
lördag 31 januari 2009
100 steg till kovänder som kd:s Göran Hägglund - håller hårt på Hanna!

100 steg till hyllar Marc Almond - en av de som förändrade normen

fredag 30 januari 2009
Fredagsdrinken Daiquiri - same same så blanda vitaminchock en tycke ...

Kitty Jutbring börjar bygga på ett starkt ethos - Carl-Jan håller än ett tag
Vad tror ni inför kvällens Let´s Dance? 100 steg till ger dock snart upp tipsverksamheten. Alla ni som följer bloggen förstår varför. För er andra kan jag berätta att jag hittills knappast haft något rätt? Nej! Men som vanligt kan jag inte sluta tycka. Därför får ni ändå en förhandsanalys. I detta läge av tävlingen pratar vi förlorare - eller hur det nu blir med den saken? Åker någon ut? Startfältet har ju redan minskats genom Magdalena Graafs olyckliga avhopp. En infarkt satte stopp. Och hur är det egentligen med tävlingen. Rena akuten. För ett par veckor sedan åkte ju Mojje på en liknande grej. Är dans farligt? Det verkar inte bättre. Nu kanske jag fått ett bra skäl för att säga nej tack. Fast å andra sidan har jag ju gått in i en ny era - 50-årsfesterna. De som alltid innehåller pardans. Dansen brukar börja vid halvtretiden. Toppenmysigt! Jag säger numera aldrig nej. Det ni yngre bloggeläsare, det har ni att se fram emot. Trevligt! Nu över till tävlingen. Hasse Aro kan knappast överleva en vecka till (om nu någon åker). Han är i och för sig inte uslare än Carl-Jan Granqvist, men bra mycket tråkigare. Så länge Granqvist rör handlederna och inte hotar Morgan Alling eller Laila Bagge får han gärna dansa vidare. Och så många fina ord han kan. Och vilken förmåga att naturligt sätta dem i rätt ordning? Superimponerande! Dessutom vet jag att han alltid är så. Jag har ju, som jag tidigare berättat, haft förmånen att jobba med honom. Fantastisk person! Sedan tyckter jag att Kitty Jutbring förra fredagen hämtade sig rejält. Hon var helt ok i dansen och har börjat bygga på ett starkt personligt ethos. Vi får se, kanske röstar jag på Kitty.
torsdag 29 januari 2009
Spotify kört, klart artisterna vill ha betalt - vem hade trott annat?
I höstas dök det upp ett legalt alternativ till illegal fildelning. Det var Spotify - ett svenskt initiativ till en musiksajt. Miljontals låtar ligger idag fritt att lyssna på vid datorn. Tjänsten är reklam- och avgiftsfinansierad. Inbjudna är med gratis, som 100 steg till. Jag har dock inte nyttjat möjligheten mer än till att lyssna på Britney Spears "Circus". Efter att ha brutit ihop av all reklam mellan låtarna lade jag för min del ner Spotify. Linda Skugge skrev emellertid en lyrisk artikel i Svenska Dagbladet och pratade om att "ownership övergår/ .. / i accessibility". Gratistjänsten verkar tyvärr (tror jag massorna känner) snart vara blott ett minne. E24 rapporterar att skivbolagen ligger i startgroparna för att strypa möjligheten för Spotify att fritt förmedla musik. Och vem hade trott annat. I slutända ska alltid någon ha betalt för sin produkt. Hur det skulle gå till var det aldrig någon som förklarade, åtminstone inte så att jag hängde med. Vi får också veta att det är flera artister som satt stopp. Många har tydligen inte godkänt skivbolagens klartecken. Vad händer nu? Är vi tillbaka till ruta ett, att gratisgenerationen återgår till piratverksamhet? Det får väl ända vara stalltipset för dagen. För betala vill de sannolikt inte. Inte nu när rätten till gratis underhållning upplevs sortera bland de mänskliga rättigheterna.
Petter och Uggla surar över ersättningen medan folket gillar tjänsten (AB 13-14/8-09).
Läs även andra bloggares åsikter om Britney Spears
Petter och Uggla surar över ersättningen medan folket gillar tjänsten (AB 13-14/8-09).
Läs även andra bloggares åsikter om Britney Spears
onsdag 28 januari 2009
Skuldslaveriet bara pågår - Obama in med kulturimperialistiska åtgärder
Ni bloggenläsare vet att 100 steg till alltid sätter det materiell välståndet först. För att i någon mån generalisera brukar jag påstå att den som är rik också är lycklig. Annat är ljug och båg för att hålla oss fattiga på mattan. På tunnelbanan hem idag funderade jag över hur barn i västvärlden, tekniskt och legalt sett - i alla fall nått, ur det perspektivet bokstavligen föds oskyldiga. Eller, för att vara mer konkret. Mina barn riskerar inte att tvingas ärva mina skulder (gällande totalrenoverad villa i söderort) för att resten av sina liv arbeta av dem. Det känns faktiskt skönt. Så är det tyvärr inte på alla platser. I t.ex. Pakistan kan du ha oturen att födas till skuldslav, som jag för några år sedan hörde om på radio. Ikväll hittade jag en kandidatuppsats av ekonomistudenterna Karin Berg och Kristina Gårdman i vilken systemet beskrivs. "Skuldslaveriet är i vissa områden en utbredd form av barnarbete, och det uppkommer genom att en familj tar ett lån eller ärver en skuld. Skulden skall sedan betalas tillbaka i arbete, vilket medför att hela familjer, även barnen, sätts i arbete. Arbetet är dock så lågt avlönat, att skulden sällan upphör, varför familjerna kan bli fast i slaveriet i generationer. Arbetet sker ofta under ohyggliga förhållanden, och barnen eller dess föräldrar är nästintill rättslösa, då polis och domstolar mutas till att tillmötesgå arbetsgivarna. Flertalet av offren för skuldslaveriet kan varken, läsa, skriva eller hävda sina rättigheter. Därav poängteras vikten av utbildning, huvudsakligen för att öka barnens självkänsla men även för att göra dem uppmärksamma på landets lagar och de mänskliga rättigheterna." Varför får detta bara pågå? Hur ska strukturer kunna rivas för att ersättas av en välfärdsstat om detta bara får fortsätta? Det är vid dessa tillfällen jag spyr galla över anti-kulturimperialisternas onyanserade kamp mot allt kulturellt inflytande från väst. Det brukar heta att vi inte ska trycka på andra våra värderingar. Det är nu jag blir anti-intellektuell i kvadrat för jag vill att Obama, när han ändå är igång, också fixar detta. En del saker är bara oförsvarbara. Ta bort skuldslaveriet nu.
Läs även andra bloggares åsikter om Skuldslaveri, Barack Obama
Läs även andra bloggares åsikter om Skuldslaveri, Barack Obama
tisdag 27 januari 2009
Experterna Olsson och Andersson gick händelserna i förväg - tji fick de
Vad de skrockade Mats Olsson och Pamela Andersson i gårdagens Sportpanelen i SVT:s morgon-tv. Vid fråga om svenska medaljchanser i kommande alpina VM i Val d Isere lät det Anja Pärson, Anja Pärson .... Ingen annan alpin utförsåkare bedömde de ens vara nära möjlighet till pallplats för att ett par timmar senare säkert sätta kaffet i vrångstrupen. Som på beställning slog nämligen nästgårdsfödda huddingeåkaren Jessica Lindell-Vikarby till och tog sin första världscupseger. Visst, superskräll var det, men ändå. Osvuret är alltid bäst. Olsson och Andersson får lära sig av undertecknad. Hur många gånger har jag talat ut att först tänka efter och därför hamna helt snett. Som en åsna har man fått stå med skammen och en önskan att vilja tvätta munnen. Varje gång har jag sagt mig att aldrig mer ska något sägas. I alla fall om det kan uppfattas som en ståndpunkt. Men nu var det ju inte jag som gjorde bort mig. Så skönt det känns att vara åskådare. Jag är dock övertygad om att jag snart är där igen. Så nästan säkert har jag inget lärt. Men handen på hjärtat, hur kul skulle det vara om alla satt och höll på sig. Inte ett dugg. Så fortsätt och tyck på!
Satsa stenhårt på försvaret - så vi kan hålla militärerna bort från dagis
Man borde ha förstått att det låg en hund begraven i folkpartiledaren Jan Björklunds kovändning i försvarsfrågan under förra veckans Folk och Försvars rikskonferens. För Björklund inte bara spräckte enigheten i riksdagen om försvarsberedningens inriktning utan också regeringens försvarspolitik. Mot denna bakgrund och bristen på aktuell försvarsdebatt kändes utspelet omotiverat. Jag tycker heller inte hotet från öst känns tillräckligt för att vi plötsligt ska utbilda tusentals infanterister. Men den som, brukar man väl säga, väntar får svaren. Såklart har Björklund under konferensen fått kännedom om, som Svenska Dagbladet idag avslöjar, att ÖB Håkan Syrén på fredag kommer att ge besked om att "En tredjedel av armén läggs ned". ÖB tvingas skära reellt för att han ska kunna klara budget. Annika Nordgren Christensen (mp) säger till Dagens Nyheter att hon tror att ÖB:s åtgärder är ett uttryck för en 'klassisk dragkamp mellan försvarsgrenarna". Hon är frustrerad över att den politiska enigheten ignoreras och att intentionen om att utveckla armén på bekostnad av flyg- och sjöstridskrafterna därmed inte följs. 100 steg till är inte intresserad av de orsakerna till ÖB:s förväntade besked. Jag undrar mer vad ska med "boots on the ground" till om ryssen kommer. Vi lär vara folkrättsligt ockuperade på en halvtimme. Jag tror heller inga högteknologiska vapen ändrar på detta. Däremot intresserar det politiska spelet mig mer. Småpartierna positionera sig och Björklund är ju ändå riktig militär. Men hur många poäng ska han tillåtas plocka med sin trakasserier mot den regering som han ingår i? Hur många miljarder kronor ska flyttas till försvaret? Och på vilket politikområdes bekostnad? Fast det är klart, varje satsad krona på försvaret kan ju ses som en vettigt arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Skicka därför över pengarna från arbetsmarknad så vi slipper militärerna på dagis.
måndag 26 januari 2009
Timo Räisänen slog knock out i Oldsbergs På spåret - enastående uttryck!

Läs även andra bloggares åsikter om Timo Räisänens
Anders Fogh Rasmussen skämdes som en hund över danska barns svält

Läs även andra bloggares åsikter om Anders Fogh Rasmussen
söndag 25 januari 2009
Ingen analys i den här aslånga microbloggen - kanske sen i en långblogg
Jäklar vad stryk F-kassan fått. Minister slår, personalen vantrivs och folket kritiserar. Jag förstår varför. (257 tecken exklusive denna upplysning - analysen får anstå till en långblogg, se närmast nedan.)
Långbloggen och messandet ska nu bort för att ge plats för microbloggen
Vad tror ni bloggenläsare om microbloggandet? Det är en ny trend som idag tas upp av Dagens Nyheters ekonomiredaktion. Märklig placering av artikeln. Men i dessa tider av finanskris är det väl högsta prioritet att också spara tecken. Vi ska alltså glömma långbloggen (t.ex. 100 steg till) för att satsa på en korsning mellan chatt och blogg, något som är ungefär som Facebooks statusruta. Det handlar om max 140 tecken. Jag tycker mig känna igen formatet från min mobils sms-funktion, som har något större omfång, och jag gillar att skicka sms. Det är alltid en utmaning att formulera sig kort och snyggt, men ända få fram så mycket budskap som möjligt. Men det rör - vid sidan av vardagsbudskap som " älskling jag köper mjölk" - i huvudsak av one-liners, precis som i statusrutan. Så kommer det också sannolikt att bli på de flesta microbloggarna, typ "...tycker det är kul att åka långfärdsskridskor…" eller varför inte "...ministern har fel jag tycker att vi borde skrota...". Jag skulle också kunna täcka mig att någon skriver "Jag gillar 'Lady Gagas" 'Just Dance' jättemycket…". De efterföljande punkterna symboliserar något slag argument för åsikten, typ "…för man mår så bra efteråt” eller ”…för att det kostar så mycket pengar” eller ”… för att det svänger så”. Det påminner helt klart om kommunikation med sms. Jag tror visst att microbloggande som ide kan bli efterfrågad, t.ex. av den som genast måste veta vilken färg det ska vara på strumporna eller vilken förrätt som gäller till lammstek. Microbloggen sägs dock mest vara designad för affärsvärlden. Jag har dock i nuläget svårt att inse varför Wallenberg, Ax:son Johnson och kungen eller deras underhuggare ska välja bort messandet. Kan man tänka sig ett mer direkt kommunikationsmedel? Knappast! Men kanske kan man ändå få oss att välja microbloggen för det går ju inte att sälja reklam i den personliga sms-trafiken. Det finns antagligen stora pengar att tjäna på att vi slutar messa och börjar microblogga.
lördag 24 januari 2009
Det blir Erik mot Magnus, men 100 steg till hoppas på salta bad och bandy
Magnus från Borås går ut först i kvällens Körslaget. Han platsar dock inte i min drömfinal. Där har vi Erik från Uddevalla och Hanna från Bollnäs. Jag tycker helt enkelt att deras körer är de bästa av de kvarvarande. Vi kan därför ha salta bad mot en svettig bandymatch att se fram emot. Men hur blir det på riktigt? Finns det andra sannolika finalvarianter? Sitter någon säker? Erik, alla gånger. En ung och ny stjärna med en röststark fanskara. EMD är väl just för dagen störst av alla hemmahopp i NRJ-genre. Men hur stor stjärna är egentligen Hanna? För 100 steg till var hon i det närmaste okänd till för bara några veckor sedan. Men kanske har Magnus inte varit tillräckligt i rampljuset under senare år för att locka röster. Kan han leva på gamla meriter? Han var ju för ett par år sedan otroligt het i Alcazar. Vi får se om ett gammalt kändisskap slår ett fräschare. Jag tror Magnus vinner den striden. Inte minst mot bakgrund av att hans inledning ikväll, som jag precis hörde, lät bra. Om ett par timmar vet vi vilka som körar i nästa veckas stora final. Som sagt - jag hoppas på Erik och Hanna, men tror att det blir Erik och Magnus. Detta är emellertid inget att lägga vikt vid. Chansen att jag skulle göra en korrekt analys av en tävling i ett underhållningsprogram i tv har visat sig vara mycket begränsad. Så den kritik jag fått på den punkten måste betraktas som berättigad. Men för tusan - fortsätt att granska. Annars vet man inget om vad bloggen tar vägen. Jag behöver allt ert stöd och er kloka vägledning så att jag skärper till mig i mina betraktelser av världen.
fredag 23 januari 2009
Skön reklamfilm om att parta på Östersjön och lite om tv4-dansen

En kanna Gin&Tonic på festen - din genoristet slår gästerna med häpnad

Velvet Underground - Andy Warhols megabetydelsefulla konstpopprojekt

torsdag 22 januari 2009
100 steg till applåder delar av Alexander Bards liberala frihetsprojekt
I dag har Dagens Nyheter en betraktelse på ledarplats över Alexander Bards personliga liberala frihetsprojekt. Han är bland annat en del av nätverket Liberati. Håkan Boström (ny stjärna?) funderar. Bard är numera superradikal liberal i folkpartiets blåa färg. Jag kan också ställa mig bakom en hel del av hans politiska utgångspunkter. Vad han och jag tycker om fildelning bör ni bloggenläsare känna till. Jag gjorde ju klart det på förra bloggen. I den frågan har Bard och jag samsyn. Jag gillar dock inte hans inställning i fråga om dödshjälp eller elitism, men också jag, liksom uppenbarligen Machiavelli en gång gjorde, önskar att vi en gång för alla ska frigöra oss från den metafysiska förklaringsmodellen. Släng ut gud ur skolan. 100 steg till kan möjligen accepterar hans närvaro på historielektionerna. Att sedan vår rättstradition bygger på en kristen tradition förändrar inte synsättet. Vi har nu nått ett utvecklingsstadium där vi inte längre behöver låta oss luras av män som skrämmer till lydnad med att hänvisa till en makt större än vi kan förstå. Vi förstår ju! Vi vet att vi bara kan förlita till just oss själva och andra fysiska personer. Och när så mycket ont drabbat världen i olika gudars namn har jag svårt att ta till mig ett argument som utgår från att vi behöver en gudstro för att samhället inte ska utvecklas i en omänsklig teknokrati. Jag kan räkna upp flera religiöst styrda stater som är minst sagt oacceptabla på många sätt, inte minst för sin intoleranta inställning gentemot avvikelser. Människors förmåga att leva tillsammans i ett utvecklingsbejakande sammanhang i en tolerans har andra orsaker.
Läs även andra bloggares åsikter om Liberati
Läs även andra bloggares åsikter om Liberati
Fildelning inget problem i Danmark - snart heller inte i Sverige
Danskarna är ett bekymmerslöst folk. Nu har man stannat vid att det strider mot dansk upphovsrätt att göra upphovsrättsskyddat material fritt tillgängligt. En domstols beslut tvingar därmed internetoperatörer i vårt grannland att blockera möjligheten för deras abonnenter att nå en känd svensk fildelningssajt. Konstigare än så är det inte på andra sidan sundet. En förutsättning för agerandet är dock att landets lagstiftning anpassats till den EG-rättsliga lagstiftningen (IPRED). Våra beslutsfattare är emellertid tveksamma till att göra gemensam sak med brödrafolket. I alla fall drar de ut på beslutsfattandet. Opinionen är nämligen minst sagt aggressiv. Den försvarar med näbbar och klor sin, enligt egen utsaga, självklara rätt att bli underhållen gratis. Vissa företrädare drar sig heller inte för rena personangrepp. 100 steg till tror ändå att våra politiker när det verkligen gäller står där rakryggad i snålblåsten. Snart har också vi därför en EG-rättsligt anpassad upphovsrättslig lagstiftning. Vi har ju trots allt en modern statsbyggnad som skyddar människor från att bli bestulna. Bara bananrepubliker tillåter anarki t.ex. i fråga om äganderätten. När väl folket tagit sitt förnuft till fånga kan också våra internetoperatörer göra som sina nordiska kollegor och verkar för att parasiterandet upphör. I Sverige vässar företrädarna för skivbolagen (IFPI) just i dagarna klorna.
Obama räds inte den amerikanska skammen och fixar kanske orgasmen

Läs även andra bloggares åsikter om Guantánamo, Barack Obama, Orgasm
onsdag 21 januari 2009
Ny bild av Machiavelli - en demokrat som skulle ha älskat bloggosfären
Machiavellis bok "Republiken: Diskurser över de tio första böckerna av Titus Livius" anmäls idag i Dagens Nyheter av Carl Rudbeck under rubriken "Folket ska vaka över friheten". Denna medeltida text har inte tidigare funnits på svenska. Vi får nu ta del av en bok som ger en ny bild av Machiavelli. Om klassikern "Fursten" är en handbok för att osentimentalt behålla en politisk makt är uppföljaren "Republiken" en om att kontrollera makten. Machiavelli varnar för den maktfullkomliga politikern som inget annat vill än att gynna just sig själv. För denne är samhällets utveckling i övrigt av sekundärt intresse. Rudbeck konstaterar att vi nu får veta mer om hur Machiavelli tänkte om politikens innehåll. "Hur ser den goda staten ut? Vilka institutioner behövs för att garantera dess fortbestånd? Hur ska man hindra att staten korrumperas?" Min bedömning är att Machiavelli skulle trivas i dagens medieklimat. Hans bästa motmedel mot stagnation är nämligen en ständigt pågående het debatt. Hur fragmentiserande nu än bloggosfären är så finns det få möjligheter för makthavare att komma undan med inkompetens och handlande i egenintresse. Allt är öppet för kritik. Medlet för att göra den offentlig och därigenom bygga upp en opinion har demokratiserats. För den som har tillgång till en uppkopplad dator är det bara att ”lägga ut” texten. Nästan vem som helst utgör därför ett hot mot den politiska och ekonomiska stabiliteten. Minns mobben om signalspaning och försöken att stoppa fildelning. Beslutsfattarna vet inte riktigt hur de ska hantera upprördheten. Likaså har folket in på bara kroppen klätt av författaren Liza Marklund. Så till den grad att man på P1:s Nya vågen idag ifrågasatte hennes politiska projekt. 100 steg till har ju tidigare bl.a. mot denna bakgrund lite sådär för mig själv undrat varför ingen dragit ur sladden till Internet. Kan någon därute i cyberrymden förklara passiviteten? Är det så att det inte finns någons supersladd? Hur som helst tycker jag det mest spännande med detta nya verk som presenteras av Rudbeck är just att vi får möta den demokratiskt sinnade Machiavelli som var 100 procent sekulariserad. Han som i hastigheten passade på att anklaga kristendomen som skyldigt till det splittrade Italien. Dess fokusering på livet efter detta världsliga gav utrymme för de mindre nogräknade att roffa åt sig fördelar. Att vända andra kinden till verkar inte gälla för honom. Vad vi istället får förstå är att det goda samhället aldrig kan lämnas obevakat. Det finns ständigt någon där beredd att utnyttja ett tillfälle att sko sig. En fråga som även idag bör vara högt upp på alla länders dagordning och skyndsamt bör föras upp på den italienska med tanke på den aktuella diskussionen om maffians söndring av landet. Machiavelli - en man av 1500-talet? Nej - en man av idag.
Läs även andra bloggares åsikter om Machiavelli
Läs även andra bloggares åsikter om Machiavelli
tisdag 20 januari 2009
The Smiths var ett jäkligt skönt band men kanske var väl allvarligt ibland

Läs även andra bloggares åsikter om Morrissey, The Smiths
måndag 19 januari 2009
Orgasmerna står som spön i backen i Djursholm, på Östermalm ....

Läs även andra bloggares åsikter om Orgasm, Medelklass, Överklass
söndag 18 januari 2009
Anders Isaksson, en politisk tänkare - tack för all inspiration

Läs även andra bloggares åsikter om Anders Isaksson, Politisk kommentator
Hur är det man brukar säga - äpplet faller inte långt ifrån trädet?

Läs även andra bloggares åsikter om Drew Barrymore
lördag 17 januari 2009
Robert Wells anklagad för proffsdopning i TV4:s Körslaget - och bäst

100 steg till satsar om - nu på Morgan Alling och lyssnar på "No stress"
Förra veckan passade 100 steg till på att fethylla Kitty Jutbring. Jag höll henne som en av favoriterna till slutsegern i 2009 års "Let's Dance". Det visade sig dock snabbt att det saknades något hos henne både vad gäller takt och känsla. Särskilt för musiken, men kanske också i övrigt. Jutbring kunde liksom inte ta till sig leken. Istället spred hon sura kommenterar efter de mindre fördelaktiga domaromdömena. Nu såg jag inte gårdagens spektakel. För mig var det räkor och vitt vin, till en trevlig och hög ljudnivå, hos våra kamrater några kvarter bort från oss här i Örby. Men av rapporterna att döma gjorde Jutbring en slät och pinsam figur. Sällan ska en sämre dansare och attityd ha skådats i svensk underhållningsbransch. Bloggen får nog ta sin hand ifrån Jutbring, inte minst om det ligger något i domarguden Dermot Clemingers analys i Aftonbladet. "Hennes attityd suger. Efter andra programmet undrar jag om hon är dum i huvudet eller låtsas att hon inte riktigt förstår det här programmet". En krönikör undrar i samma tidning om Jutbring har en skruv lös. Jutbring försvarar sig så gott hon kan. "Jag anstränger ihjäl mig. Jag har tränat så jävla mycket, fem timmar om dagen." Frågan blir då hur prestationen kan vara så genomusel? Fyra ettor! Har detta setts tidigare i programmets historia? Nervositet och koncentrationssvårigheter? Kanske ändå inte så mycket är sant av det som berättats för i Media (P1) idag beskriver hon sin förvåning över den nära bevakningen av henne i "Let's Dance". Fast egentligen ett, mot bakgrund av den tv-räv hon nu får betraktas som, märkligt och halvkorkat uttalande. Jag såg dessutom själv i första avsnittet att hon surna till reellt och har träben. Lite sanning ligger det nog i påståendena om kapaciteten. Hur som helst är ju Jutbring nu med mest överallt. Syretillförseln är därför tillräckligt för överlevnad i showbiz. Och hur ser den kortsiktiga prognosen ut för Kitty? Antagligen alldeles utmärkt. Det kommer de många fansen att se till. Och många måste de vara för hon är ju trots allt kvar i tävlingen. Jag lägger i fortsättningen emellertid mitt känsloliv i danstävlingen på Morgan Alling. Avslutningsvis ges möjlighet för er att känna samma lyckorus som jag idag gjorde på hemvägen från tennisen när Laurent Wolf drog igång sin "No Stress" på radio NRJ: " I dont want work today" dundrande ur Toyotan.
fredag 16 januari 2009
Fredagsdrinken (nu Tequila shot) - perfekta superpartystarten

Dean Martin, Sammy Davis Jr och Frank Sinatra - några av de stora

onsdag 14 januari 2009
100 steg till inväntar nu initiativ till sajt för betygssättning av byråkrater
Nu uppmärksammar jag igen hur vi lever i en virtuell tid som gör det näst intill omöjligt att gömma sig. Diktatorer som vanliga dödliga kan varje dag utsättas för ris eller få ros utan att kunna göra så mycket åt det. Integriteten är körd. På gott och ont utgör nätet helt enkelt en enastående möjlighet för informationsspridning. Ytterligare exempel på detta ger idag Svenska Dagbladet. Tidningen skriver att "Elever sätter betyg på lärare på ny sajt". Från idag kan högskolestudenter lägga in läraromdömen på "Studentertyckertill.se". Lektorer, docenter och professorer kommer alltså att utvärderas av en, i vart fall för den bedömde, anonym massa. Kanske mindre kul i olika fall. Någon kan ju dras i smutsen genom rena personförföljelser, medan en annan istället får hela sin inkompetens utvikt. Initiativtagaren lugnar dock. Syftet är tydligen att lyfta fram de goda exemplen. Undra jag om det inte då blir en hel del rensande för administratören. Sajten kan hur som helst vara särskilt bra för de populära, inte minst vid löneförhandlingen och nyanställningar. Följaktligen kan läget bli sämre för de som inte nämns eller toksågas. I fortsättningen blir det dock svårt att år ut och år in hålla samma gamla trötta föreläsning utan offentliggjord kritik. Jag minns faktiskt några av mina universitetshjältars väl gulnade manus. Där hade det inte skett en intellektuell utveckling på många år. Dessutom saknades pedagogiska ambitioner. Betygsfenomenet på nätet är dock inget nytt. Man har, trots min okunskap om detta, sedan en tid kunnat utvärdera olika yrkeskategorier, bl.a. läkare på Doktorsguiden. Nu hoppas jag att någon startar upp en betygssida gällande våra fina byråkrater. Där skulle ni kunna dissa och hylla t.ex. mig. Är jag superbra, superkass eller bara supertråkig. Ni som känner mig kan ju lämna en utvärderande kommentar. Den vill jag ta del av. Det skulle även vara intressant att följa en löpande bedömning av vårt kära kungahus. Vem är bäst bland kungabarnet och kungaparet? 100 steg till undrar samtidigt vart gränsen för mobbning går? Den frågan kan vi behöva ta ett bredare grepp om ganska snart.
tisdag 13 januari 2009
Echo & the Bunnymen - postpunkstjärnor från förr

måndag 12 januari 2009
Motown Records firar 50 år idag - mycket skön musik från motorstaden

söndag 11 januari 2009
När det gäller "Gomorra" är filmen bättre än boken - men hur mår Italien?

Läs även andra bloggares åsikter om Gomorra
Fredagsdrinken - festlig nyårsrest

lördag 10 januari 2009
100 steg till beredd att lägga ner glesbygden efter nya säkra uppgifter
Ni som följt 100 steg tills olika bloggar vet att jag är superintresserad av statistik. En reell samling uppgifter är som poesi. Man vet inte riktigt var man ska börja, i vilket tåt det ska dras. Det är liksom för mycket information på för liten yta. Nu undrar jag om det var detta som rörde till det för Svenskt Näringsliv när de analyserade den informationsmassa som delvis (finns säkert mer att hämta) idag presenteras på debattplats i Dagens Nyheter. "100 procents arbetslöshet efter gymnasieprogram" var också stor nyhet på Ekot uppföljd med en intervju med lärarfackchefen. Tesen är att vi erbjuder våra ungdomar fullständigt meningslösa gymnasieutbildningar. Cyniskt kan tyckas. Jag ställer mig dock tveksam till slutsatsen. Jag menar, vad är det för platser de räknar upp i debattartikeln? Inte handlar det om storstadsområden som Stockholm, Göteborg eller Malmö. Snarare rör vi oss i rena avfolkningsbygder som Vadstena, Hultsfred, Västervik, Bengtsfors, Kristinehamn, Bollnäs, Arvidsjaur, Jokkmokk, Boden och Haparanda. Jag tror inte att någon utbildning på dessa orter skulle lett till arbetet för studenterna i någon större omfattning. Som jag förstått det finns det helt enkelt inga massor av arbeten på dessa orter vare sig du t.ex. är utbildad snickare eller placerare på börsen. Så om vi då ska fundera över adekvata åtgärder (vi vill ju inte ha kostsamma meningslösa verksamheter) kanske problemet istället ligger i själva orterna istället för i utbildningarna. Lägg ner glesbygden blir därför 100 steg tills starka och genomtänkta slogan. Men kanske får vi då åter användning av den klassiska devisen "Vi flytt int". Och slutligen vill jag bara klargöra att jag inte blir riktigt klok på med vilken syfte artikeln skrevs. Någon bloggenläsare som är mer på bettet?
fredag 9 januari 2009
Sköna Kitty Jutbring en av 100 steg till:s superfavoriterer i tv-dansen

torsdag 8 januari 2009
Bloggarn ser fram mot att snart köpa mörk bosskostym med smala ben

onsdag 7 januari 2009
Urpunkaren Ron Asheton från "The Stooges" har gått ur tiden

Läs även andra bloggares åsikter om Iggy Pop, Ron Asheton, The Stooges, Pleas Kill Me
tisdag 6 januari 2009
Irländaren Phil Lynott solo - en rockikon som stämplade ut för tidigt

Stekarn fredag hela veckan, Stekarn fredag hela veckan ....
Har ni upptäckt Stekarn? Om inte ges några smakprov här, här, här och här. Finns hur mycket som helst och roligare än Stekarn blir det inte. Upplägget känns lite som en pastisch på gamla Lindeman, t.ex. Stugägare Kenneth Lindeman. Supersmart att komma på den här grejen. Och fantastiskt att göra den så bra.
måndag 5 januari 2009
Bloggarn väljer "Deep Throut" framför Dalai Lama sju dagar i veckan
Jag har alltid varit intresserad av människors drivkrafter. De säger så mycket mer än själva handlingen. I fokus ligger naturligtvis inte det uppenbara. Jag undersöker - likt den värsta konspiratorikern - istället vilka egentliga orsaker som finns i bakgrunden. Det är ju en barnlek att lista ut att en politikers utspel i första hand syftar till att nå makten. En kritik betyder därför inte självklart att objektet för denna bedöms som uselt. Snarare rör det sig om ett behov av att synliggöra ett alternativ - realistiskt eller skenbart, jfr t.ex. förra årets heta FRA-debatt. En politikers höga tonläge ska därför nästan undantagslöst tas med en nypa salt. Det gör i alla fall bloggarn som också är ryggradsmässigt misstänksam mot förkunnare av alla de slag, Dalai Lama ej undantagen. Där har vi en man som reser under falsk flagg. Han säljer kärlek och humanism med ett vinnande leende men vill egentligen "moralbomba" oss till ett medeltida tänkesätt för att säkra en maktstruktur som följer en metafysisk ordning. Jag står därför med öppen mun inför hans popularitet i vår ”upplysta” demokratiska värld. Det har ju ändå kostat blod, svett och tårar att bygga upp en stat som utgår från en modernt utvecklad syn på mänskliga rättigheter. Och man kan inte rättfärdiga ett filosofiskt trossystem enbart på den grunden att dess företrädare förföljs av en supermakt. Men det finns ju exempel på mer god religiös förkunnelse. Ni lite äldre bloggenläsare har säkert sett filmen om icke-våldskämpen Mahatma Gandhi. Där fanns bara godhet. Han arbetade emot all form av förtryck. Ett annat - låt säga då pånyttfött - illustrativt exempel på genomgående godhet stod den tyske industrimagnaten Oskar Schindler för när han räddade människor från förintelsen, i vart fall om vi, som bloggarn, tar till oss den bild regissören Steven Spielberg förmedlar i "Schindler's List". Lika anspråkslös var nog ändå inte Mark Felt när han uppträdde som ”Deep Throut” och avslöjade Watergateskandalen. Många av oss som sett 1970-talsrullen "Alla presidentens män" har hänförts av den fram till 2005 okände informatörens rättspatos. Med risk för den egna karriären och, kanske än värre, säkerheten matade han journalisterna Carl Bernstein och Bob Woodward på ”The Washington Post” med uppgifter. I samband med Felts bortgång i december 2008 tog dock spekulationerna fart om hans motiv. Dagens Nyheter (19/12-08) beskriver ett par mindre smickrande. "Ett skäl var hans djupa lojalitet mot FBI och att Nixons hejdukar hade försökt förmå justitiedepartementet och underrättelseorganisationen CIA att köra över FBI i utredningen av inbrottet för att mörklägga allt. Ett annat kan vara att han hade blivit förbigången av presidenten när en ny FBI-chef skulle utses efter den legendariske J Edgar Hoover, som just hade avlidit". Frågan är hur det gått om CIA spelat med öppna kort och Felt blivit etta på FBI? Ja, vem vet? Kanske någon annan känt sig kränkt och manad att läcka och vi hade ändå fått en win win-situation? Felt hade dock fått det svettigt. Det är emellertid en annan historia. Konklusionen i denna blogg får ändå bli att lagom med ilska och avundsjuka inte sällan kan gynna den gemensamma samhällsnyttan. Det tror jag inte för ett ögonblick att Dalai Lamas budskap kan bidra med. Detta klargörande firar ”100 steg till” med att sång om omoralen. Håll till godo alla supermoralister!
söndag 4 januari 2009
Mott the Hoople - ett band pre-glitter (uggla- och bloggarnfavorit)

Prenumerera på:
Inlägg (Atom)