torsdag 16 april 2009
Inför morgondagens piratdom är vi spända som barnen inför påskharen
I morgon meddelar Stockholms tingsrätt dom i The Pirate Bay-målet. Piratpartiets ledare, som väl inget har med sajten att göra, Rick Falkvinge berättar att det är ett "Stratosfäriskt medieintresse inför TPB-domen". Han har intervjuats av medier från världen utanför Sverige, som till exempel av BBC, CNN, holländsk radio, rysk och tysk TV. 100 steg till har svårt att tänka sig att Sverige vid något annat tillfälle kommer att uppmärksammas mer. Jag undrar också lite om den globala reaktionen vid ett frikännande. Jag har ju imponerats av försvarets invändning om att TPB enbart är en sökmotor bland många andra. Jag föreställer mig att en supermakt då kommer att utmåla oss som en skurkstat. Aftonbladet konstaterar hur som helst att TPB under alla omständigheter är en vinnare. Tidningen menar att sajten inte är ”morgondagens industri” men att den ligger närmre lösningen än problemet. "Utan tjänster som the Pirate Bay hade förmodligen inte den nya generationens digitala tjänster som Spotify existerat. Morgondagens vinnare är de som inser att de inte tävlar om gratis utan om service". Johan Axhamn, doktorand i upphovsrätt vid Stockholms universitet, konstaterar på Brännpunkt, i Svenska Dagbladet, att en friande dom skulle "sända ut signalen att det i Sverige är fullt lagligt att aktivt främja andras olovliga fildelning" och spekulerar om de olyckliga konsekvenser detta kan innebära för kulturarbetare. Axhamn är också klar över att en fällande dom inte löser ett enda problem, samtidigt som han tar ner processen till en individuell nivå när han förklarar att de fyra åtalade riskerar stora skadestånd. Jag undrar om de vid en fällande dom någonsin kan tjäna en endaste legal krona utan att något Hollywoodbolag norpar den. DN har en intressant vinkel genom att beskriva hur etablissemanget utfärdat "En krigsförklaring mot internet". Ett spår som jag har varit inne på vid flera tillfällen. Det är Ipred, Acta och Telekompaketet. Acta, som jag inte har nämnt tidigare, är en internationell överenskommelse som under hysch hysch förhandlats fram som en del i den skärpa kampen mot brott mot upphovsrätten. För att åter landa i nutid vill jag slutligen berätta om hur nyfiken jag är inför morgondagens utgång, antagligen som ett barn inför frågan om det är påskharen som värper godisäggen. Det kommer att vara spännande att vakna imorgon. Och folk och fä, fantisera om vilken rubrik The New York Times sätter till en artikel om ett frikännande.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Om några månader är allt som vanligt och ett par 100 miljoner medelklass kids laddar vidare.
Mest intressant blir närmaste tidens diskussion om TPB-dom. Det kommer att skrivas spaltmil och inget vet till slut vad som gäller. Ny juridisk markr bryts.
Det är lite av fjärde ungdomsrevolten över det hela. Vuxenvärlden står lamslagen.
Fast "räddningen" blir programvarorna som gör dig anonym när du laddar ner. Att samma programvaror skyddar t ex pedofiler har alla glömt. Vore det inte bättre att tillåta fildelning och förbjuda anonymiteten eller iaf inte se till att den blir allt vanligare för att komma åt just de riktiga brottslingarna?
Anna BH: Jag säger som opassande, jag håller min hårddisk tillgänglig för den typen av brott.
Skicka en kommentar