tisdag 21 april 2009

Fundamentalismens makt minskar i takt med mättade magar och förstånd

DN:s beskrivning i förra veckan av att kyrkans makt minskat till och med på Irland ger hopp för mänskligheten. Landet, som ännu på 1970-talet närmast var en teokrati och därför med en kyrka (katolsk) som hade ett enormt inflytande i samhället, har sedan EU-inträdet och ett mer utvecklat välstånd allt mer börja få en sekulariserad stats former. Tidningen skriver att kyrkans makt på den gröna ön är bruten. Den har heller ingen återväxt. "Det har blivit allt svårare att locka unga män till prästkallet. Lönen är låg och kravet på ett liv i celibat utan egen familj är orimligt för många", förklarar DN. Jag skulle vilja säga att i takt med att folk får det bättre så att livet på jorden blir acceptabelt och man inte enbart måste fokusera på det efter för att orka överleva, att flera utbildas så att färre tror på tomtar och troll och att kyrkliga ledare fortsätter att vägrar acceptera vår tids behov exempelvis genom att kräva avhållsamhet istället för tillåta skyddad sex kommer kyrkan att marginaliseras. Jag har svårt att överhuvudtaget se någon som helst tillväxt för kyrkan i ett demokratiserat och välfärdsutvecklat Europa. Riktigt samma positiva utveckling ser jag tyvärr inte i många andra delar av världen och inom olika världsomspännande religioner. (Målning av El Greco, ikonmålaren från Kreta, som här gestaltar kyrkans makt.)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med om att Kyrkand makt inte är av Godo. Men "true religion" har inte skadat någon. Snarare motsatsen; Lenin, Stalin, Mao, Pol-Pot, Hitler, m.fl var all trosbekämpare.

Tomas Agdalen sa...

Anonym: Jag menar att just "true religion" har varit djupt hämmande för människors möjligheter att frigöra sig. De exempel du räknar upp har ju samtliga presenterat en egen religion.

Unknown sa...

Om man säger att Stalin, Mao m.fl. har lanserat enga religioner så undrar jag hur du resonerar.

Det verkar mer som att du definierar allt som du tycker är dåligt som religion, och då blir ju såklart religion dåligt, enligt tidigare definition.

Jag ser det mer som att de fall i historien där religionen försvunnit så har den ersatts med något annat, och det har ofta inte blivit mycket bättre.

Problemet med människor är inte religion, men problement med religion är ofta människor.

Tomas Agdalen sa...

Matt: Jag skiljer inte på någon hjärntvättarverksamhet. Det är liksom same same...