onsdag 10 mars 2010

Nästa alla vill betala för grejerna på nätet säger Kulturskaparna

Och nu beskriver det nybildade nätverket Kulturskaparna att svenska folket är för upphovsrätt på nätet. Kulturskaparna skriver på Svenska Dagbladets Brännpunkt de tror förklaringen delvis ligger i en rättviseuppfattning. Att de flesta tycker att "den som skapat något ska få betalt för det. Men det viktigaste argumentet handlar om den självklara insikten att det blir mer och bättre kultur om det går att få betalt för jobbet. De inkomster som upphovsrätten ger våra medlemmar innebär i många fall skillnaden mellan att kunna utöva ett konstnärligt yrke och att istället göra något helt annat". Den diskussionen var högst aktuell i samband med rättegången mot The Pirate Bay. Debattörer hade olika uppfattningar om detta. Men Dagens nyheter redovisar idag att flertalet anser att betalningen ska gå via bredbandsleverantörerna. Nya typer av abonnemang efterfrågas så att man betalar för skyddat material som film, musik och litteratur. Jag undrar lite hur de ska gå till. Det föresätter en omfattande administration. Och systemet kräver att användare registreras. Det brukar inte uppfattas som positivt, utan som integritetskränkande. Det är ju som jag tidigare beskrivit mycket bråk om sådana försök, nu senast angående EU:s datalagringsdirektiv. Rätten att få vara anonym på nätet uppfattas som viktig av många nätpolitiker. Dessutom pågår Acta-förhandlingarna som bäst, under stor sekretess. Det gäller diskussioner mellan EU:s medlemssstater, USA och Japan som ska leda fram till en internationell överenskommelse om gemensamma åtgärder mot varuförfalskningar och piratkopiering. Läget är spänt mellan EU-parlamentet, som vill ha garantier för insyn i förhandlaingarna, och kommissionen. Idag har dessutom parlamentet röstat för en resolution om detta. Det skulle förvåna mig mycket om vi inte snart har en lösning av problemen som innefattar en betaltjänst. Utvecklingen på Internet har gått för långt för att bromsa detta. Kultur handlas bäst på nätet. Det har vi vant oss oss vid. Frågan är bara hur den ska se ut. Jag kan inte riktigt se framför mig hur det ska gå till att fördela ersättningar till alla som äger en upphovsrätt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Klart folk vill betala men det handlar om priset, den som begär för mycket får finna sig i att bli åsidosatt.

Ska det kosta lika mycket att tanka ner låtarna som mp3:or eller som att köpa en skiva? Varje sund person inser ju att NEJ självklart inte, det är ingen skivaffär som får pengar, det är ingen som tillverkar en skiva, ingen transporterar densamma med båt/tåg/lastbil m.m.

När låtarna kostar runt nån krona per styck att ladda ner som mp3 så skall jag tycka att det är rimligt. Kanske kan de kosta ytterligare nån krona i ett format som tillåter full ljudkvalitet.

För övrigt bör en skiva betraktas som reklam för artisten och de musiker som vill tjäna pengar på sitt spelande skall gör det på att spela för publik.

Tomas Agdalen sa...

Ja, du har rätt i att kulturen distribueras annorlunda nu. Detta bör också medföra konsekvenser i den riktning du anger.