
torsdag 23 april 2009
Varför skulle TPB-domaren avstå sitt livs rättegång för lite halvjäv?

Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Av Tomas Agdalen
20100425 Idag körde P1:s Godmorgon, Världen! ett inslag de kallade till höger om höger som tog sin utgångspunkt i Fox-journalisten Glenn Beck, mormonen. Nu älskar amerikanska yttersta högern "Becks frispråkighet". Och han tillåts bre ut sig i sin tevekanal för att leverera en kompott av kärleksbudskap och konspirationer av de mest horribla slag samtidigt som han gör hätska utfall mot Washington. Med gråtande röst berättar den nu nyktre journalisten om hotet från staten. "Partiet måste likt en alkoholist bekänna sitt misslyckande, säger Beck om GOP. Så han slår att alla håll. Många av dem som projicerar sina förhoppningar genom Beck hoppas att han ska vara parhäst med Sarah Palin i kampen mot president Obama. Jag konstaterar att det allt tydligare syns att högern saknar ledarskap och att det öppnar för en maktkamp. Porten öppnas för de mindre moderata krafterna. Jag tycker att det är dags för GOP att signalera att man har kontroll. I annat fall är det svårt att se hur högern ska kunna hålla ihop och undvika en delning som annars brukar vara förbehållet grupper på yttersta vänsterkanten.
20100414 New York Times politiska kommentatorer David Brooks och Gail Collins spekulerar i vem som kommer att leda det republikanska partiet i nästa presidentval. Collins säger sig inte vara del av den suicida vänstergrupperingen som säger sig vara säker på att Sarah Palin kommer att vara GOP:s nominerade kandidat. Brooks säger kryptiskt att han skulle välja någon som har stort inflytande i partiet. Men han konstaterar att bara inom några månader kommer de riktiga politikerna att uppmärksammas de som för politiska kampanjer för att vinna "office" - då kommer amerikanarna att sluta intressera sig för teve-ikoner i reality shows. Bra om så är, säger jag. Hoppas. Men bara att två av de tyngsta politiska journalisterna ägnar veckans politiska samtal åt Palin åtminstone antyder att hon är att räkna med. Fast som jag nyligen skrev i ett tidigare stick är det bra om dårar som Gingrich fortsätter att hylla henne.
20100411 Nu förklarar förre talmannen för representanthuset i Kongressen, och djupt konservative, Newt Gingrich att Sarah Palin har en stor framtid framför sig som toppolitiker och att han gärna ser hennes som president istället för Barack Obama efter nästa val. "Sarah Palin är just nu jätteviktig. Kanske hon för fyrtio procent av landet personifierar mod och klarhet", säger Gingrich till nyhetskanalen CNN. Medan han öste ytterligare superlativ över Palin fick han också fram att hon har potential att fylla ett politiskt utrymme en långt tid framöver. Gingrich lyfte även fram att Palins typ passar bra i vår tid med kablel-teve och radioshower. Jag kan bara konstatera att de blir alltfler de som sjunger Palins lov. Hua! Men kanske är det så att Gingrich är fel stöd. Snarare behöver Palin stöd av mer moderata republikanska grupperingar. Men det är bra att dårarna stöder varandra.
8 kommentarer:
Sitter man i styrelsen för en förening som skickar remisser till Europaparlamentet och förordar striktare tillämpning av mellanhänders ansvar i upphovsrättsliga mål, så är man inte med i en "diskussionsklubb". Det känns hyfsat uppenbart.
Jag blir helt plötsligt osäker på om ditt inlägg är ironiskt med tanke på hela Zlatan-jämförelsen. Vet inte hur jag skall tolka det riktigt. Det är inte Zlatan som bestämmer om han skall spela final, det är förbundskaptenen. Han tar inte ut sig själv, hur given han än är. Däremot tror jag säkert att Lagerbäck är intresserad av att Zlatan talar om att han har huvudvärk så att de vet om detta innan de tar ut laget.
Anonym: Det är väl lite oklart vilken roll domaren haft. Det blir snart klarlagt. Är det som du säger talar mer för att det har förelegat jäv.
När det gäller Zlatans eventuella makt över sin uttagning har han ett eget ansvar för att redovisa sin dagsform. Säger Zlatan att det är okej tvekar inte Lagerbäck på att ta honom. Minns hur Dahlin var småskadad i semin 1994.
Även det visst är en krystad jämförelse, mest lite kul, fungerar föredelning av mål på domstolarna lite på samma sätt. De lottas ut på avdelningar och rotlar. Det är sedan upp till respektive domare att hojta om det är något fel.
1. SFU är inte bara en "diskussionsklubb". Det är den svenska avdelningen av ALAI som är den lobbyorganisation som gav oss Bernkonventionen och WIPO. Dess syfte är att bevara, stärka och utvigda upphovsrätten.
2. Ingen skall inbilla mig att man inte i denna "diskussionsklubb" någon gång (eller troligtvis flera gånger) diskuterat "problemet" The Pirate Bay. Att en deltagare i en sådan "diskussion" sedan skall sitta och bedöma om TPB brutit mot lagen eller inte, är ju helt orimligt.
Att låta Norström döma målet mot TPB var ju som att låta en medlem i BSS döma i ett invandringsmål. Om inte detta åtgärdas har svensk domstolsväsen ingen legitimitet längre.
"diskussionsklubb". Vet du exakt vad du pratar om i det här fallet. Jag tror inte att Henrik Ponten, Monique Wadsted är med i en "diskussionsklubb". IFPI ger dessutom stöd till denna "diskussionsklubb", knappast troligt va....nä. en ren och skär lobbyorganisation är vad det handlar om, att sen domaren varit medlem där gör ju att vilken som helst sunt tänkande människa inser att det är uppenbart olämpligt.
Det vore ungefär som att ta en medlem ur Greenpeace och ha som domare i en rättegång mot oljeindustrin. Ser du likheterna??
Du säger att det är målet med stort M för domaren, kanske för honom personligen ja. Men signalerar det gott omdöme tycker du att han för personlig vinning och ära ska ta sig an ett fall som kan skada rättsväsendets anseende tom internationellt????
Det var mer än lovligt dumt tycker jag att du ens kom på tanken. Då bevisar det bara att DU skulle kunna göra en sån sak för personlig vinning utan att tänka på moralen i frågan
Anonym: Domarens handlingssätt signalerar naturligtvis kanondåligt omdöme. Och jag skulle själv, även om jag skojade till det i bloggen, ha berättat om ”diskussionsklubben” för mina kollegor och därefter tillsammans med dem ha gjort en bedömning om min möjliga jävssituation. Då hade jag undvikt mörkningsdiskussionen och framstått som en klok och omdömesgill person.
Alla vänner på kommentaren: Hur det nu är med jävet ”klubbens” status så har vi att se fram emot en intressant juridisk diskussion. Jag tror knappast att vi tidigare har haft ett liknade häftigt case. Eventuella delikatessjäv är alltid vart svårbedömda. Det saknas klara gränser för vilka intressen till exempel en domare kan tillåtas ha utan att anses partiskt. Principiellt är målet ur det perspektivet kanske oslagbart, i vart fall mot bakgrund av att hovrätten inte har en chans att slarva bort det nu när hela världen tittar på. Det finns många bottnar i TPB-målet. Kanonkul och kanonintressant!
Hade det varit thepiratebay som vunnit, hade bolagen skrikit JÄV! högt och tydligt till alla journalister och krävt att allt skulle tas om. Men nu vann de så de tycker inte att det är jäv.
Anonym: Självklart är det på detta sätt.
Skicka en kommentar