onsdag 14 oktober 2009

Med vilken medveten rödgrön politik ska Mona Sahlin sy ihop landet igen?

"Sverige slits isär som resultat av en medveten borgerlig politik", är det bästa jag hört Socialdemokraternas ordförande Mona Sahlin säga på länge. Äntligen har Sahlin hittat en konkret politisk fråga att borra i som de flesta kan identifiera sig med. Och jag slipper köra mina hyllande dissningar och istället bara gilla hennes analys, för visst håller jag med - även om jag väljer en annan bild. Medan Mona Sahlin, i dagens riksdagsdebatt, riktade in sig på dem som nu riskerar utanförskap till följd av arbetslöshet och utförsäkring mot de andra menar jag att vi har ett allt tydligare stad mot land eller kanske till och med huvudstad mot landsort. Det är idag, som jag tjatat om, katastrofläge för Socialdemokratin i viktiga Stockholm, där de ser ut att rasa till en tjugoprocentsnivå. I dagsläget är det troligt att rödgrön allians når majoritet i landet huvudstadsrösterna borträknade. Men Stockholm måste tas för att valet ska vinnas också på riksplanet. Fast i huvudstaden går det alltså tungt. Orsaken får tillskrivas Alliansens succéartade lågskattepolitik som de med arbete har klar fördel av. Enligt en nyligen gjord undersökning av DN anser sig till och med en majoritet inom LO-kollektivet ha gynnats av alliansens politik, som bland annat inneburit att ett vårdbiträde fått en extra månadslön per år att röra sig med. Detta tillsammans med en låg arbetslöshet i huvudstaden och en nästan inte existerande boränta är naturligtvis omständigheter som är oslagbara. När dessutom den kommunala omsorgen i Stockholm fungerar bra är det svårt att vara kritisk mot den sittande majoriteten. I nuläget verkar därför Stockholm förlorat för Socialdemokraterna och rödgrönt. Så där har vi alltså en utmaning för Mona Sahlin - med vilken medveten rödgrön politik ska hon sy ihop landet igen? Finns den? Jag är tveksam. Huvudstad och landsort lever numera under för olika villkor. De är kanske till och med oförenliga.

20091025 Förre socialdemokratiske finansministern Kjell-Olof Feldt och förre Näringslivets skattesakkunnige professor Sven-Olof Lundin skriver på DN-debatt om att "storstadsbor i normalvillor drabbas av nya S-politiken". Ja, hur ska man göra för att sy ihop (huvud)stad och land(sort)? Det kanske vi kan får närmare besked om under S Jobbkongress i Älvsjö vid detta månadsskifte.

20091927 P1:s Studio Ett hade ett inslag om att det inte går att förena storstadsväljarnas intressen med de på landet. Johanna Graf, Socialdemokratiskt oppositionsråd i Solna, beskriver att en tjänsteman Stockholm ofta har mindre pengar kvar efter att allt är betalt än en arbetare i landsort. Det gör att det inte ligger i tjänstemannens intresse att rösta på ett parti som driver frågan om höjda skatter.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: