tisdag 24 november 2009

Wetterstrands och Ohlys retorik inget med verkligheten att göra

På DN-debatt skriver idag Centerpartisterna Gustav Andersson, Per Ankersjö och Kerstin Lundgren att Miljöpartiet står långt till vänster om Socialdemokraterna. De tre Stockholmspolitikerna ställer sig inte bakom Sanna Raymans beskrivning av Miljöpartiet som latteliberalistiskt. De bedömer alltså heller inte språkröret Maria Wetterstrands försäkran om att Miljöpartiet är socialliberalt som trovärdigt. Skribenterna pekar på att Miljöpartiet seglar på en på en positiv opinionsvind. De är inte helt otroligt att partiet är näst störst i Stockholm med anledning av valet 2010. "En grund för denna uppgång är att Miljöpartiet i växande utsträckning har lyckats skapa bilden av att de är ett mittenparti /.../ Men i Stockholms län /.../ följs inte liberala ord av handling" förklarar debattörerna. De lyfter bland annat fram att Stockholms-MP slår fast att alla akutsjukhus ska ägas och drivas i egen regi. "Det innebär att man i likhet med Vänsterpartiet kommer att kräva att S:t Görans akutsjukhus ska återgå i landstingets regi om det blir ett majoritetsskifte. Mot bakgrund av att Capio S:t Göran är mycket välfungerande och kan redovisa både nöjda patienter, nöjd personal och intressant nytänkande i vårdens kultur och organisation är det en radikal förändring som egentligen enbart kan motiveras från en socialistisk ideologisk ståndpunkt". De konstaterar vidare att med Miljöpartiet nationellt pratar om bättre företagarvillkor går man i Stockholms län till val på att inga vårdverksamheter ska kunna gå med vinst till sina ägare. Jag å min sida ser inget konstigt i detta. Högkvarter går sällan i takt med verksamheten på golvet. Men jag vill vända på cuttingen och säga att det är centralt man är ideologisk. Lokalt har man ofta fulle upp med att fixa och trixa för att då vardagen att gå ihop. Så när Wetterstrand utropar sig till en god företrädare för konkurrensens fördelar får det tas med en nypa salt. Precis samma gäller Ohyls jämfört Wetterstrand omvända nationella inställning till offentliga sektorn. Den enda kommun som styrs av Vänsterpartiet kan knappast sägas göras det med en utpräglad vänsterpolitik. Fagerstas starke man Stig Henriksson förklarar Vänsterpartiets absoluta majoritet i Fagersta med den ohelig allians mellan vänsterpartiet och de borgerliga bildade. Ja, när partitopparna krumbuktar retoriskt vet vi vad som lägger lokalt - the real ting: blod, svett och tårar. Budgeten ska igenom och helst gå ihop.

Andra bloggar: Stockholm enligt Ankersjö och Dick Erixon

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 kommentarer:

Inge sa...

Jag funderar mycket på vad väljare ska säga nu när vi går ut att möta dem. De första reaktioner jag fått är att S varit alltför lite kritisk mot trenden att allt offentligt ska tas över av företag t.o.m riskkapitalbolag.Partiets tapp i några mätningar beror på att vi inte gett klara besked. Ställningstagandena har präglats av att vi inte ska stöta oss med vissa - vilka vet jag inte riktigt.Palmes skarpa gräns mot borgerligheten saknar många.

Tomas Agdalen sa...

Inge: Men partiledning gav ju besked på Jobbkongressen om att det ska fortsätta att vara en blandning av offentliga och privata utförare. Det är också enligt min övertygelse den enda vägen att gå. MP tycker också det vad än Stockholms-MP hittar på.

Anonym sa...

Jag tänker på hur mycket negativt jag hört från S sympatisörer om både V och MP under åren.
Vad gäller MP så har särskilt LO:s folk varit mycket negativa.
Nu skall man plötsligt agera som en trio...
Nej, man är fyra.
MP har ju ofta med sig 2 språkrör.

Tomas Agdalen sa...

John Apse: Det är mycket som skiljer de tre i rödgrönt. Men den som avviker mest är Ohlys gäng. Sörjer fortfarande att S och MP inte fick chansen utveckla ett eget samarbete. Man skulle släppt barlasten.