gå med på att gå ner i arbetstid (och därmed lön) eftersom deras medlemmar producerar Varor t.ex. bilar. I kommunen producerar man tjänster eller vårdar människor. Hur skulle det se ut om man helt enkelt minskar arbetstiden för de anställda på ett äldreboende ?

Tomas sa...

Jag håller helt med. Det var det jag var ute efter att markera genom att prata om slimningen. Men någonstans går gränsen. Blir det skattehöjningar eller mindre äldreomsorg? Jag är just nu en riktig dysterkvist.