onsdag 27 maj 2009

Lars Gustafsson och en hel massa ynglingar tänker rösta på Piratpartiet

Jag har alltid tyckt att författaren Lars Gustafsson är märklig. Den tidigare litteraturprofessorn i Texas förstärkte också den bilden när han idag kom ut som Piratpartist. I Expressen under rubriken "Därför röstar jag på Piratpartiet" argumenterar han, i en mer poetisk stil, för sin, som det verkar, den enda vägen för mänsklighetens överlevnad. Lars Gustafsson refererar till uråldrig kunskap om ”att det inte går att prygla vågorna för att hindra stormen”. Han ska därför rösta på det parti som enligt P1:s Studio Ett inte bara driver en fråga utan tre: fri fildelning för privat bruk, att upphovsrätten ska begränsas att gälla i fem år och att patenträtten ska avskaffas. Kristian Engström (PP) förklarade dessutom i radion att hans parti inte tänker kompromissa. Jasså tänker jag då jag översköljs av denna politiska retorik som gör sig bättre som en övning för sjätteklassare i politisk positionering. Och att väljarna nästan uteslutande finns bland yngre män är väl känt. Lars Gustafsson ska alltså tillsammans med ett gäng ynglingar rösta på en gruppering som vägrar att ta ställning i frågor som ligger utanför det som de beskriver som medborgarrätt. Nedkokat handlar denna om var och ens rätt att få vara anonym på nätet. Men enligt min mening finns det många goda skäl också ur demokratisk synvinkel för att inte vara emot varje reform som inskränker en personlig integritet. Vi måste till exempel ha en säkerhetspolitik, kunna garantera att alla som utför ett arbete - även det som är upp- och nedladdningsbart - får ersättning i den mån arbetet nyttjas av andra och skapa förutsättningar för en fortsatt industriell utveckling. Ett annat synsätt är orimligt i en välfärds- och rättstat. Nej, det går inte att prygla stormens vågor men för samhällets fortbestånd måste fartygen förstärkas. Fast det kanske är så att just Lars Gustafsson, PP-ledningen och väljarskarorna sitter inne med en större sanning. I så fall vill jag att ni visar mig den.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

Temaran sa...

Jag skulle mer än gärna vilja visa dig den "större sanningen" om jag kunde, men läget är tämligen komplicerat, så det är svårt att sammanfatta i en post så här. Jag skulle kunna tipsa dig om att följa live.piratpartiet.se och kolla in de saker som dyker upp där, men det kan vara svårt att filtrera om man inte brinner för frågorna.

Något jag tror kanske skulle vara mer enkelt (om du verkligen vill sätta dig in i vad det handlar om) så skulle jag kunna maila dig några loggar med diskussioner kring ämnet som verkligen rör det mesta, om inte allt.

Jag tror i grund och botten att bara folk verkligen förstår varför vi i PP tycker som vi tycker, så är jag helt övertygad om att dom skulle tycka samma sak, om dom inte har en djupt rotad ideologisk predisposition om att "nerladdning = stöld" eller att dom faktiskt eftersträvar ett kontrollsamhälle.

För att sammanfatta tyckessättet mycket kort och konkret;

[Vi anser att den vinst mänskligheten kan göra på ett fritt internet och obegränsad kultur till alla, är viktigare än att behålla status quo som är ankrad i en ekonomi som i grund o botten bygger på att se till att ett underskott existerar i alla varor (inklusive immateriella verk)
ty om ett naturligt eller konstgjort underskott existerar av en vara, så driver det upp priserna enligt principerna av tillgång och efterfrågan. Detta är inte praktiskt i en miljö (internet) där tillgången är i princip obegränsad. Vi måste hitta en annan lösning. Men att handikappa det globala kulturspridnings-nexus som internet är, med repressiva lagar, tycker vi är helt motsatt riktning av den riktning vi bör ta. Vi borde istället försöka hitta nya lösningar som kan koexistera med ett fritt internet. Och dom lösningarna finns, det är bara att tänka efter litet.]

Om du vill ha loggarna för läsning så säg bara till, jag antar att din mail finns någonstans på bloggen i sådana fall...

/Temaran

Anonym sa...

Men om nu hela livet går ut på nedladdning varför ska vi då bry oss om övriga samhället? Visa oss den större sanningen som även omfattar andra frågor än nedladdning, vad tycker ni om alliansfriheten, vad bör göras vad avser skolan - ska den vara fortsatt en kommunal angelägenhet eller återgå till staten, hur bör den åldrande befolkningen och de utmaningar detta för med sig tacklas, hur ska vi förhålla oss patientrörligheten inom EU, vad tycker ni om Lissabonfördraget och varför. Det finns massor med frågor som är intressanta för er att sätta er in i. Återkom när ni läst in er på samhället i övrigt! Ska bli spännande att få höra om era åsikter!

Gunilla Thorslund sa...

Stormen består av vind som skapar vågor i ett annat element, vattnet. Det är inte "stormens vågor" utan vågor i ett element skapade av en storm i ett annat. Det är Lars Gustafssons poäng.

Tomas Agdalen sa...

Temaran: Okej, det finns säkert en massa info men den från de som du representerar brukar bestå av en osammanhängande massa av text och länkar omöjligt att överblicka. Dessutom handlar det nästa jämt om diffusa dynamiska effekter utifrån olika teoretiska resonemang som det är svårt att hänga med i. Som inte ens Reagan eller Thatcher hade kunna ställa sig bakom.

Anonym: Vad annat kan jag säga än att håller med om allt du säger? Naturligtvis inget?

Gunilla: Ja, ja - men jag var inte ute efter att göra en textanalys av professorns argumentation. Jag vill bara påpeka att vi nog måste skaffa oss förutsättningar att korsa också de mest oroliga haven. Jag är ju inte poet, bara en halvtafflig statlig tjänsteman. Men jag tycker att jag fick fram en poäng, dvs. att det finns viss fog för att inte alltid strida för rätten till anonymitet.