söndag 29 november 2009

Än fler förlorar på Obamas sjukvårdsreform - nu också kvinnorna

Apropå min bloggpostning häromdagen om att många har att förlora på president Barack Obamas sjukvårdsreform måste jag lyfta fram Godmorgon Världens rapport idag om att demokraterna tvingats kompromissa med republikanerna om den fria aborten för att komma så långt med sjukvårdsförslaget som man gjort. Som det beskrivs i inslaget är abortfrågan alltid levande i USA, men sedan något år i tillfällig träda. Amerikanska kvinnors rätt till fri abort sedan 1973. Då gjordes saken till en federal angelägenhet genom Högsta Domstolens avgörande i Roe mot Wade, vilket betydde att alla kvinnor i landet fick samma rätt. Men abortmotståndarna arbetar ständigt för att beslutanderätten ska återföras till delstaternas kompetens. Och har naturligtvis tagit chansen enligt principen ju kontroversiellare ett förslag är desto större är möjligheten att nå politiska kompromisser. Den kompromiss som hittills varit föremål för omröstning i senaten vid två tillfällen innehåller alltså ett nytt villkor om att den allmänna sjukvårdsförsäkringen inte ska omfatta abort. Frågan har fram till idag överhuvudtaget inte nämnts i svensk medier. Men är het i USA. Godmorgon Världen sände dessutom glimtar av en minst sagt upprörd debatt från senatsomröstningen. Många menade att överenskommelsen innebär en backlash som kastar kvinnofrågan flera hundra år tillbaka i tiden. Det är i vart fall klart att Obamas eftergift i abortfrågan är ett villkor för att hans vision om en statlig allmän offentlig sjukvårdsförsäkring ska materialiseras. Och varför skulle konservativa republikanerna inte passa på att göra egen politik när möjligheten öppnar sig. Sådan är politikens villkor. Men som sagt: det är många som har att förlora på Obamas sjukvårdsreform. Nu också kvinnorna. Vilken avvägning väger tyngst? En omröstning kvar innan vi vet svaret. I veckan avgörs det. (OBS äldre bild. Jag har inte hört talas om några massiva demonstrationer med andledning av abortkompromissen)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Sjukvårdsreformen är hur viktig som helst för Världen för Obama, om han misslyckas med den kan Obama känna sig rökt som president.
Därmed kan det bli en kedjereaktiomn där hans olika stödpaket ifrågasätts.
Därmed kommer en ny kris.
Det lustiga är dock att när USA kämpar för en sjukvårdsreform så göra moderatstyrda alliansen tvärtom här i Sverige.

Tomas Agdalen sa...

Anonym: jag håller med om det du säger i den första delen av analysen. Däremot har jag inte uppfattat att något riksdagsparti i Sverige är emot en allmänt statlig finansierad sjukvård.

Anonym sa...

Det var väl inte det jag snackade om. Högern i Sverige nedrustar sjukförsäkringen tar 70 miljarder från den fram till 2011 det kallar jag rejäl nedrustning.
enligt TCO så kommer inom tre år 92700 personer utförsäkras.
För många innebär det en enorm utslagning.

Så Moderaterna i Sverige de gör motsatsen vad Obama gör.
Men så har Reinfeldt synts figurera med Bush också.

Så Agdalen ditt moderaterna
är ett parti som förtrycker svaga i samhället liksom högern gör det i USA.

Tomas Agdalen sa...

Anonym: Svårt att veta vad du snackar om. Såg allt ut som om du påstod att ett parti i Sveriges riksdag kämpar emot en statlig allmän sjukvårdsreform. Och ingen kommer att utförsäkras från den allmänna sjukvårdsförsäkringen - det är jag alldeles säker på.