måndag 9 februari 2009

Demokratiseringen av distributionsmedlen gör kvinnorna till vinnare

Jag gratulerar kvinnorna för att de gått från att i huvudsak vara kulturkonsumenter till att bli storproducenter av kultur. Då avses den kultur det finns en marknad och ekonomisk avsättning för. E24 rapporterar nämligen att det är tjejerna som har hela bloggmakten och som tjänar alla de stora pengarna. Täten utgörs av Isabella Löwengrips blondinbella följd av tvåan Kenza Zouitens kenza och trean Alexandra Nilssons kissie. Bara den senare har enligt Bloggportalen haft 198.260 unika besökare per timme de senaste sju dygnen, att jämföra med de 230 frusna själar som 100 steg till hade inne under hela förra veckan. Den som vill anlägga ett klassperspektiv på utvecklingen i bloggosfären skulle kunna hävda att en tidigare marginaliserad grupp i takt med demokratiseringen av distributionsmedlen för det fria och säljbara ordet har flyttat fram sin position. Det är så skönt att se hur hindren upphör samtidigt som mellanhänder och beslutsfattare undanröjs. Var och en kan med relativt enkla medel starta en sajt för vad som helst. Det skapar utrymme för konsumenten att välja själv. Kan ett informationssamhälle vara mer demokratiskt och rättvist än så? Tveksamt. Låter inte detta som den del av vår nya ultranyliberalismen? Kanske kan vi i framtiden sluta att sätta likhetstecken mellan kvinnodominerat yrke och låg status. I vart fall strävar jag efter att nå dessa tjejers nivå. Tänk att dra in 50.000 kr i månaden på bloggen. Det ni. Jag skulle gå hem och bara blogga. Villkoren för detta är givna. I konkurrens med andra får jag se till att min blogg är mer efterfrågad. I det spelet saknar kön betydelse. Bara innehållet avgör.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

8 kommentarer:

JP sa...

Demokratin är fullständig. Det som gör mig som kulturkonservativ lite bedrövad är att dessa tre kulturproducenter förespråkar en ytterst, enligt mitt blygsamma förmenande, ytlig kultur. Jag hade blivit gladare av mer existentiella frågor. Men en demokrati tillåter ju allt och även sminktips är en del av vår demokrati... Jag önskar att 100 steg till på samma sätt som kulturproducenten Kissie skulle kunna hamna på topplistan och att bloggarns fina funderingar omlivet skulle nå ut till sisådär 200.000 törstande kulturkonsumenter.

Tomas sa...

JP: Tacksamt emot allt pep och stöd! Men vi ska också hylla tjejerna.

JP sa...

hurra för Kissie!
hurra för blondinbella!
hurra för kenza!

Tomas sa...

Såja, nu ska vi inte ironiserar. Som de ultranyliberaler vi är bestämmer alltid publiken. Och vinnaren skrattar hela vägen till banken.

Jag önskar jag hade samma förutsättningar som våra bloggande kvinnor. Men jag är från stenåldern, tillhör en strukturell förtryckargeneration, och jag kan fan inte skiva om mode. Inte heller om Stureplan, där jag aldrig varit efter 21 (lämnar aldrig söder).

Jag gjorde ett modeförsök. Skrev om Boss bara för att bli toksågad av mina intellektuella och mer smakfulla kamrater.

Jag vet heller inte hur jag gör en sådan där snygg öppningssida som blondinbella har. Tänk dig 100 steg till över hela interfacet. Så coolt. Skulle det vara bara ansiktet eller hel-/halvfigur - kanske i bosskostym?

Man skulle vara 19 igen och hänga kring svampen - Rich.

Anna BH sa...

*ligger på golvet och garvar ihjäl sig*

Jag tror ändå att hemligheten är att folk inte är kloka i huvudet någonstans. Du behöver helt enkelt bli mer som folk :-D

Tomas sa...

JP och Anna: Det är så skönt att ha er. Jag vårdar mina 230 frusna själar så ömt jag bara kan.

Hansherman sa...

Vi får se den större bilden. Fram för att brudarna banar vägen för den fria tanken. Mediet blir en maktfaktor när stålarna kommer in i bilden.

Tänk om tankar som superbloggarens fick en större läsekrets!

Tänk om fler orkade bry sig!

Men även om jag bara är ett år yngre så vägrar jag se mig som förlorad. Vill gärna se mig själv kommenterande, en av flera lästa, "100 steg till" även 2050. Då jag kommer omges av oändligt mycket fler brudar i samma ålder...

Tomas sa...

Hansherman: Som sagt jag vårdar er alla med ömhet.