måndag 4 januari 2010

Över nu för de Nya Moderaterna - gammelmoderaterna på ingång?

Nu höjer statsminister Fredrik Reinfeldt temperaturen i valkampen genom att sätt hårt mot hårt. Aktuellt meddelar nämligen ikväll att bland andra Anders Borg enligt uppgift inte ställer upp i riksdagsvalet. Statsministern bedöms därmed signalera att toppolitikern Borg bara är med i det fortsatta politiska arbetet om partiet och alliansen vinner valet. Man ställer ett tydligt ultimatum. Då är det lätt att räkna ut vad som händer med svensk politik om alliansen inte vinner. Det är slutet för de Nya Moderaterna och vi får tillbaka gammelmoderaterna samt den polarisering i svenskt politik som efterfrågats av både professor Svallfors, vid Umeå universitet, och professor Bo Rothstein, vid Göteborgs universitet. Och under denna förutsättning blir den gårdagens blogg om majoriteter mindre intressant. Med en vetskap bland väljarna om att de riktiga Moderaterna lurar i vassen tror jag inte att blått kan hota en absolut majoritet för den rödgröna oppositionen, inte minst mot bakgrund av dess redan stora försprång. En förutsättning för Moderaternas och alliansens ledarskap har trots allt varit att de i mindre utsträckning av väljarna uppfattats vara ett hot den svenska modellen. Kvällens besked krossar den överenskommelsen. Och tillsammans med det sjukförsäkringsschabbel socialförsäkringsministern Christina Husmark Pehrson gjort sig skyldig till är detta troligen spiken i kistan för alliansprojektet och hela tanken på den Nya Moderaterna. Väljarna vet nu att de Nya Moderaterna bara finns så länge de kan leverera makt. När den förmågan upphör finns andra Moderater som gärna tar över.

, , ,

2 kommentarer:

Hansherman sa...

Jag tror att det kommer bli svårt för de rödgröna att dölja att de egentligen vill ha tillbaka det gamla. För mig skulle det betyda ett antal mindre tusenlappar i månaden. Om de börjar rota i fastighetsskatten, om de börjar prata skattehöjningar o.s.v.

Det finns andra farliga områden, som integriteten där Bodström förefaller vara ett kontrollfreak av rang. Hur som helst kommer själva valrörelsen när de olika alternativen utkristalliseras bli avgörande.

Sannolikt kommer det bli mycket missnöje och ett val som står mellan stad och land. I stad vinner MP och i land vinner SD.

Anonym sa...

Svar till Hansherman.
Sossarna kan aldrig genomföra en politik som kan återgå till det gamla.
Tyvärr. Det finns inte pengar till det.
Mycket av det gamla var bra, men det fanns även det som var dåligt. t.ex. förmögenhetsskatten reavinstskatten. o.s.v
Dessa var för låga.en rejäl höjning behövs där.
Sjukförsäkringen hade nbrister när allt för många sjukpensionerades främst unga. Där finns dock förbättringar att göra framförallt att folk inte utförsäkras och får ersättning oavsett om de är sjuka eller inte och saknar jobb.

Vi behöver mycket mera vänsterpolitik. NU går Sverige under medan 10% göds med skattesänkningar i övermåtta.