tisdag 10 februari 2009

100 steg till uppmärksammar ny kulturutredning - de växer inte på trän

Som den kulturblogg 100 steg till är vore det synd och skam om jag missade att uppmärksamma veckans kulturbegivenhet - överlämnandet av Kulturutredningens slutbetänkande som sker på torsdag. Den förra kulturutredningen är ju ruskigt gammal, så pass att den kom året Ralf Edström på grund av magsjuka inte kunde jubla när han satte volleyn bakom Sepp Maier (1974). När nya utredningen sparkades igång sa kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth att utgångspunkten ”är att den förra /.../ är otidsenlig". Utredningens ordföranden Ewa Schwartz tyckte att det "svåraste i uppdraget" skulle bli "att kunna begränsa, att inte flumma ut och tappa fokus". Varför jag bör vara intresserad av utredningen vet jag inte säkert, men kulturpolitiken leder nästan alltid till spännande bråk. Det kanske räcker som skäl, särskilt som aktörerna ofta har utlevande personligheter. Helt smärtfritt har heller inte utredningsarbetet gått, som drabbats av flera avhopp. Dessutom sopade nyligen förre kulturministern Bengt Göransson banan för det tunga artilleriet genom att konstatera att kommande förslag är en "Verkningslös idékiss". Jag kommer med stort intresse att följa debatten. Även om startskottet för denna avlossas först om ett par dagar har jag redan värmt upp med Svenska Dagbladets Sanna Raymans ideologiska inlägg om huruvida kulturfolket är vänster i sinnevärlden eller i den som vi andra betalar räkningar i. Hon och, numera, dramatikern America Vera-Zavala verkar vara överens om, även om det är från olika utgångspunkter, att det där med vänster hos kulturfolket mest är en attityd. Och som ni vet förs här en kamp för ultranyliberalismen. Ideologin för det verkliga livet och för att frigöra människan.

3 kommentarer:

Hans von Axelson sa...

Ser också med spänning fram emot vad som komma ska.

Kulturpolitik är så flummigt att det blir intressant.

Det som sannolikt kommer att hända är att de breda penseldragen och den nödvändiga ideologiska diskussionen kommer att gömmas bakom några triviala trådar av oenighet, hoppas jag får fel!

Anna BH sa...

Du, jag är ledsen men jag ids inte söka rätt på e-posten du skriver att du har skaffat dig här på bloggen så jag tar det den här vägen. Har en liten minimal och väldigt söt inbjudan till dig till Debattforumet... Kan du kontakta mig? Typ snarast?

Tomas sa...

Hans: Du vet inte hur rätt du har.

Anna: Vi tar det imorgon. Samma telefonnumer som förut.