torsdag 1 oktober 2009

Passa på and eat or smoke the banan - för snart är den inte kvar

Det var väl det jag visste när jag tidigare såg the Pirate Bay och den galna illegala nedladdningsattityden som tecken på att vi har en global fjärde ungdomsrevolution och att Stockholm under TPB-rättegången utgjorde dess epicentrum - dess Woodstock. Piratkidsens förbehållslösa inställning till näranarki kan härledas ända till de galna hippiesarnas upproriska Turn On, Tune In, Drop Out. Det slår nu också piratrörelsens grundare Rasmus Fleischer fast i sin bok Det postdigitala manifestet. Under rubriken Från haschplanta - till piratpartist beskriver Aftonbladet genom att referera till Fleischer hur dagens digitala nördkultur har sina ideologiska rötter i just hippierörelsen. En mängd datapionjärer, som till exempel Mac­intosh grundare Steve Jobs, är väl kända gamla ärkehippies. Och Internetprofeterna har hela tiden burits fram av 60-talets frihetliga, anarkistiska och lätt andliga ideal. Och var det inte så herrarna bakom sajten TPB beskrev utvecklingen när de i våras stod åtalade i Stockholms tingsrätt, att de i en frihetlig anda som småkillar börjat laborerat med nätet för att till slut ha kapat åt sig världen och till och med skrämt upp självaste president Obama i Vita huset. Nedladdning för alla - en demokratisk rättighet. Men så dystopisk som jag tidigare varit är ser också Fleischer ut att var. Han tar enligt Aftonbladet nämligen sin utgångspunkt i att Internets guldålder är förbi. "Den där tiden då borgerlighetens smakhierarkier var hotade på allvar, det decennium då någons sorts informationsdemokrati höll på att växa fram ur en total informationsanarki, har tagit slut". Det är bara att konstatera att det nog nu blir så. Världen gör vad den kan för att stänga av Internet - dra ur pluggen. Först ut är Frankrike som just antagit lagen hadopi för att kunna stänga av illegala nedladdare från att använda Internet. Just nu pågår också förhandlingarna i EU om Telekompaketets framtid. Ska unionen välja samma väg som medlemsstaten Frankrike? Mycket talar för det. Men nu får ta vara på de positiva vajbsen och suga på den karamell vi fortfarande har. Nätet är ännu fritt. Det firar vi med att lyssnariktig hippiemusik. Håll till godo alla flummisar, and eat och smoke a banan or what ever you will do.

(Lika flummigt som själva nätet verkar också den där TPB-affären vara, för nu ser det inte ut att bli något av den. Köparen Global Gaming Factory X har inte fått fram pengar.) (Nu medger spekulanten att det troligen inte blir någon affär - vilket fiasko (DN.se 7/10.)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

rasmus sa...

Har du läst Det postdigitala manifestet, eller återberättar du bara något du läste i Aftonbladet? Misstänker det senare, för där finns sannerligen inget som säger att "Internets guldålder är förbi". Det postdigitala som jag skriver om där handlar snarare om att den digitala erfarenheten är så utbredd att den mognar och åter gör oss uppmärksamma på det analoga och på kretsloppen mellan analogt och digitalt.

Internet är på många sätt hotat, men det är delvis en annan fråga.

Tomas Agdalen sa...

Som sagt ett referat. Men jag menar ändå att det finns en del som pekar på att "guldåldern" är förbi. Internet är, som the first lobbyist och jag brukar skrocka, lite för bra för att det ska få finnas.