torsdag 4 februari 2010

Centerpartiets Maud Olofsson satsar hellre på sig själv än alliansenprojekt

Centerpartiet samlar nu sina trupper i dagarna två för att hålla kommundagar i Göteborg. Men inte med de bästa förutsättningarna. Det är kris. Partiet ser i opinionsundersökningar ut att närmast ha halverat sitt väljarstöd sedan valet 2006. I dagsläget är det inte ens säkert att Centerpartiet klarar riksdagsspärren på fyra procent vid valet i september. Nyligen förklarade partiledaren Maud Olofsson kräftgången med att hon som kvinna fått utstå mer kritik med anledning av skandalen kring Vattenfall och krisen i fordonsindustrin än om hon varit man och att detta gett ett negativt utslag i opinionen. Idag säger hon istället till Dagens Nyheter att Centerpartiet varit för dåliga på att sälja det man åstadkommit i regeringsarbetet. Men det har också framförts intern kritik mot att partiet inte varit tillräckligt ideologiskt liberalt, eller frihetligt. Något Olofsson tänker råda bot på, för idag gick hon till angrepp mot Las. Olofsson vill göra arbetsrätten till valfråga. På partiets hemsida står att Centerpartiet kommer att "ta tydliga steg för att skapa ytterligare flexibilitet och öppenhet på arbetsmarknaden". Hon tror heller inte att bara Centerpartiet går i sådana tankar. "Folkpartiet har närmat sig oss och Kristdemokraterna har också öppnat för det. Och jag vet att det finns en diskussion även inom Moderaterna", säger hon till TT. Jag är tveksam till genomförbarheten. Det är som att välja mellan pest eller himlen. För en polarisering om arbetsrätten rubbar grundvalarna för regeringsmakten. Det vet Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och Per Schlingmann - den moderata trojka som gjort upp med gammelmoderaterna och planlagt Nya arbetarpartiet. Trion drog dessutom projektet ett varv till i höstas då man under moderatstämma i Strängnäs hyllade S-ikonen Tage Erlander och folkhemsbygget. Inför valet 2006 lade man helt enkelt om kursen i många principiella frågor för att ta udden av kritik från vänster och bli statsmannamässigt. Borgerliga käpphästar stoppades långt in i garderoben. Man tycker numera exempelvis att arbetsrätten utgör en viktig del av trygghetssystemet. Detta var också alldeles säkert en förutsättning för 2006 års valseger. Och en kil i detta kan säkert ge en och annan allmänborgerlig röst till krisande småpartier inom alliansen. Men i motsvarande grad öppnas flanken mot arbetarrörelsen. Den striden kan Reinfeldt inte vinna. Därför kommer också Maud Olofsson att övertygas om att inte profilera sig i denna fråga. Ett pris hon och Centerpartiet får betala för makten, med risk för att åka ur riksdagen. Alternativt raser hela alliansprojektet.

Andra bloggar: Jinges Tianmin.info Dick Erixon Världens Eko Rasmus Lenefors Annie Johansson Stockholm enligt Ankarsjö Kent Persson

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Johan sa...

Jag tror inte det skulle hjälpa röstsifforna om hon profilerade sig så heller. De kommer aldrig att attrahera unga storstadsväljare - och problemet för dem nu är väl att de tappar bland sina gamla väljare - äldre i glesbygd (de flesta C-väljare är tydligen över 75 år!)- Och jag tvivlar på att det går hem hos dem att svamla lite corporate-bullshit om att "sälja" och "leverera". Vad de saknar är miljö, decentralisering, regionalpolitik osv - sånt som Maud aldrig pratar om.

Tomas Agdalen sa...

Johan, jag ger dig full pott för den analysen. Skicka ut Stureplanscentern så kanske CP kan fylla upp det tomrum som uppstår i takt med att Miljöpartiet etablerar sig som ett storstadsparti.

Anonym sa...

Profillöst. De flesta rösterna har gått upp i rök i form av naturlig avgång. Tror att röstdeltagandet kommer vara väldigt lågt i år.Mina barn är totalt ointresserade av politik.
Varför börjar inte KD och C att föra miljöpolitik om det är så enkelt?

Tomas Agdalen sa...

Anonym: KD:s naturliga väljarbas ligger inom det värdekonservativa segmentet. Och är dina barn röstberättigade?