onsdag 9 september 2009

Sahlin och Socialdemokratin får inga häpna applåder för sina idéer

Inte jublade någon över Mona Sahlins och Thomas Östros budget som de idag presenterade på DN-debatt. Oppositionskollegorna i Miljöpartiet och Vänsterpartiet gjorde tummen ner för Socialdemokraternas ambition att klara jobben och välfärden genom att bland annat införa en ny förmögenhetsskatt. MP vill inte ha någon förmögenhetsskatt alls och V eftersträvar en återställare. Aftonbladet rapporterar dessutom att över hälften av läsarna anser att nuvarande samtliga skattenivåer ska behållas eller sänkas. Samtidigt är Solnas socialdemokratiska oppositionsråd Johanna Graf kritisk till skattehöjningar. Enligt Graf har skattelobbyn och högerns tankesmedjor fått gehör bland väljarna för sina påståenden om att det slösas med skattemedel och med budskapet om att det måste löna sig att arbeta. "Att i det läget välja att lyssna på Mona Sahlin som säger att vi måste vara solidariska, kanske till och med höja skatten, istället för Fredrik Reinfeldt som säger ’Du som jobbar och är ambitiös ska ha mer’ är inte lätt", förklarar Graf. Omvärlden står alltså inte häpen och applåderar inför Socialdemokraternas försök att ta kommando om händelseförloppet på så sätt som man till exempel gjorde när Moderaternas Fredrik Reinfeldt häromveckan under M-stämman i Västerås kidnappnappade S-ikonen Tage Erlander. DN skrev då i en positiv anda att Moderaterna bygger vidare på sin breda S-politik (26/8). Aftonbladet sammanfattar idag att skatterna även fortsättningsvis är en het potatis för de rödgröna, med snart bara ett år kvar till valet. Så Sahlin och Östros kan efter dagens attacker konstatera att inget de försöker med faller tyckarna på läppen. Nej, det bara klagas. Hur Mona Sahlin än gör blir det bara skit. Aldrig får hon det där lyftet som hon så väl behöver för att på allvar etablerar sig som ett alternativt statsmannaämne. Men det är inte konstigt då allt S-toppen kommer med känns gammalt. Men hur var det de sa de där fyra Stockolmssossarna? Jo, att ”Socialdemokrati genast måste ha en ny politik”. Kom igen nu Sahlin. Det är snart Jobbkongress och hög tid för att visa upp det stolta partiet. Det som alltid är först. Kanske dags att ta över det fokus som alliansen har på den strävsamma individen - i alla fall i det lilla. Det måste inte stå i motsättning till solidaritet och välfärd. Sluta att bara se på när regeringen för er politik.

(DN dissar utspelet hårt på ledarplats (10/9). Falska vackra drömmar eller "Gammal god socialdemokrati med en dos ekonomisk populism alltså. För även om det finns miljonärer i Sverige är de inte så fantastiskt många och dessutom är de människor som gärna undviker skatt till exempel genom att flytta". Precis, ska det dras några medel av betydelse måste de tas från medelinkomsttagarna.)

(Nya Sifo-siffror (10/9) - nästan varannan svensk tycker det är rätt att höja skatten men få vill betala mera själva. Jag vill först veta hur skattemedlen ska användas. Jag känner mig förundrad över att privata vårdbolag och dagisägare lyckas tjäna storkovan och hålla hög kvalitet. De utför välfärdtjänster gentemot det allmänna, beställaren, med stöd av upphandlade villkor. Det är något fel med offentligt utförd verksamhet som generellt är så ineffektiv. Det blir alltid samma uppvaknande när en offentlig tjänst privatiserats. Jämför t.ex. med personlig assistans. Och hur mycket ska misstänksamheten mot entreprenören få kosta?)

(Skryter här med att denna postning uppmärksammats av Aftonbladet.se)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: