fredag 12 december 2008

Bloggarn gör igen en proffsig omvärldsanalys - nu om papperstidningarna

Det är skönt att igen kunna konstatera att superbloggarn fortfarande kan göra hållbara omvärldsanalyser. Samma dag som jag gör ett stort nummer av papperstidningens snara förestående död informerar Expressens chefredaktör Otto Sjöberg sin personal om att han sagt upp sig får sin tjänst. Dagen därpå publiceras nyheten. Han förklarar sitt agerande delvis just med papperstidningens "osäkra framtid". Han säger bl.a. att det är en utmaning för de traditionella medieföretagen hur de "ska tjäna pengar i den digitala världen". Förra året kunde vi också läsa i Resumé om hur kvällstidningarna (Aftonbladet) "vill ta betalt på nätet". Kanske är Sjöberg, som nu förväntas gå till TV4, orolig för hur Expressen ska få ihop till hans lön. Bloggarn är dock skeptisk till tidningarnas möjlighet att få betalt av dem som går in på deras sajter. Jag tror att den som begränsar tillgången på så sätt blir bortvald till förmån för andra medier. Det finns för många olika i för stora kvantiteter för att någon ska kunna styra kundkretsen. Nyheterna och analyserna kommer alltid att finnas gratis någon annanstans. Sådan är alltså omvärldsanalysen för dagen. Vi får se om också den håller. Kanske tar det den här gången längre tid att få den bekräftad.

4 kommentarer:

Anna BH sa...

Jag är lite imponerad av Aftonbladets sida. De får nog in rejält med kosing trots att _nästan_ hela papperstidningen är tillgänglig gratis för flertalet. Det är bara "de små godbitarna" som de döljer bakom sin plustjänst som då kostar pengar. "Godbitarna" är inte så många eller så stora att du blir irriterade på AB för att du inte ser dem utan det är nästan en perfekt balansakt. Någon där kan det här. Man borde gå i lära :/

Tomas Agdalen sa...

AB släppte ju allt från början. Jag är dock lite irriterad över deras plustjänst som man måste betala för - nu t.ex. för test av elektronikprylar. Finns inte på kartan att jag gör.

Anna BH sa...

Nej, inte jag heller. Men det är det jag menar med att de ändå balanserar rätt. Det är inte SÅ avgörande grejer att du slutar läsa AB, du bara blir lite irriterad och funderar om det ändå inte finns sätt att få reda på vad de säger...för du _vill_ verkligen veta det :-) Proffsigt säger jag!

Tomas Agdalen sa...

Jo, på nått sätt kanske AB har just rätt "balans".