måndag 7 september 2009

Socialdemokraterna måste inse att Stockholmssiffrorna är katastrofala

Så idag kom nya negativa S-siffror. Rekordsvagt stöd säger DN om att Socialdemokraterna nu är ett 20-procentparti i huvudstaden. Tendensen från sommarens val till Europaparlamentet håller alltså i sig. Man är långt mindre än Moderaterna. Och vad ska man hitta på för att komma åt så många som möjligt av riksdagens sjuttio Stockholmsmandat? Jag har tidigare skrivit om att partiet behöver en ökad lyhördhet á la Obama. Men Mona Sahlin gav inga nycklar i Almedalen vare sig gällande metod för att hitta en ny politik eller vad den skulle kunna tänkas innehålla. Också gårdagens rödgröna manifest i DN var idéfattigt. Mycket trött rättviseretorik á la Carin Jämtin. Det fanns inget av den fräschhet som några Stockholmsossar visade upp under rubriken ”Socialdemokratin måste genast ha en ny politik” (DN 24/8). De vände sig bland annat mot partiets ständiga attacker mot friskolan som de menar är obegriplig för medelklassen i Stockholm. De pekade samtidigt på de skilda livsvillkor som gäller mellan huvudstad och landsort. Bara en sådan sak att "en industriarbetare i landsorten har mer pengar över än en tjänsteman med god inkomst i Stockholm" gör att en stor del av huvudstadens väljare inte kan orientera sig i och stämpla in i S-retoriken. DN:s Henrik Brors konstatera att "S i Stockholm är ett 20-procentsparti, i norra Sverige och i de flesta småkommuner är S ett 45–50-procentsparti. I Stockholm är S ett parti bland många andra, i övriga Sverige är S det stora partiet som bestämmer den politiska dagordningen /.../ S-politiker utanför Stockholm bör darra inför dagens opinionssiffror. För det är lättrörliga Stockholmsväljare som avgjort flera av de senaste valen". Jag sammanfattar: utan seger i Stockholm blir det inga rundabordssamtal i Rosenbad till ärtsoppa på torsdagar för det Socialdemokratiska partiet. Inse det. Ja, Maria Wetterstrand är en vinnare men i övrigt då? Rocka nu loss den 28 oktober på Jobbkongressen i Älvsjö, för sen kan det vara för sent. Visa att Socialdemokratiska partiet är det statsbärande partiet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns ingen som anvant och fifflat med skattepengar och utnyttjat sin stallning for att skaffa personliga fodelar som Mona Sahlin.
Kontokort, kronofogde, onodigt jobb at dottern ,lyxresor for familjen ar bara fragment av hennes handlande. Att hon inte ar lampad for landets hogsta befattning ar en sjalvklarhet och det var genom en misslyckad kvotering som hon blev partiledare da
alla kvalificerade kvinnor tackat nej och bottenskrapet blev kvar.

S kongress bor byta ut henne mot en kompetent person som valjarna har fortroende for.
50% av partiet emot henne och att ga till val med en sadan ledare ar politiskt sjalvmord.
Hennes enfaldiga dagispladder och befangda forslag ar sa omdommeslosa och verklighetsframmande att de hor hemma i ett komisk barnprogram

Tomma loften och floskler fran SSU ar det enda hon presterar.
Hon kommer ensam att kvadda hela partiet om hon far fortsatta och de flesta Socialdemokratiska valjarna sager att dom inte vill ha henne av detta skal.

Sok jobb, tala om att du olovligt brukar anvanda arbetsgivarens kontokort for dina privata betalningar,sag ocksa att du felparkerar 98 ganger under ett ar och att Kronofogden brukar krava dig pa skatt, dagisavgifter och p- boter.
Att du blivit utsparkad ur facket for bristande betalning kan du halla tyst om sa dina kollegor inte far veta det.
Med en 3:a i betyg fran Sociala linjen och utan arbetslivserfarenhet blir de jobb du kan soka begransade.

Men Mona Sahlin vill med sadana meriter ha landets hogsta befattning, bo i Sagerska palatset och representera oss alla internationellt och det ar du som i sa fall anstaller henne med din rost.

LeoB sa...

Anonym:

Sluta ta plats på webben med ren idioti! Har du något att säga så gör det, men sluta med dumheterna. Vårt land är inne i en allt djupare ekonomisk kris och du tar plats med att prata strunt. Det är oetiskt.

Tomas:

Punkten om olika levnadsvillkor är mycket intressant. Just den borde vara en paradgren för s. Men den är svår, medelklassen i stockholm tycks hellre rösta med fötterna än försöka uttrycka sig. För andra, svagare grupper, handlar det om att de inte har kraft att uttrycka sig.

Såvisst, lyhördheten är det viktiga. I båda ändar så att säga.

Tomas Agdalen sa...

Anonym: Hörrududu, du får hålla stilen. Vara emot är helt okej men såna onyanserade personangrepp får passara obemärkt.

LeoB: Kan bara stryka under det du säger.