tisdag 27 oktober 2009

Mona Sahlin plötsligt i medvind - men hur ska hon sy ihop stad och land?

Också jag kan vara positiv - idag genom att berätta att Socialdemokraternas ordförande Mona Sahlin kan äntra scenen när partiets Jobbkongress inleds imorgon som en vinnare. Det är inte bara motvals. Nya opinionsiffror visar i vanlig ordning att rödgrön opposition leder före alliansen. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har tillsammans 48 procent medan det blåa laget, faktiskt med Kristdemokraterna över riksdagsspärren, knappt når 38 procent. Och S går framåt. Mona har därför, som Aftonbladet skriver, plötsligt medvind.

En för de flesta positiv nyhet är att Sverigedemokraterna inte får en roll som vågmästare i undersökningen. För det krävs att alliansen eller SD skrapar ihop ytterligare drygt en procentenhet av rösterna. Värre är att SD nu står på hela sex procent. Carl Melin, från United Minds, som gjort undersökningen, förklarar att Moderaterna förlorat mest till SD. "Socioekonomiskt ser SD:s väljare ut som socialdemokrater, de har låg utbildning men tjänar ganska bra. Men de har borgerliga värderingar", säger Melin. Det är enligt min mening inte märkligt. Det är med väljare ur den gruppen som det nya arbetarpartiet Moderaterna byggde sin valframgång 2006.

Men opinionsframgångarna i bagaget ökar Mona Sahlin pondus. Men det blir ändå inte lätt att övertyga kongressens ombud om att hon kan styra partiet ända i hamn genom att få tillbaka de väljare som har lämnat partiet och behålla de som var trogna sist. Det finns för olika bilder inom S om vilken politik som är rätt. En vänsterfalang eftersträvar en återställarpolitik samtidigt som de mer högerinriktade krafterna vill ha en politik för den nya tidens villkor, anpassad bland annat till att välfärdstjänster kan utföras av privata entreprenörer med vinstintresse och med en skattepolitik inte olik den vi har idag. Det innebär en politik som mer bygger på individens egna initiativ att forma ett bra liv.

Vi vet att Mona Sahlin avser att lägga fram en politik för att sy ihop ett land som hon menar har glidit isär. Frågan är om det mot denna bakgrund är möjligt. Vi får uppenbarligen en allt mer uppdelning i stad mot land. Och att frågan är het visar inte minst att Svt:s Debatt ikväll valt motsättningen som tema. Tidigare idag pratade dessutom Johanna Graf, Socialdemokratiskt opinionsråd i Solna, om samma sak i P1:s Studio Ett. Under rubriken Vem är kapitalist idag frågade hon retoriskt om det är taxichauffören med en egen bil eller hårfrisörskan med egen verksamhet? Vem är det som ska angripas med de stora orden om rättvisa? Ja, idag är gränserna oklara. Vad partiet måste göra under de närmaste dagarna är att förankra en politik internt som är bra för de med lägre och medelinkomster, utformad för människor både i stad och land och på så vis sy ihop landet. Går det? Tveksamt. Stockholm och medelklassen kan vara förlorad.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: