fredag 26 mars 2010

Sverigedemokraterna är inte ett riksdagsparti och ska behandlas så

På den här bloggen har det under det senaste året drivits en linje om att Sverigedemokraterna bör osynliggöras, i alla fall av oss som inte vill ha in partiet i riksdagen i samband med valet i höst. Eller i vart fall på formella grunder behandlas som ett parti bland andra som inte har plats i riskdagen. Det fanns det som tyckte annorlunda. Men att ta-debatten-med-Sverigedemokraterna fungerade inte som motgift. Det stod klart sedan tredje statsmakten gav partiet stor plats förra hösten. Aftonbladet lät partiledaren Jimmie Åkesson skriva en debattartikel varpå partiet och dess huvudrrågor diskuterades i alla medier under en period. Följden blev att de växte i opinionen så det knaka. Kort därpå redovisade ett undersökningsinstitut opinionssiffran för partiet på 7,2 procent. Fast så snart de föll i mediaskugga tappade väljarna intresset för partiet. Tendensen har också fortsatt. Idag redovisar också Dagens Nyheter, under rubriken Väljarna vänder SD ryggen, att Sverigepartiet ligger under riksdagsspärren. Nu på 3,6 procent. Avslaget för dem. Framför allt är det bland unga män, som är partiets starkaste väljargrupp, som stödet minskar. Tidningens Henrik Brors konstaterar också att detta "är en logisk utveckling för ett enfrågeparti som SD. Partiets stöd har växt under perioder av intensiv debatt om flykting- och integrationsfrågor. I dag är det ingen het politisk fråga bland väljarna. Om det inte blir en kraftig omsvängning bland valfrågorna eller stora medier väljer att ge Sverigedemokraterna stort utrymme i sin rapportering kan det här vara början på en nedgång för partiet." Och vikten av ekonomisk polarisering mellen blocken blir allt viktigare. "Den politiska debatten fokuseras i stället i allt högre utsträckning på skillnaden mellan de två politiska blocken och deras inbördes förhandlingar om vilken politik de vill bilda regering på efter valet", förklarar Brors. I helgen håller Sverigedemokraterna årskonferens i Stockholm för att lägga fast linjen inför valet. Vi får se hur mycket utrymme som ges åt partiet med anledning av det. Och jag tycker inte att det finns anledning att ge dem en iögonfallande plats. Partiet står ändå utanför riksdagen. Och låt bli att som Sveriges radio rida på spekulativt gjorde häromdagen när de lät partiledaren Jimmie Åkesson prata i radion som om han är någon av betydelse. För om vi ska ge honom plats måste också andra potentiella riksdagspartier mötas på samma villkor. Orkar vi det. nej, inte jag i alla fall. (Svenska Dagbladet skriver också om dessa opinonssiffror).

20100331 Enligt Politikerbarometern så handlar nu bara två procent av det material som publiceras om riksdagsparterierna om Sverigedemokraterna.

Andra bloggar: Kulturbloggen Röda Malmö

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

9 kommentarer:

Rickard sa...

Du har aldrig funderat på varför Sverigedemokraterna vinner på att man tar debatten med dom?

Det kan inte vara så att det är för att de har rätt i det mesta de säger och inte blundar för samhällsproblemen som finns idag? Till skillnad från de partier som sitter i riksdagen idag.

Tomas Agdalen sa...

Rickard: Några övertygade leder några vilsna att rikta sin besvikelse åt fel hål. Där finns bara destruktivitet att hämta.

Julius sa...

Synovates undersökingar är verkligen urusla!, själv går jag efter den sifo eftersom att den är mycket mer pålitlig!

I artikeln påstår han att SD är ett enfrågeparti, VA? SD är ju involverade i många andra saker som t.ex kriminalpolitik och djurensrätter.

Tomas Agdalen sa...

Julius: SD är ett enfrågeparti med lull lull för att lura en utpekad målgrupp till dåligheter. Uppbyggt på en idé inte helt olik den som ligger till grund för raggarbilen.

Suka sa...

Du säger det som om du menar att SD skulle behandlas annorlunda mot vad som görs nu om de varit ett riksdagsparti.
Varför hålla på och hyckla? Finns det verkligen folk som går på det där?

Tomas Agdalen sa...

Suka: Vet inte vad folk tänker, men jag säger och tycker så. En demokratisk och parlamentarisk verklighet för att inte drunkna.

Anonym sa...

Fruktansvärt odemokratiskt resonemang egentligen. Att "tiga" ihjäl åsikter som delas av många, och att på allvar skriva att "ta debatten med dem går ju inte, för de vinner ju debatten".. Alltså är din slutsats att man inte ska ta debatten. Skrämmande, och har du aldrig funderat på varför de vinner debatten. Nu vet jag att det blir SD i höst :-)

Anonym måste jag kryssa i som alternativ, man vet ju hur "mobben" regerar om man skyltar med denna åsikt.

Anonym sa...

OK Tomas, bara du lovar att de ska behandlas som andra riksdagspartier när de väl är där, it's a deal? :-)

Tomas Agdalen sa...

Anonym: Tänk om. Det är en vansinnig tankesörja som SD-gänget presenterat. Den hör hemma i de onda sagorna.