lördag 4 juli 2009

Alex du har fel: mediecheferna måste lägga sig platta för bloggosfären

Alex Schulman ger sig idag på de ängsliga mediecheferna som han menar lagt sig platt för bloggosfären. Detta sker enligt Schulman helt i onödan eftersom "undersökningar visar att bloggarna är en sluten arena där en liten grupp människor diskuterar saker som är intressanta för just denna lilla grupp av människor", mest om "ämnen som fildelning och FRA-frågan /.../ som större delen av svenska folket finner dessa ämnen ointressanta". Jag håller med Schulman om att bloggosfären delvis består av ett fåtal höga röster som bortom all sans kräver anonymitet på nätet. Det man brukar kalla personlig integritet. En rättighet som tas för självklar just på nätet, men som inte garanteras på något annat område. Men i sak har Schulman fel. Dessa röster är tillräckligt höga för att ställa till verklig politisk oreda, för det kan väl inte redan vara bortglömt att dessa nyligen låg bakom att Piratpartiet röstades in i EU-parlamentet. Så min slutsats är ändå att Alex Schulman har fel och mediecheferna rätt. Den marginellt aggressiva gruppen inom bloggosfären vi nu talar om har mer än marginell effekt. Dess möjlighet att påverka verkar också hänga samman med storleken på ungdomskullen, särskilt den manliga delen. Och med tanke på att de jättekullar som ska rösta de närmaste åren ser det i nuläget ut som om bloggosfärens prioriteringar också i allt större omfattning måste bli rikspolitikernas, vare sig vi i den stora massan vill det eller inte. Just nu är det bara Kristdemokraterna som håller emot. Och det är högts oklart ifall de kan göra det så länge till. Mycket snart kan KD istället vara ersatt av den galna bloggosfärens älsklingar Piratpartiet. Själv då, varför bloggar jag? Jo faktiskt mest för att det är kul. Dessutom ser jag aktiviteten som en träning i att kunna formulera mitt tänkande. Med det vill jag säga att bara för att Schulman slutat blogga behöver ju alla inte lägga ner företeelsen som innebär att för första gången i världshistorien har nästa alla tillgång till det offentliga ordet. Det är både intressant och viktigt, tycker jag.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

6 kommentarer:

Tor sa...

Tycker du att det är bortom all sans att kräva att endast polisen ska ha rätt att kräva ut identiteten bakom abonnemangsinnehavare för vissa IP-nummer (till skillnad från att vem som helst kan göra det med hänvisning till några skärmdumpar som inte har högre bevisvärde än en enkelt muntligt påstående)?

Vad gäller barnporr, tycker du inte att polisens huvudsakliga uppgift bör vara att få tag på brottslingarna istället för att syssla med kosmetiska filter som inte hindrar någon? Jag är inte kategoriskt emot filter i detta fall, men jag tror att de är i praktiken är verkningslösa och att man alltså riskerar att få en situation liknande hur polisen haffar vanliga knarkare istället för langarna - kosmetisk brottsbekämpning.

Tomas Agdalen sa...

Mitt resneamnag kring "bortom alla sans" har enbart rört den ovillkorliga kompromisslösa rätt till integritet som PP och som delar av bloggosfären kräver. Den inställningen är både overklig och omöjlig.

Tor sa...

Fast när man diskuterar med folk är det ganska sällan man stöter på den där ovillkorliga kompromisslösheten som du talar om. Det får mig att undra om det inte mer handlar om ett felaktigt intryck av PP än om piratpartisternas verkliga inställning.

Anonym sa...

Intressant att Alex som själv har blivit kändis med sin blogg inte ser längre än näsan pekar.

Dinosaurierna kommer att självdö...

Anonym sa...

Att ge bloggarna så stor cred för piratpartiets framgångar är väl lite väl...Vet absolut ingen som röstat på dem som läst om dem på någon blogg. Däremot, precis som Alex skrev så sprids de bloggarna skriver om när "gammelmedia" tar upp det. Bloggarna i sig själva hade aldrig lyckats med det.

Tomas Agdalen sa...

Tor: Jag referera på flera ställen i bloggen till denna ovillkorliga kompromisslöshet. Den kommer självklart inte att vara möjlig att tillämpa utan får väl betraktas som politik för att smörja väljare som vi ladda upp och ner i hemlighet. I riktiga livet blir det naturligtvis inte så.

Anonym I: Visst är det knasigt.

Anonym II: Allt tyder på att PP hade tagit sig in i EP bara genom den opinionsbildning som pågick i bloggosfären. Kidsen på nätet är tillräckligt många. Dessutom är det omöjligt för de s.k. gammelmedierna att stå emot under sådant tryck som det var. De kunde knappast negligera demonstrationer, debattartiklar m.m.. Jmf. också den diskussion som nu pågår om hur SD ska bemötas http://korta.nu/d6eb.